Srećan Prvi maj – Ne NALED!

Srećan Prvi maj – Ne NALED!

Politička platforma Solidarnost je povodom Međunarodnog praznika rada organizovala protestnu akciju ispred sedišta Nacionalne alijanse za ekonomski razvoj (NALED).

Okupljenima su se obratili predstavnici Solidarnosti, Aleksandra Lakić i Miloš Baković Jadžić koji su objasnili razloge da za Prvi maj skrenu pažnju javnosti na delovanje NALED-a.

Na poziv Vlade Srbije NALED je postao glavni nosilac niza problematičnih zakonskih izmena. NALED tako stoji iza predloga izmena Zakona o sezonskim poslovima, kojim će se dejstvo ionako lošeg zakona proširiti na ogroman broj radnika koji će biti uvedeni u radni režim koji im ne garantuje radnu, ekonomsku i socijalnu sigurnost i gura ih u sivu zonu ekonomije,umesto da ih iz nje spase.

Lakić je zaključila da država ne samo da neefikasno štiti radnička prava, već i aktivno i sistematski radi na urušavanju tekovina radničkih borbi. Ona je podsetila na kontinuitet procesa privatizacije državnih i društvenih preduzeća, mera štednje i fleksibilizacije radnog zakonodavstva. Oni su, smatra, doveli i do slabljenja sindikata i mogućnosti sindikalnog organizovanja.

Miloš Baković Jadžić je u obraćanju pojasnio da je NALED formalno organizacija koja se zalaže za lokalni ekonomski razvoj i okuplja privrednike i lokalnu samoupravu, ali da je u suštini reč o udruženju koje u velikoj meri kreira javne politike i izmene radnog

zakonodavstva u skladu sa interesima krupnog kapitala.

Baković Jadžić je izneo ocenu da je NALED sve prisutniji u javnosti od kad je na vlasti SNS, te da već godinama igra ulogu u svim značajnim državnim odlukama i projektima u sferi privrede i ekonomije.

Predstavnici Solidarnosti su izjavili da se protive tome da radnici žive zabrinuti da li će spojiti kraj sa krajem. Solidarnost se zalaže za sigurne poslove, dobre zarade, dobre radne uslove i dostojanstvene penzije:

„Mi ne želimo Srbiju kao zemlju najvećih nejednakosti u Evropi. Mi želimo društvo jednakosti i slobode i solidarnosti i znamo da je moguće izgraditi ga!“

You May Also Like

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Nikolić: U jeku izborne kampanje vlast rasprodaje zdravlje stanovnika Srbije

Solidarnost izlazi na izbore 2. juna

Štrajk glađu je potez čoveka koji gubi svaku nadu u institucije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *