Politička platforma Solidarnost potpisala sporazum o partnerstvu sa Evropskom levicom

Izveštaj sa 7. kongresa Evropske levice

Na 7. po redu kongresu Partije evropske levice koji je održan u Beču, Politička platforma Solidarnost potpisala je sporazum o partnerstvu sa ovom asocijacijom koja okuplja leve partije i političke organizacije iz cele Evrope, kao što su Levica iz Nemačke, Siriza iz Grčke, Levica iz Slovenije, Nepokorena Francuska, Unidos Podemos iz Španije i mnoge druge.

Prisutnima delegatima i delegatkinjama ispred Solidarnosti obratio se Vladimir Simović rečima:

„Nalazimo se u specifičnom istorijskom trenutku. Narastajuća inflacija ugrožava najsiromašnije. U toku je i kriza stanovanja. Fašizam je u usponu širom Evrope. Iznad svega, u toku je rat koji besni u Ukrajini.

Smatramo da su upravo u ovom trenutku Balkan i Srbija važna karika, možemo reći i karika koja nedostaje ako želimo da izgradimo drugačiju Evropu. Ukoliko hoćemo Evropu socijalne pravde, Evropu mira, ne možemo se zaključavati u nacionalne okvire ili iza bedema Evropske unije.“

Na Kongresu je izabrano novo rukovodstvo, dok je na mestu predsednika Valter Bajer, iz Komunističke partije Austrije, zamenio dosadašnjeg predsednika Hajnca Birbauma iz Die Linke.

Usvojeno je i nekoliko važnih dokumenata. Centralni dokument nosi naslov „Leva alternativa postoji“ i u njemu se sumira društveni kontekst u kojem se nalazimo, izazovi i glavni pravci političkog delovanja – borba za mir i protiv daljeg naoružavanja, nužnost većih ulaganja u javne usluge, socijalno-ekološka transformacija, borba za demokratiju i odbranu ljudskih prava.

Zahtevano je da se ratna razaranja odmah zaustave kako se svet ne bi suočio sa konfliktom mnogo širih razmera. Prvi koraci u ovom pravcu su obustava vojnih dejstava, povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine i povratak za pregovarački sto. Istovremeno je naglašeno i da mir ne može biti vraćen sve dok traje širenje vojnih saveza poput NATO. Ogromno upumpavanje javnog novca u naoružavanje mora da bude zaustavljeno.

Povodom Dana ljudskih prava usvojen je dokument u kojem se zahteva da se poštuju prava izbeglica bez obzira da li dolaze iz Ukrajine ili nekih drugih područja zahvaćenih konfliktom, kao i zahtev za trenutnim puštanjem Džulijana Asanža iz pritvora.

Kako bismo mladim generacijama i budućim naraštajima ostavili bolju planetu i pravednije društvo, neophodni su nam mir, jednakost i solidarnost, zaključili su delegati i delegatkinje 7. kongresa Partije evropske levice.

Politička platforma Solidarnost nastavlja borbu za korenitu promenu u našem društvu. Verujemo da će uz podršku progresivnih snaga iz Evrope koje žele drugačiju EU i svet bez NATO, i naša borba biti učinkovitija.

Politička platforma Solidarnost potpisala sporazum o partnerstvu sa Evropskom levicom

You May Also Like

Da li je Šapić kupio jedanaest televizora za svoj kabinet novcem građana Beograda?

Samo ludaci i kriminalci mogu da prodaju Genex

Ministarka Danica Grujičić je na televizijskom gostovanju ukorila nezaposlene lekare navodeći da neće da idu da rade u manja mesta, jer tamo nema „Mame i tate“ ali hoće u Kanadu. Ministarka zaboravlja da je za posledice stanja u zdravstvu i nedovoljan broj lekara nisu odgovorni nezaposleni lekari već Vlada i konkretno ona jer sedi na čelu resornog ministarstva, a ne lekari koji odbijaju da rade u potkapacitiranim bolnicama i domovima zdravlja u kojima nema osnovne opreme za rad, često nema pokrivenosti hitne pomoći, da rade za nedovoljne plate sa ugovorima na određeno koji im ne garantuju osnovna radna prava. Ministarka takođe zaboravlja da sve više lekara odlazi iz zemlje zbog elementarne egzistencije i da sve više klinika u Srbiji ostaje bez medicinskog kadra, dok se domovi zdravlja zatvaraju, što takođe predstavlja posledicu loših zdravstvenih politika političke garniture čiji je deo. Zdravstveni sistem mora biti organizovan tako da bez izuzetka obezbedi zadovoljavajući kvalitet zdravstvene zaštite koja je dostupna svima. To je moguće samo sa dovoljnim ulaganjima za održavanje i unapređenje javnog zdravstva, ali i obezbeđivanje što boljih radnih uslova za medicinske radnike i radnice.

Ministarko Grujičić, nisu lekari krivi za katastrofalnu situaciju u zdravstvu

Solidarnost!

Podrška Oliveri Marjanović u odbrani najosnovnijih zakonskih i civilizacijskih normi u našem društvu

Miloš Baković Jadžić-kandidat Solidarnosti na beogradskim predizborima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.