Ukoliko Ministarstvo odbrane nije sposobno da upravlja Zastavom, radnici jesu

Ukoliko Ministarstvo odbrane nije sposobno da upravlja Zastavom, radnici jesu

Politička platforma Solidarnost i stranka Zajedno pružaju punu podršku radnicima i radnicama fabrike Zastava oružje i Sindikalnoj organizaciji Zastava oružje iz Kragujevca. Zahtevamo od vlasti da prestane sa uništavanjem ove ekonomski i istorijski značajne fabrike za Šumadiju i Srbiju.

Već više od mesec dana oružari pokušavaju da nateraju nadležne da reše probleme u fabrici i imenuju direktora i novo poslovodstvo koje će biti sposobno da ponovo pokrene proizvodnju u fabrici. Loše rukovođenje je dovelo do svođenja proizvodnje na minimum pošto nisu obezbeđena sredstva i materijali za rad – usled toga preduzeće kasni sa isporukama ugovorenih proizvoda, a radni položaj, plate i sigurnost na radu par hiljada radnika i radnica su sve ugroženiji.

Radnici Zastave oružje će danas ponovo stupiti u jednočasovnu obustavu rada kako bi nadležnima skrenuli pažnju na nagomilane probleme u ovoj fabrici – Solidarnost i Zajedno im šalju punu podršku u nadi da će istrajati u svojim zahtevima.

Ujedno, pozivamo ministra odbrane Miloša Vučevića da prestane da optužuje radnike i sindikat za probleme u kragujevačkoj fabrici za koje je upravo ministarstvo koje vodi najodgovornije. Vučeviću se pričinjava nekakav samoupravljački duh za koji veruje da je odgovoran za to što radnici ne rade dovoljno – stvar je upravo suprotna – sindikat i radnici pokušavaju da reše problem od kojeg Vučević beži. Sindikat zahteva postavljanje direktora i razrešenje nadzornog odbora zbog lošeg rada – sve to je u nadležnosti ministra odbrane kome bi bolje bilo da radi svoj posao umesto što juri duhove oko fabričkih hala.

Ukoliko Vlast nije sposobna da upravlja ovom fabrikom, verujemo da su radnici sasvim kadri to da rade. Za razliku od onih kojima je u interesu da uništavaju fabriku i izvlače vrednosti iz nje kako bi zadovoljavali svoju klijentelističku mrežu radnicima je u interesu da nastave proizvodnju kako bi svima bilo dobro.

Ukoliko Ministarstvo odbrane nije sposobno da upravlja Zastavom, radnici jesu

You May Also Like

Da li je Šapić kupio jedanaest televizora za svoj kabinet novcem građana Beograda?

Samo ludaci i kriminalci mogu da prodaju Genex

Ministarka Danica Grujičić je na televizijskom gostovanju ukorila nezaposlene lekare navodeći da neće da idu da rade u manja mesta, jer tamo nema „Mame i tate“ ali hoće u Kanadu. Ministarka zaboravlja da je za posledice stanja u zdravstvu i nedovoljan broj lekara nisu odgovorni nezaposleni lekari već Vlada i konkretno ona jer sedi na čelu resornog ministarstva, a ne lekari koji odbijaju da rade u potkapacitiranim bolnicama i domovima zdravlja u kojima nema osnovne opreme za rad, često nema pokrivenosti hitne pomoći, da rade za nedovoljne plate sa ugovorima na određeno koji im ne garantuju osnovna radna prava. Ministarka takođe zaboravlja da sve više lekara odlazi iz zemlje zbog elementarne egzistencije i da sve više klinika u Srbiji ostaje bez medicinskog kadra, dok se domovi zdravlja zatvaraju, što takođe predstavlja posledicu loših zdravstvenih politika političke garniture čiji je deo. Zdravstveni sistem mora biti organizovan tako da bez izuzetka obezbedi zadovoljavajući kvalitet zdravstvene zaštite koja je dostupna svima. To je moguće samo sa dovoljnim ulaganjima za održavanje i unapređenje javnog zdravstva, ali i obezbeđivanje što boljih radnih uslova za medicinske radnike i radnice.

Ministarko Grujičić, nisu lekari krivi za katastrofalnu situaciju u zdravstvu

Solidarnost!

Podrška Oliveri Marjanović u odbrani najosnovnijih zakonskih i civilizacijskih normi u našem društvu

Miloš Baković Jadžić-kandidat Solidarnosti na beogradskim predizborima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.