Kako do sigurnijeg zaposlenja? Za početak ukinuti PPP ugovore

Kako do sigurnijeg zaposlenja? Za početak ukinuti PPP ugovore

Politička platforma Solidarnost održala je u četvrtak, 28. januara, tribinu o fleksibilnim i sigurnim oblicima zaposlenja

Zaposleni po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima nemaju gotovo nikakva radna prava, trpe diskriminaciju, ugrožena im je egzistencija i lično dostojanstvo, saglasili su se učesnici tribine koja je u održana u četvrtak. Oni ne mogu da ostvare pravo na sindikalno organizovanje, obustavu rada ni kolektivno pregovaranje, na odsustvo iz zdravstvenih razloga niti na slobodne dane, a nije im zagarantovana ni minimalna zarada.

Učesnici tribine zato smatraju da PPP ugovore treba ukinuti, radnice i radnike angažovati za stalno, a radno zakonodavstvo redefinisati tako da radnicima omogući sigurnost zaposlenja i mogućnost planiranja budućnosti.
U jučerašnjem razgovoru učestvovali su Mario Reljanović iz Centra za dostojanstven rad, Aleksandra Lakić, portparolka Političke platforme Solidarnost i Stefan Mitrović, predstavnik Sindikata radnika Pošte „Sloga“, a tribinu je moderirao Marko Miletić iz Političke platforme Solidarnost.

Mario Reljanović je pojasnio zloupotrebe koje trpe radnici angažovani putem PPP ugovora i založio se za ukidanje ove zakonske forme angažovanja. Po Reljanovićevom mišljenju, čak i aktuelna forma zakona o radu dozvoljava da se svako angažovanje definiše putem ugovora o radu. Unapređenje zakonodavstva kakvo predlaže alternativni zakon o radu, čiji je jedan od autora, značajno bi doprinelo tome. Reljanović je ukazao na to da su fleksibilni radni odnosi, koji se u Srbiji još predstavljaju kao jedan od ciljeva ekonomske tranzicije, nešto od čega se u Evropskoj uniji odustaje u korist sigurnijih oblika zaposlenja.

Stefan Mitrović, predstavnik Sindikata radnika Pošte „Sloga“, opisao je položaj radnika Pošte angažovanih po PPP ugovorima. Angažovani na osnovnim radnim mestima poput poštara, iako rade puno radno vreme, a obavljaju i prekovremeni, noćni smenski rad, ipak su manje plaćeni od stalno zaposlenih koleginica i kolega. Mitrović je ukazao na to da su u takvom položaju mnogi radnici u javnom sektoru. On je izjavio da se Sindikat radnika Pošte „Sloga“ na različite načine opire urušavanju radnih prava svog članstva i zaposlenih u Pošti i iskazao stav da je u korist poboljšanja položaja radnika neophodna saradnja sindikata, pravnika, medija i svih udruženja kojima je interes ljudi na prvom mestu.

Aleksandra Lakić, portparolka Političke platforme Solidarnost, je ukazala na rasprostranjenost fleksibilnih oblika angažmana, navodeći da polovina zaposlenih u Srbiji radi na PPP i sličnim ugovorima. Lakić je kritikovala višedecenijske ekonomske i radne politike koje su dovele do urušavanja radnog zakonodavstva i položaja radnika u praksi. Stav Političke platforme Solidarnost je da treba napraviti oštar zaokret u suprotnom smeru i redefinisati radno zakonodavstvo.

Integralni snimak tribine mozete pogledati ovde

Kako do sigurnijeg zaposlenja? Za početak ukinuti PPP ugovore

You May Also Like

Štrajk glađu je potez čoveka koji gubi svaku nadu u institucije

Melanija Lojpur (Photo Lara Končar)

Politička platforma Solidarnost – Svi zaposleni u tužilaštvu imaju moralnu obavezu da podnesu ostavke i odbiju da učestvuju u zataškavanju zločina

Melanija Lojpur

Lojpur: Policija sa ljudima kao što je Cmolić gubi kredibilitet

STOP izmeštanju posmrtnih ostataka Josipa Broza Tita!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *