Vojna neutralnost jedino može garantovati održivu budućnost

Politička platforma Solidarnost, kao autonomna organizacija koja deluje u okviru stranke Zajedno, ograđuje se od izjava jednog od kopredsednika stranke Zajedno, Nebojše Zelenovića, u kojima poziva na dalje naoružavanje Srbije i napuštanje politike vojne neutralnosti.

Stavovi koje je Zelenović izneo suprotni su sporazumu koji naša organizacija ima sa strankom Zajedno, a u kojem se nedvosmisleno zalažemo za mir i protiv daljeg naoružavanja.

Stava smo da je politika vojne neutralnosti jedina politika koja može obezbediti održivu budućnost regiona, Evrope i sveta. Dalja trka u naoružanju neće imati srećan kraj, razvija se isključivo u interesu velikih kompanija, koje na tuđoj nesreći ostvaruju enormne profite, i vodi nas pravo u propast. Kao društvo smo u poslednjoj deceniji prošlog veka osetili šta znače ratna razaranja. Mir nema alternativu.

Istovremeno, članstvo u Evropskoj uniji nije niti može biti uslovljeno napuštanjem politike mira. Uostalom više zemalja koje su deo EU nisu ujedno i članice NATO pakta, već stoje na pozicijama vojne neutralnosti – Austrija, Irska, Kipar… Čvrsto stojimo pri stavu da ni Srbija ne treba da postane deo ovog, ili bilo kog drugog vojnog saveza.

Politička platforma Solidarnost je deo Evropske levice, političke porodice najprogresivnijih partija u Evropi. Mi vidimo budućnost Srbije u Evropskoj uniji. Ali Evropa koje smo mi deo nije Evropa ni Đorđe Meloni ni Viktora Orbana, ni Švedskih demokrata ni francuskog Nacionalnog fronta. Evropa koja pred svojim granicama ostavlja unesrećene ljude i decu da ginu i umiru pokušavajući da se domognu boljeg života nije mesto u kojem vidimo budućnost Srbije.

Izbeglice koje godinama unazad stradaju pred zidinama tvrđave Evrope svoju sreću pokušavaju da pronađu u zemljama koje su ih vekovima eksploatisale i tlačile. Vreme je da nekadašnje kolonijalne sile na sebe preuzmu makar deo svih nedaća koje je njihova spoljna politika dugo vremena proizvodila. Očekivati da Srbija na sebe treba da preuzme deo “kontrole migracija” i “stabilnosti Sredozemnog mora” je u najmanju ruku neumesno. Srbija ne treba da se stavlja u ulogu nečijeg graničara, već treba da pomogne unesrećenim ljudima i utiče na to da EU, u skladu sa principima solidarnosti, empatije i zaštite ljudskih prava, na sebe preuzme teret brige o njima.

Zalagati se protiv vojne neutralnosti i za dalje naoružavanje znači i podršku trenutnoj politici Vlade Republike Srbije koja je za 2023. godinu opredelila 90 miliona evra za kapitalne investicije Ministarstva odbrane. Istovremeno, za Ministarstvo zdravlja odlazi tek nešto više od jednog miliona. To je slika Srbije koju moramo da menjamo. Želimo veća ulaganja u obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu, a ne u vojsku, policiju i BIA.

Više od dve trećine budžeta puni se iz poreza na dohodak građana. Vreme je da taj novac bude usmeren u sektore od životnog značaja, sektore koji mogu da obezbede bolji život, sigurne poslove i blagostanje za sve.

Istina je da nismo politički neutralni. Naša politika je interes običnog čoveka. Naša politika je međunarodna solidarnost. Ništa od toga nije moguće ukoliko trajno opredeljenje našeg društva ne budu mirovne politike i vojna neutralnost. Politička platforma Solidarnost nastaviće beskompromisno svoju borbu za ove politike jer samo nam one mogu garantovati slobodu.

You May Also Like

STOP izmeštanju posmrtnih ostataka Josipa Broza Tita!

Solidarnost obeležila Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu

Solidarnost obeležila Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu

Simić: Zemunu je potreban pravi kulturni centar, ali ne samo na papiru

Baković Jadžić: Podizanje spomenika Dragoljubu Mihajloviću je vrhunac cinizma SPS-a

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *