Melanija Lojpur (Photo Lara Končar)

Lojpur: Zloupotreba zatvorenika kroz radnu eksploataciju svedočanstvo je o karakteru trenutne vlasti u Srbiji

Prema saznanjima novinara televizije N1 u okviru KPZ Sremska Mitrovica došlo je do ozbiljne zloupotrebe zatvorenika – naime otkrilo se da zatvorenici rade besplatno u privatnoj firmi upravnika. Portparolka Političke platforme Solidarnost koja je autonomna organizacija stranke Zajedno, Melanija Lojpur, smatra da ovaj primer pokazuje da je eksploatacija način na koji se ova vlast odnositi prema svima.

„Eksploatacija ugroženih i osetljivih kategorija našeg društva nastavlja se eksploatacijom zatvorenika u KPZ Sremska Mitrovica. Način gde se jedna kategorija ljudi, koja je na odsluženju svog duga spram društva, zloupotrebljava kroz radnu eksploataciju svedočanstvo je o karakteru trenutne vlasti u Srbiji“, rekla je Lojpur.

Ona dodaje da je upućivanje zatvorenika na rad na plantažama borovnice, u pogon za preradu drvne građe ili na izgradnju hala za lokalne biznismene, bez ikakve nadoknade ili elementarnih uslova iz bezbednosti i zdravlja na radu, primer modernog ropstva.

„Ovo je samo još jedan u nizu primera eksploatacije koje smo videli u Linglongu – ljude koji nemaju izbora i nalaze se u dubokoj uslovljenosti, eksploatišu nosioci državnih funkcija za svoje privatne interese ili interese njima bliskih ljudi. Nevažno je u ovom slučaju da li su to domaći ili strani eksploatatori, važno je naprotiv videti kako država može biti zloupotrebljena na najgori način i kako može služiti razgradnji osnovnih temelja civilizacije“, izjavila je Lojpur.

Ona podseća da i zatvorenici, kao i strani radnici i naše domaće radništvo moraju biti tretirani civilizovano i njihovo dostojanstvo ne sme biti ugroženo.

„Ovo je samo ješ jedno u nizu svedočanstava kako se urušava temelj društvenosti a profit stvara preko leđa radnika. Zatvorenici iz KPZ SM zaslužuju dostojanstvenu nadoknadu za svoj rad, a njihova pozicija zatvorenika ne znači da smeju biti zloupotrebljeni na bilo koji način“, smatra Lojpur.

„Ovakav tretman ljudi u našem sistemu samo pokazuje da nema zaštite ni zatvorenika, ni domaćih ni stranih radnika i da je eksploatacija način na koji se ova vlast odnositi prema svima“, zaključila je Lojpur.

Melanija Lojpur

You May Also Like

Podrška Ansamblu Beogradske filharmonije

Stojanović: Niški radnici nisu ni roba ni sredstvo za ostvarivanje profita, već su nosioci radnih prava

Srbija – radni logor

Gde je kulturni centar u Zemunu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *