Politička platforma Solidarnost potpisala sporazum o partnerstvu sa Evropskom levicom

Izveštaj sa 7. kongresa Evropske levice

Na 7. po redu kongresu Partije evropske levice koji je održan u Beču, Politička platforma Solidarnost potpisala je sporazum o partnerstvu sa ovom asocijacijom koja okuplja leve partije i političke organizacije iz cele Evrope, kao što su Levica iz Nemačke, Siriza iz Grčke, Levica iz Slovenije, Nepokorena Francuska, Unidos Podemos iz Španije i mnoge druge.

Prisutnima delegatima i delegatkinjama ispred Solidarnosti obratio se Vladimir Simović rečima:

„Nalazimo se u specifičnom istorijskom trenutku. Narastajuća inflacija ugrožava najsiromašnije. U toku je i kriza stanovanja. Fašizam je u usponu širom Evrope. Iznad svega, u toku je rat koji besni u Ukrajini.

Smatramo da su upravo u ovom trenutku Balkan i Srbija važna karika, možemo reći i karika koja nedostaje ako želimo da izgradimo drugačiju Evropu. Ukoliko hoćemo Evropu socijalne pravde, Evropu mira, ne možemo se zaključavati u nacionalne okvire ili iza bedema Evropske unije.“

Na Kongresu je izabrano novo rukovodstvo, dok je na mestu predsednika Valter Bajer, iz Komunističke partije Austrije, zamenio dosadašnjeg predsednika Hajnca Birbauma iz Die Linke.

Usvojeno je i nekoliko važnih dokumenata. Centralni dokument nosi naslov „Leva alternativa postoji“ i u njemu se sumira društveni kontekst u kojem se nalazimo, izazovi i glavni pravci političkog delovanja – borba za mir i protiv daljeg naoružavanja, nužnost većih ulaganja u javne usluge, socijalno-ekološka transformacija, borba za demokratiju i odbranu ljudskih prava.

Zahtevano je da se ratna razaranja odmah zaustave kako se svet ne bi suočio sa konfliktom mnogo širih razmera. Prvi koraci u ovom pravcu su obustava vojnih dejstava, povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine i povratak za pregovarački sto. Istovremeno je naglašeno i da mir ne može biti vraćen sve dok traje širenje vojnih saveza poput NATO. Ogromno upumpavanje javnog novca u naoružavanje mora da bude zaustavljeno.

Povodom Dana ljudskih prava usvojen je dokument u kojem se zahteva da se poštuju prava izbeglica bez obzira da li dolaze iz Ukrajine ili nekih drugih područja zahvaćenih konfliktom, kao i zahtev za trenutnim puštanjem Džulijana Asanža iz pritvora.

Kako bismo mladim generacijama i budućim naraštajima ostavili bolju planetu i pravednije društvo, neophodni su nam mir, jednakost i solidarnost, zaključili su delegati i delegatkinje 7. kongresa Partije evropske levice.

Politička platforma Solidarnost nastavlja borbu za korenitu promenu u našem društvu. Verujemo da će uz podršku progresivnih snaga iz Evrope koje žele drugačiju EU i svet bez NATO, i naša borba biti učinkovitija.

Politička platforma Solidarnost potpisala sporazum o partnerstvu sa Evropskom levicom

You May Also Like

Simović: Borba za bolju opštinu i bolji život ne može da se vodi u saradnji sa SNS om

Baković Jadžić: Svima je u Srbiji jasno da je SPS bio i ostao lažna levica

Direktor Zemunske gimnazije izabrao naslednicu u ime svih nas. STOP partijskom zapošljavanju!

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *