OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Kampanja koja se vodi za lokalne izbore u Nišu, koji će biti održani 02.06.2024. godine je u punom jeku i ono što se na osnovu svega  viđenog do sada može zaključiti je da su pred nama jedni neizvesni izbori.

Ono što je na prvi pogled simptomatično je broj listi koje su proglašene od strane GIK-a. Ukupno 11 listi će učestvavati u izbornoj trci što ne mora po automatizmu da znači da će ponuda da bude kvalitetnija. Naprotiv! Kao i u drugim gradovima gde se održavaju izbori i ovde su se pojavile liste koje, u najmanju ruku, izražavaju sumnju u način i uslove pod kojima su prikupile potpise za izbornu listu i čiji su motivi za učešće u izbornoj trci krajnje sumnjivi.

Ono što je ipak dobro je da ponuda za opozicione glasače postoji, i da postoji jedna vrsta diversifikacije te ponude, koje nema u najvećim gradovima gde se održavaju izbori. Dijapazon opozicionih listi je tako raspoređen na način da svako može da zahvati od određene kategorije birača, bilo da su one ideološki podeljene, bilo da se radi o nekim drugim kriterijumima ( kao što je lokalpatriotizam  ili aktivizam npr).

Upadljivo je da je opoziciona koalicija ,,Biram Niš“ trenutno najdominantnija od svih izbornih listi u kampanji. Njena dominacija se ogleda u jako dobro osmišljenoj i fantastično strukturisanoj kampanji. Konačno je u poslednjih 12 godina jedna opoziciona lista izašla iz senke vladajuće stranke (koja u ovom izbornom ciklusu ulazi kao koalicija velikog broja stranaka). Ona  nameće teme i narativ i postavlja se na jedan dominantan način u odnosu na vladajuću garnituru, jasno poručujući biračima da učestvuje u trci sa namerom da pobedi i formira vlast. Ovakve poruke i samouverenost nisu viđene od opozicionih aktera u poslednjih 12 godina i samo se postavlja pitanje u kojoj meri će ovakve poruke stići do svih građana Niša. Ukoliko se dodatno intenzivira kampanja  u poslednje dve nedelje, vrlo je verovatno da će korpus opozicionih birača koji su glasali na decembarskim izborima biti dostignut, a onda je zaista sve moguće.

Da je koncept kampanje urađen profesionalno i stručno vidi se golim okom. Posle dužeg vremena fokus je na programu i na ponudi ideja koje su jasne i koje su interesantne široj javnosti. Obilazi se svaki deo grada, i jako je simpatično što se predstavljanje vrši na otvorenom u jednom ambijentu koji podseća na američke kampanje. Postoje nova lica koja unose neku novu energiju, a forsira se slika jedinstva i odlučnosti,što je potkrepljeno profesionalim fotografijama koje podsećaju na ,,the Untouchables“. Kreativna kampanja je započela još sa dnevnom sobom u Obrenovićevoj, nastavljena je sa brendiranim jugom sa jasnom asocijacijom da promene kreću sa juga. Miloš Bošković ima jako zanimljive video klipove, i na jedan simpatičan, duhovit i satiričan način govori o ,,dostignućima vlasti“. Snimljena je pesma za kampanju što je za svaku pohvalu!

Po prvi put negativna kampanja koja je bila karakteristična za sve dosadašnje izborne cikluse nije dominantna, već je akcenat stavljen na rešavanje konkretnih komunalnih problema poput proširenja pešačke zone, izgradnje novih parkinga, efikasnosti javne uprave.

You May Also Like

Baković Jadžić: Svima je u Srbiji jasno da je SPS bio i ostao lažna levica

Direktor Zemunske gimnazije izabrao naslednicu u ime svih nas. STOP partijskom zapošljavanju!

Nikolić: U jeku izborne kampanje vlast rasprodaje zdravlje stanovnika Srbije

Solidarnost izlazi na izbore 2. juna

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *