Prijavite se da budete kontrolor kontrolorka na izborima


Kontrola izbora – često postavljana pitanja

Kontrola izbornog procesa je nije samo administrativna stvar – ona je oblik zaštite izbornog prava i ključno sredstvo da izbori budu zaista fer i pošteni. Iako se kontrolom izbora bavi čitav niz organa, najvažniju ulogu imaju sami građani u svojstvu članova/članica biračkih odbora na biračkim mestima, naročito u uslovima neregularnih izbora. Kako kaže ona čuvena dosetka – nije važno ko glasa, važno je ko broji glasove.

Kontrolor na izborima može biti svaki punoletan građanin koji je državljanin Republike Srbije sa stalnim prebivalištem u RS. Kontroli ne mogu biti lica koja se u isto vreme i kandidati na nekoj od izbornih listi.

Kada je neko kontrolor/ka na dan izbora, to znači da su ona ili on član biračkog odbora na svojoj opštini prebivališta (tj. opštini na kojoj žive prema adresi iz lične karte).

Kao član ili članica biračkog odbora (koji sadrži predstavnike različitih izbornih listi), kontrolor vodi računa o regularnosti izbornog procesa na svom biračkom mestu. To znači:

  • Kontrolu izgleda biračkog mesta – npr. ima li stranačkih obeležja u krugu od 50 metara od biračkog mesta;
  • Utvrđivanje tačnog broja glasačkih listića za dato biračko mesto;
  • Kontrolu dokumenata od strane glasača u toku izbornog dana;
  • Prijavljivanje i unošenje u zapisnik bilo kakve neregularnosti u toku izbornog dana – kašnjenja pri otvaranju biračkog mesta, prekide glasanja duže od jednog časa, nepodudaranja u izbornom materijalu, itd;
  • Kontrolu zatvaranja biračkog mesta, odnosno brojanje glasova i sastavljanje zapisnika biračkog odbora.

Zapisnik i prigovori koji se u njega mogu uneti su Vaše najjače sredstvo kao kontrolora izbora – ukoliko prigovora ima puno jer ste uočili nepravilnosti, moguće je tražiti ponavljanje glasanja na Vašem biračkom mestu.

Od kontrolora se očekuje da budu na biračkom mestu najkasnije od 6 časova ujutru, jer se biračka mesta otvaraju u 7 časova. Takođe, svi kontrolori bi trebalo da ostanu na svojim položajima do zatvaranja biračkog mesta, sastavljanja zapisnika i konačnog utvrđivanja broja glasova.

Međutim, u zavisnosti od situacije na biračkom mestu, moguće je organizovati rad u smenama. Više informacija o tome dobićete na obuci i pre samog izbornog dana.

Naravno! Kada se prijavite da budete kontrolor ispred naše liste, kontaktiraćemo Vas sa terminom i drugim detaljima u vezi sa obukom. Obuku organizuju ljudi sa dugogodišnjim iskustvom u izbornom procesu i kontroli izbora.

VAŽNO: Ukoliko imate iskustva u kontroli izbora ili ste bar jednom bili kontrolor, od srca Vam savetujemo da se ipak prijavite da učestvujete u obuci. Ne samo zato što se neki aspekat izbornog procesa možda promenio u međuvremenu, već i da biste osvežili pamćenje i bili u saglasnosti sa drugim kontrolorima.

U većini slučajeva neće biti neprijatnosti ili incidenata. Ukoliko ih i bude, uvek možete računati na saradnju sa predstavnicima drugih opozicionih listi u pokušaju da se obezbedi regularnost izbornog procesa na Vašem biračkom mestu.

Obuka za kontrolore koju organizujemo pokazaće Vam kako da se najbolje nosite sa takvim situacijama, ukoliko do njih uopšte i dođe.

Ukoliko primetite bilo kakve nepravilnosti, prvo treba da obavestite predsednika biračkog odbora na Vašem biračkom mestu, jer ona ili on odgovaraju za regularnost izbornog procesa na njemu.

Ako to ne urodi plodom, uvek možete stupiti u kontakt sa koordinatorima Solidarnosti ili partnerskih organizacija iz naše koalicije koji će u toku celog dana biti na terenu i obilaziti biračka mesta kako bi Vam pružili podršku, pomoć i savete i informacije.

Ako se pitate da li možete ili da li ćete stići da glasate jer očekujete da ćete obavljati kontrolu na nekom biračkom veći deo dana, odgovor je – naravno! To je moguće organizovati na dva načina. Ako imate „para“ ispred liste naše koalicije, najbolje je da odete da glasate pre ili posle svoje „smene“. Ukoliko ste naš jedini predstavnik na datom biračkom mestu, gledajte da se dogovorite sa nekim od kontrolora iz drugih opozicionih stranaka da vas „pokriva“ dok glasate.

Savet: pošto vam na prstu/ruci mogu ostati tragovi spreja, obavezno na glasanje ponesite i svoje rešenje o imenovanju za kontrolora kako biste mogli da ostvarite svoje biračko pravo.