Srećan Prvi maj – Ne NALED!

Srećan Prvi maj – Ne NALED!

Politička platforma Solidarnost je povodom Međunarodnog praznika rada organizovala protestnu akciju ispred sedišta Nacionalne alijanse za ekonomski razvoj (NALED).

Okupljenima su se obratili predstavnici Solidarnosti, Aleksandra Lakić i Miloš Baković Jadžić koji su objasnili razloge da za Prvi maj skrenu pažnju javnosti na delovanje NALED-a.

Na poziv Vlade Srbije NALED je postao glavni nosilac niza problematičnih zakonskih izmena. NALED tako stoji iza predloga izmena Zakona o sezonskim poslovima, kojim će se dejstvo ionako lošeg zakona proširiti na ogroman broj radnika koji će biti uvedeni u radni režim koji im ne garantuje radnu, ekonomsku i socijalnu sigurnost i gura ih u sivu zonu ekonomije,umesto da ih iz nje spase.

Lakić je zaključila da država ne samo da neefikasno štiti radnička prava, već i aktivno i sistematski radi na urušavanju tekovina radničkih borbi. Ona je podsetila na kontinuitet procesa privatizacije državnih i društvenih preduzeća, mera štednje i fleksibilizacije radnog zakonodavstva. Oni su, smatra, doveli i do slabljenja sindikata i mogućnosti sindikalnog organizovanja.

Miloš Baković Jadžić je u obraćanju pojasnio da je NALED formalno organizacija koja se zalaže za lokalni ekonomski razvoj i okuplja privrednike i lokalnu samoupravu, ali da je u suštini reč o udruženju koje u velikoj meri kreira javne politike i izmene radnog

zakonodavstva u skladu sa interesima krupnog kapitala.

Baković Jadžić je izneo ocenu da je NALED sve prisutniji u javnosti od kad je na vlasti SNS, te da već godinama igra ulogu u svim značajnim državnim odlukama i projektima u sferi privrede i ekonomije.

Predstavnici Solidarnosti su izjavili da se protive tome da radnici žive zabrinuti da li će spojiti kraj sa krajem. Solidarnost se zalaže za sigurne poslove, dobre zarade, dobre radne uslove i dostojanstvene penzije:

„Mi ne želimo Srbiju kao zemlju najvećih nejednakosti u Evropi. Mi želimo društvo jednakosti i slobode i solidarnosti i znamo da je moguće izgraditi ga!“

You May Also Like

Plata za život

Selakoviću je bolje da ćuti, nećemo minimalac nego platu za život

Još uvek nema odgovora od ministra Selakovića

Još uvek nema odgovora od ministra Selakovića

Zahtevamo dekriminalizaciju kanabisa!

Zahtevamo dekriminalizaciju kanabisa!

STOP privatizaciji EPS-a

„EPS je naš!“ – Peticija protiv privatizacije EPS-a

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *