Baković Jadžić: NALED se nalazi u sivoj zoni

Baković Jadžić: NALED se nalazi u sivoj zoni

Reagujući na vest o pokretanju programa za suzbijanje sive ekonomije koji je nastao u kuhinji NALED-a, portparol Političke platforme Solidarnost, Miloš Baković Jadžić, je izjavio da nijedno ekspertsko udruženje ne bi trebalo da ima tako privilegovanu poziciju u stvaranju poslovnog ambijenta u našoj zemlji, kakvu već godinama uživa NALED.

Miloš Baković Jadžić

„NALED se pita skoro o svemu što se tiče privrednog i finansijskog života zemlje. Razna ministarstva mu poveravaju ekskluzivnu poziciju konsultanta i predlagača zakonskih rešenja koja oblikuju svet rada i život običnih Ijudi. I u pogledu sive ekonomije, NALED se nalazi u sivoj zoni“, smatra Baković Jadžić.

Portparol Solidarnosti ocenjuje da su reforme koje ova organizacija predlaže na planu suzbijanja sive ekonomije u najboljem slučaju nedorečene i nedovoljne, ali su pre svega „licemerne i kontradiktorne“. On je kritikovao to što NALED govori o unapređenju poreskog nadzora, ali ne i o reformi poreskog sistema u smeru smanjenja ekonomskih nejednakosti. Po njegovim rečima, NALED zagovara jačanje kapaciteta inspekcijskih službi, ali prenebregava činjenicu da inspektoratu rada nedostaju stotine novih zaposlenih kojima plate treba višestruko uvećati.

NE NALED

Stav Solidarnosti je da se NALED samo navodno bori protiv sive ekonomije, dok istovremeno lobira za nesigurne radne uslove i širenje fleksibilnih oblika rada. Samo jedan od tih primera je zakon o sezonskim poslovima koji je novi stepen urušavanja radnih prava i prekarizacije. Iz ove političke platforme ocenjuju da se siva ekonomija održava zbog toga što preveliki broj radnih ljudi ne može da zaradi platu za život radeći samo jedan dostojanstven posao, a takođe i zbog toga što veliki broj savesnih poslodavaca ne može da izdrži sve namete kojih su velike korporacije oslobođene, ili tek simbolički njima opterećene, dok su istovremeno često i subvencionisane budžetskim sredstvima.

„Nama su potrebne potpuno nove ekonomske politike i Solidarnost ih nudi, u saradnji sa sindikatima, socijalno odgovornim stručnjacima i malim privrednicima, a ne krupnim kapitalom. Učešćem u izbornoj koaliciji Moramo doprinećemo da nove ideje solidarne ekonomije dobiju na težini i da što pre započnemo proces transformacije naše privrede i društva u smeru veće jednakosti i održivosti“, najavio je Baković Jadžić.

NALED se nalazi u sivoj zoni

 

You May Also Like

Baković Jadžić: Svima je u Srbiji jasno da je SPS bio i ostao lažna levica

Direktor Zemunske gimnazije izabrao naslednicu u ime svih nas. STOP partijskom zapošljavanju!

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Nikolić: U jeku izborne kampanje vlast rasprodaje zdravlje stanovnika Srbije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *