Baković Jadžić: NALED se nalazi u sivoj zoni

Baković Jadžić: NALED se nalazi u sivoj zoni

Reagujući na vest o pokretanju programa za suzbijanje sive ekonomije koji je nastao u kuhinji NALED-a, portparol Političke platforme Solidarnost, Miloš Baković Jadžić, je izjavio da nijedno ekspertsko udruženje ne bi trebalo da ima tako privilegovanu poziciju u stvaranju poslovnog ambijenta u našoj zemlji, kakvu već godinama uživa NALED.

Miloš Baković Jadžić

„NALED se pita skoro o svemu što se tiče privrednog i finansijskog života zemlje. Razna ministarstva mu poveravaju ekskluzivnu poziciju konsultanta i predlagača zakonskih rešenja koja oblikuju svet rada i život običnih Ijudi. I u pogledu sive ekonomije, NALED se nalazi u sivoj zoni“, smatra Baković Jadžić.

Portparol Solidarnosti ocenjuje da su reforme koje ova organizacija predlaže na planu suzbijanja sive ekonomije u najboljem slučaju nedorečene i nedovoljne, ali su pre svega „licemerne i kontradiktorne“. On je kritikovao to što NALED govori o unapređenju poreskog nadzora, ali ne i o reformi poreskog sistema u smeru smanjenja ekonomskih nejednakosti. Po njegovim rečima, NALED zagovara jačanje kapaciteta inspekcijskih službi, ali prenebregava činjenicu da inspektoratu rada nedostaju stotine novih zaposlenih kojima plate treba višestruko uvećati.

NE NALED

Stav Solidarnosti je da se NALED samo navodno bori protiv sive ekonomije, dok istovremeno lobira za nesigurne radne uslove i širenje fleksibilnih oblika rada. Samo jedan od tih primera je zakon o sezonskim poslovima koji je novi stepen urušavanja radnih prava i prekarizacije. Iz ove političke platforme ocenjuju da se siva ekonomija održava zbog toga što preveliki broj radnih ljudi ne može da zaradi platu za život radeći samo jedan dostojanstven posao, a takođe i zbog toga što veliki broj savesnih poslodavaca ne može da izdrži sve namete kojih su velike korporacije oslobođene, ili tek simbolički njima opterećene, dok su istovremeno često i subvencionisane budžetskim sredstvima.

„Nama su potrebne potpuno nove ekonomske politike i Solidarnost ih nudi, u saradnji sa sindikatima, socijalno odgovornim stručnjacima i malim privrednicima, a ne krupnim kapitalom. Učešćem u izbornoj koaliciji Moramo doprinećemo da nove ideje solidarne ekonomije dobiju na težini i da što pre započnemo proces transformacije naše privrede i društva u smeru veće jednakosti i održivosti“, najavio je Baković Jadžić.

NALED se nalazi u sivoj zoni

 

You May Also Like

Da li je Šapić kupio jedanaest televizora za svoj kabinet novcem građana Beograda?

Samo ludaci i kriminalci mogu da prodaju Genex

Ministarka Danica Grujičić je na televizijskom gostovanju ukorila nezaposlene lekare navodeći da neće da idu da rade u manja mesta, jer tamo nema „Mame i tate“ ali hoće u Kanadu. Ministarka zaboravlja da je za posledice stanja u zdravstvu i nedovoljan broj lekara nisu odgovorni nezaposleni lekari već Vlada i konkretno ona jer sedi na čelu resornog ministarstva, a ne lekari koji odbijaju da rade u potkapacitiranim bolnicama i domovima zdravlja u kojima nema osnovne opreme za rad, često nema pokrivenosti hitne pomoći, da rade za nedovoljne plate sa ugovorima na određeno koji im ne garantuju osnovna radna prava. Ministarka takođe zaboravlja da sve više lekara odlazi iz zemlje zbog elementarne egzistencije i da sve više klinika u Srbiji ostaje bez medicinskog kadra, dok se domovi zdravlja zatvaraju, što takođe predstavlja posledicu loših zdravstvenih politika političke garniture čiji je deo. Zdravstveni sistem mora biti organizovan tako da bez izuzetka obezbedi zadovoljavajući kvalitet zdravstvene zaštite koja je dostupna svima. To je moguće samo sa dovoljnim ulaganjima za održavanje i unapređenje javnog zdravstva, ali i obezbeđivanje što boljih radnih uslova za medicinske radnike i radnice.

Ministarko Grujičić, nisu lekari krivi za katastrofalnu situaciju u zdravstvu

Solidarnost!

Podrška Oliveri Marjanović u odbrani najosnovnijih zakonskih i civilizacijskih normi u našem društvu

Miloš Baković Jadžić-kandidat Solidarnosti na beogradskim predizborima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.