Pravda za tetkice!

Pravda za tetkice!

Stručnjaci bi rekli da je vladavina prava osnovna pretpostavka ustava i da ona između ostalog počiva na nezavisnoj sudskoj vlasti kao i povinovanjem vlasti ustavu i zakonu.

Verovatno je to i tako u uređenim zemljama ali u Srbiji to svakako nije.

Ustav i zakon recimo ne važe za tetkice iz predškolskih ustanova budući da one nemaju pravo na topli obrok i regres ier je Vrhovni Kasacioni sud shvatio da je njegova ranija odluka kada je priznavao to pravo zapravo bila pogrešna.

Većina bi rekla da je ovim narušena pravna sigurnost a oni realističniji bi u stvari shvatili da ove žene neće moći da ostvare ni minimum životnih potreba sa zaradom koju im država isplaćuje. Da nesreća bude veća, ove žene će biti u obavezi da isplate sudske troškove tuženim ustanovama koji u proseku iznose po dve ili tri minimalne zarade.

Uticaj izvršne vlasti na ovu odluku Vrhovnog Kasacionog suda je nesporan i direktan, a informacije govore o tome da je uticaj kreiran iz organa koji je bio najzainteresovaniji za menjanje stava Vrhovnog Kasacionog suda a to je Ministarstvo prosveste, sve sa ministrom Brankom Ružićem na čelu.

Jer kako drugačije tumačiti činjenicu da je lično ministar Ružić nalagao direktorima škola i predškolskih ustanova da uporno pišu žalbe na presude kojima je inicijalno priznavano pravo na topli obrok i regres tužiocima.

To što vladavina prava ne postoji, što je ugrožena ustavnost i zakonitost, što je narušena nezavinost suda, treba da nam da još jači podstrek da što jače i glasnije ukazujemo na ovakve anomalije u društvu, međutim ovde posebno moramo da ukažemo na jednu moralnu kategoriju koje bi sve trebali da se držimo a to je pravda!

Pravedno bi bilo da Ministarstvo oslobodi sve tužioce plaćanja sudskih troškova jer ove žene ne smeju doći u situaciju da nemaju osnovnih sredstava za život zbog svih grešaka javne vlasti koje je počinila u ovom slučaju!

Zbog toga svi u glas trebamo da stanemo u odbranu ovih žena jer se upravo na ovakvim slučajevima brani i država i pravni poredak i elementarna prava građana!

Miroslav Stojanović

Pravda za tetkice!

You May Also Like

STOP izmeštanju posmrtnih ostataka Josipa Broza Tita!

Solidarnost obeležila Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu

Solidarnost obeležila Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu

Simić: Zemunu je potreban pravi kulturni centar, ali ne samo na papiru

Baković Jadžić: Podizanje spomenika Dragoljubu Mihajloviću je vrhunac cinizma SPS-a

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *