Politička platforma Solidarnost poziva svoje simpatizere i pratioce da podrže borbu radnika i radnica fabrike Falk Ist Knjaževca.

PP Solidarnost poziva svoje simpatizere i pratioce da podrže borbu radnika i radnica fabrike Falk Ist Knjaževca.

Politika koja stavlja profit ispred dostojanstva ljudi kontinuirano pokazuje svoje posledice. U Srbiji se radi za premale plate, dok kompanije dobijaju obilne subvencije, ne plaćaju poreze i carine, a lokalne samouprave im ustupaju besplatno zemljište, pa čak i grade cele fabrike. Sa jedne strane sveprisutno je siromaštvo, a sa druge profiti koji se koncentrišu u rukama nekolicine ili izvoze daleko izvan granica naše zemlje.

Radnice i radnici fabrike Falk Ist u Knjaževcu odlučili su da ne ćute. Knjaževčani naprave milion pari obuće u italijanskoj fabrici koja proizvodi obuću za najluksuznije modne brendove i kompaniji donesu veliku zaradu. Zauzvrat ih kompanija drži na minimalnoj zaradi koja nije dovoljna za dostojanstven život. Minimalna zarada u Srbiji održava ljude ispod granice siromaštva. Ovakvo stanje je nedopustivo, što su jasno i glasno rekli i radnici i radnice Falk Ista, organizovani u okviru sindikata Sloga.
Početkom juna radnici su organizovali štrajk i svojom odlučnošću izborili povećanje zarada i toplog obroka. Ova borba imala je svoju cenu. Kompanija Falk Ist ne želi da isplati dnevnice za dane tokom kojih je trajao štrajk. Kompanija Falk Ist na to, formalno, ima pravo i pokazuje da je ne zanima dobrobit ljudi, već isključivo profit.

Mi, građani i građanke Srbije, svojom solidarnošću moramo stati uz radnike i radnice fabrike Falk Ist. Pozivamo vas da podržite kampanju Centra za politike emancipacije i sindikata Sloga i donirate novac, koliko je ko u mogućnosti, kako bismo zajedno sakupili makar deo onoga što su radnici i radnice u Knjaževcu žrtvovali kako bi istrajali u svojoj borbi za bolje uslove života i rada. Verujemo da njihov primer može biti pokazatelj za sve nas da nam bolje društvo niko neće ustupiti. Za njega se moramo zajedno i solidarno izboriti.

Donacije možete uplatiti preko sajta Donacije.rs:
https://www.donacije.rs/projekat/podrska-radnicima-knjazevac/
Ili na račun Centra za politike emancipacije:
Centar za politike emancipacije
Strahinjića bana 30, 11000 Beograd
Br. računa: 160-0000000366025-41

Politička platforma Solidarnost poziva svoje simpatizere i pratioce da podrže borbu radnika i radnica fabrike Falk Ist Knjaževca.

You May Also Like

Štrajk glađu je potez čoveka koji gubi svaku nadu u institucije

Melanija Lojpur (Photo Lara Končar)

Politička platforma Solidarnost – Svi zaposleni u tužilaštvu imaju moralnu obavezu da podnesu ostavke i odbiju da učestvuju u zataškavanju zločina

Melanija Lojpur

Lojpur: Policija sa ljudima kao što je Cmolić gubi kredibilitet

STOP izmeštanju posmrtnih ostataka Josipa Broza Tita!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *