Raspišite konkurs na vreme

Za dostojanstven rad u kulturi

Politička platforma Solidarnost podržava zahteve kulturnih radnica i radnika upućene Ministarstvu kulture i informisanja da obavlja svoje dužnosti poštujući zakon i hitno sprovede javne konkurse do početka godine

Politička platforma Solidarnost pozdravlja pokretanje kampanje kulturnih radnica i radnika „Za dostojanstven rad u kulturi” kao deo napora nezavisne kulture da se unaprede inače teški uslovi rada.

Kampanju su pokrenula reprezentativna udruženja kulturnih radnica i radnika kao reakciju na činjenicu da nadležno Ministarstvo za kulturu i informisanje kontinuirano kasni sa sprovođenjem javnih konkursa što za posledicu ima poražavajuće uslove rada, koji se iz godine u godinu pogoršavaju. Višemesečno kašnjenje onemogućava rad kulturnih organizacija i njihovih saradnika, kao i njihovo strateško i razvojno delovanje, čime Ministarstvo praktično opstruira rad umetničke scene i egzistenciju njenih aktera.

Politička platforma Solidarnost smatra da je prekopotrebno poštovanje pravila i zakona od strane svih ministarstava, pa tako i Ministarstva kulture i informisanja, ali i usaglašavanje tih pravila opštim uslovima rada koji direktno utiču na korisnike javnih sredstava, institucije i pojedince iz određene struke, koja ministarstva treba da distribuiraju u skladu sa zakonom.

Na Ministarstvu je obaveza ne samo da omogući podsticajne uslove rada na kulturnoj sceni, već i da te uslove neprekidno unapređuje, a ne da blokira rad scene i dodatno je marginalizuje, izbegava svaku komunikaciju i ugrožava joj budućnost u lokalnom i međunarodnom kontekstu.

Kampanja je istakla još niz tačaka sa kojima je Solidarnost saglasna – zahtev za dostojanstvene zarade za svakog, nemešanje vlasti u rad kulturnih institucija i povećanje i prilagođavanje sredstava namenjenih kulturi kao jednoj od esencijalnih društvenih delatnosti.

Za dostojanstven rad u kulturi

You May Also Like

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Nikolić: U jeku izborne kampanje vlast rasprodaje zdravlje stanovnika Srbije

Solidarnost izlazi na izbore 2. juna

Štrajk glađu je potez čoveka koji gubi svaku nadu u institucije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *