Simić: Zemunu je potreban pravi kulturni centar, ali ne samo na papiru

200.000 građana i građanki Zemuna i ljudi koji gravitiraju ka ovom centru moraju imati kulturni centar! Politička platforma Solidarnost podseća da Zemun, iako velika opština sa skoro 200.000 stanovnika i bogatom kulturnom istorijom, nema ni jednu javnu ustanovu kulture.

Zemunci nemaju ni bioskop ni pozorište, dok je najstarija pozajmna biblioteka u Srbiji, osnovana 1825 godine, smeštena u neuslovnu zgradu i svedena na nivo mesne biblioteke. Zavičajni muzej u Zemunu je zbog rekonstrukcije zatvoren više od 20 godina.

„Zemunu je potreban kulturni centar. Ali ne kulturni centar koji bi postojao kao ustanova na nekom papiru nego pravi fizički prostor u kojem bi umetnici i kulturnu radnici mogli da izvode svoje programe, u kojem bi se odigravale predstave, koncerti, tribine, izložbe i gde bismo mogli da slušamo predavanja, gledamo filmove“, kaže Ana Simić članica kooordinacionog tela Solidarnosti i članica stranke Zajedno.

Ona se osvrnula i na kulturnu istoriju Zemuna.

„Ostavljati Zemun bez kulturnog centra znači ogrešiti se i o sve ljude koji su vekovima živeli ovde i stvarali ono što nazivamo našom kulturom, od Branka Radičevića do Davida Albaharija. Ali, što je možda još pogubnije, to znači sprečavati današnje devojčice i dečake da otkrivaju kulturu kao mali ali vredan prostor slobode i tako postanu nova Isidora Sekulić ili novi Sava Šumanović, to jest stvaraoci nove paradigme srpske i svetske kulture. Ili je to možda cilj ovdašnjih vlasti, jer je kultura, u punom smislu reči, izgleda njihov neprijatelj broj jedan? Nama u Zemunu ne treba fiktivna ustanova koja će realizovati komercijalne programe, već prava kulturna produkcija usmerena na kritičko promišljanje i edukaciju građana“, rekla je Simić

I pored toga što su gotovo sve vlasti u Zemunu u prethodnih 30 godina uzurpirale prostore predviđene za kulturu, infrastruktura i dalje postoji.

„U Zemunu postoje prostori koje je moguće privesti nameni, ali i lokacije na kojima je moguće izgraditi nove prostore za kulturu. Potrebno je da vlast ne razmišlja samo o profitima privatnika i interesu partija na vlasti. Potrudićemo se da prostore kao što je Magistrat, Stara kapetanija i Pinki oslobodimo od radikalskih i naprednjačkih interesa kako bi bili dostupni svim građanima Zemuna“, zaključila je Simić.

Ana Simić

You May Also Like

Štrajk glađu je potez čoveka koji gubi svaku nadu u institucije

Melanija Lojpur (Photo Lara Končar)

Politička platforma Solidarnost – Svi zaposleni u tužilaštvu imaju moralnu obavezu da podnesu ostavke i odbiju da učestvuju u zataškavanju zločina

Melanija Lojpur

Lojpur: Policija sa ljudima kao što je Cmolić gubi kredibilitet

STOP izmeštanju posmrtnih ostataka Josipa Broza Tita!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *