Zamena stolarije mora biti dostupna siromašnima

Zamena stolarije mora biti dostupna siromašnima

Opština Majdanpek je prva objavila pravilnik za konkurisanje za opštinske subvencije za promenu stolarije, a slična pravila će verovatno važiti i za izolaciju. Po tom pravilniku na subvencije ne mogu da se jave građani koji duguju opštini ili koji nemaju legalizovane objekte.

Prema zvaničnim statistikama nelegalizovanih stambenih objekata u Srbiji ima skoro milion. Iako su mnogi građani podneli zahteve za legalizaciju objekata, njihovi predmeti na rešenje godinama čekaju u nekim opštinskim fiokama, registrarima ili nagomilanim kutijama.

Sa ekološke tačke gledišta potpuno je sve jedno da li je objekat legalizovan ili ne. Stolarija se ne menja iz estetskih razloga niti da se time potvrđuje status nekretnine već se to radi kako bi se smanjila potrošnja energije potrebne za grejanje i hlađenje nekog objekta pa time, posredno, i emisija gasova staklene bašte i čestica opasnih po ljudsko zdravlje koje proizvode termoelektrane koje nikako da dobiju propisane filtere na dimnjacima.

Nekretnine koje su nelegalne su ogromnoj većini slučajeva namenjene siromašnijem delu stanovništva bilo da su njihovi stanari ujedno i vlasnici istih ili ih samo rentiraju. Ako je ikome potrebna subvencija za zamenu, odnosno manji račun za struju nakon zamene stolarije, onda je to najsiromašniji deo stanovništva koji često živi u polulegalnim naseljima koja su prethodnih decenija nicala po Srbiji. Kome država daje subvencije za zamenu stolarije na kućama ako preko milion najugroženijih domaćinstava neće zadovoljiti uslov za dobijanje subvencija?

Osnovni problem zagađenja vazduha u Srbiji je energentsko siromaštvo, a vlast ponovo planira da finansijska pomoć i pomoć za poboljšanje energetske efikasnosti preskoči one kojima je najpotrebnija. Posebno je degutantna odredba ovog pravilnika po kojoj je ljudima koji nisu platili svoje račune za struju onemogućeno konkurisanje za ovu subvenciju. Zaostali dugovi za struju u ogromnoj većini slučajeva signaliziraju tešku materijalnu situaciju pojedinaca i porodica.

Činjenica je da su dugoročno gledano vlasnici objekata kojima će biti promenjena stolarija na dobitku jer će imati manje račune za grejanje i hlađenje ali će još više na dobitku biti celo društvo usled čistijeg vazduha. Posmatranje ove subvencije samo kao ‘nagrade’ za vlasnike potpuno legalnih objekata ili kao sredstvo za posredno ‘kažnjavanje’ vlasnika objekata koji su u procesu legalizacije jednostavno signalizira da donosilac ovakvih propisa i pravilnika ne prepoznaje i ne razume širi kontekst i opšti interes u subvencionisanju zamene stolarije.

Zamena stolarije mora biti dostupna siromašnima

You May Also Like

STOP izmeštanju posmrtnih ostataka Josipa Broza Tita!

Solidarnost obeležila Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu

Solidarnost obeležila Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu

Simić: Zemunu je potreban pravi kulturni centar, ali ne samo na papiru

Baković Jadžić: Podizanje spomenika Dragoljubu Mihajloviću je vrhunac cinizma SPS-a

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *