Lakić: Decenijama se zanemaruju javne usluge, uključujući školstvo, zdravstvo, i usluge socijalne zaštite

Srbija je protekle decenije smanjila javna ulaganja u zdravstvo, obrazovanje i socijalnu zaštitu, a na njihov račun povećala ulaganja u vojsku i policiju, objavila je grupa nevladinih organizacija nedavno u alternativnom izveštaju Komitetu UN za ekonomska, socijalna i kulturna prava.

To dobro odslikava koji su prioriteti Vlade, komentariše Aleksandra Lakić, portparolka Političke platforme Solidarnost. Iako su predstavnicima vlasti puna usta brige o građanima i stalnom rastu životnog standarda, u praksi stvari izgledaju drugačije, kaže ona.

„Decenijama se zanemaruju javne usluge, uključujući školstvo, zdravstvo, i usluge socijalne zaštite, a novac iz javnog budžeta se preliva u sumnjive projekte koji se realizuju u svrhu političke propagande kao i subvencije stranim investitorima koji zemlju napuštaju kada ih istroše, ostavljajući za sobom ogroman broj ljudi bez posla. To što je budžet za socijalnu zaštitu oštećen na uštrb povećanja budžeta za odbranu i vojsku nije naročito iznenađujuće jer se uklapa u standardni manir ovog režima koji želi da demonstrira svoju moć i ubere po koji politički poen.“

Ovakve odluke, ipak, jesu „skandalozne i zabrinjavajuće“ jer utiču na produbljivanje društvenog jaza u Srbiji, smatra Lakić. Ona je ocenila da je na ovaj način najranjivijima u društvu onemogućeno je da ostvare osnovna ljudska prava na adekvatnu zdravstvenu zaštitu, socijalnu brigu i kvalitetno obrazovanje, dok se zaposlenima u javnom sektoru narušava pravo na poštene zarade i adekvatne radne uslove.

„Zbog toga smena ovog režima predstavlja preduslov za sveobuhvatnu političku i društvenu promenu, a u pravcu solidarnog društva u kome svi imaju mogućnost da ostvare svoje pune potencijale i žive srećne i zadovoljne živote.“

You May Also Like

Da li je Šapić kupio jedanaest televizora za svoj kabinet novcem građana Beograda?

Samo ludaci i kriminalci mogu da prodaju Genex

Ministarka Danica Grujičić je na televizijskom gostovanju ukorila nezaposlene lekare navodeći da neće da idu da rade u manja mesta, jer tamo nema „Mame i tate“ ali hoće u Kanadu. Ministarka zaboravlja da je za posledice stanja u zdravstvu i nedovoljan broj lekara nisu odgovorni nezaposleni lekari već Vlada i konkretno ona jer sedi na čelu resornog ministarstva, a ne lekari koji odbijaju da rade u potkapacitiranim bolnicama i domovima zdravlja u kojima nema osnovne opreme za rad, često nema pokrivenosti hitne pomoći, da rade za nedovoljne plate sa ugovorima na određeno koji im ne garantuju osnovna radna prava. Ministarka takođe zaboravlja da sve više lekara odlazi iz zemlje zbog elementarne egzistencije i da sve više klinika u Srbiji ostaje bez medicinskog kadra, dok se domovi zdravlja zatvaraju, što takođe predstavlja posledicu loših zdravstvenih politika političke garniture čiji je deo. Zdravstveni sistem mora biti organizovan tako da bez izuzetka obezbedi zadovoljavajući kvalitet zdravstvene zaštite koja je dostupna svima. To je moguće samo sa dovoljnim ulaganjima za održavanje i unapređenje javnog zdravstva, ali i obezbeđivanje što boljih radnih uslova za medicinske radnike i radnice.

Ministarko Grujičić, nisu lekari krivi za katastrofalnu situaciju u zdravstvu

Solidarnost!

Podrška Oliveri Marjanović u odbrani najosnovnijih zakonskih i civilizacijskih normi u našem društvu

Miloš Baković Jadžić-kandidat Solidarnosti na beogradskim predizborima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.