Novi Sad

Solidarno uz građane Novog Sada – GUP je glup!

Generalni urbanistički plan Novog Sada do 2030. godine je izazvao broje reakcije građana, velikog broja organizacija i stručnjaka u Novom Sadu.

Prema nacrtu GUP-a, umesto produžetka Beogradskog keja na prostor Kasarne, Brodogradilišta i Ribarca, uz park-šumu i očuvanja prirodnih celina Šodroša o Kameničke ade, nacrt predviđa izgradnju Novog Sada na vodi. Most za projekat Fruškogorski koridor, za koji je previđeno 606 miliona (skuplje od Grdeličke klisure), predviđeno je da prolazi kroz Šodroš i Kameničku adu.

Za ovaj projekat planira se izmeštanje obaloutvrde za koje “Vode Vojvodine” treba da daju saglasnost, te se direktor smenjuje, za VD direktora se postavlja Srđan Kružević, koji je smenio kompletno rukovodstvo i doveo svoje ljude. Vode Vojvodine izdaju saglasnost. Na području Dunavca i Šodroša, gde se predviđa gradnja Novog Sad na vodi, živi preko 200 zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta ptica.

Pored ovoga, prema nacrtu brojne zelene i javne površine bi bile delimično ili u potpunosti pretvorene u građevinsku zonu. U odnosu na prethodni GUP, iz plana je nestalo 7 parkova, odnosno 30 hektara zeleniih površina. Na Novom Naselju je nakon radova koji su trajali godinama, završen park, ali mu je deo oduzet gde je izgrađena zgrada. Izgrađeno je naselje za stanove za bezbednjake, doktori i prosvetari nisu tukli građane, te valjda nisu zaslužili.

Umesto Omladinskog centra CK13, koji predstavlja mesto na kojem se brojne organizacije okupljaju i koji je od velikog socijalnog i kulturnog značaja za Novi Sad, predviđena je izgradnja stambenog kompleksa. Primedbe takođe stižu i po brojnim drugim pitanjima, od parka na Telepu, do prečišćivača vode u Petrovaradinu, kojem se zamera zastarela tehnologija koja će se koristiti.

Društvo arhitekata Novog Sada, zatražilo je povlačenje aktuelnog nacrta GUP-a NS do 2030, navodeći sve probleme ovog nacrta i nudeći alternativu.

Veliki broj zainteresovanih građana koji se pojavio na prvom javnom uvida uplašio je lokalne vlasti, te su pribegavali metodama otkazivanja, menjanja vremena sednica javnih uvida, ometanju govornika i na kraju menjanja poslovnika o rada komsije, čime je zabranjeno snimanje sednice i ograničeno izlaganje podnosica primedbi na 10 minuta.

Novosađani su bili uporni. Čak 12590 primedbi na nacrt GUP-a je podneto. Organizovali su niz protesta, zborova ispred mesnih zajednica i po prakovima.

Ono što je sve prethodilo ovakvoj reakciji građana, i njhovoj potrebi da se samoorganizuju i brane svoj grad je ogroman broj, između ostalih, Galensovih zgrada, sa cenama kvadrata koji velika većina građana sebi ne može da priušti.

Godinama kompanija Galens (i niz drugih) imaju povlašćen položaj i ulogu da sakate grad zarad profita. Grad im daje sve nephodne dozvole za izgradnju, i neretko im povećava dozvoljen broj izgrađenih kvadrata. Tako je recimo, Pupinova palata u centru ima preko 45000 kvadrata (umesto planiranih 13000 m2), nalazi se na mestu nekadašnje Komunalne banke i spomenika jermenskoj porodici Čenazi, koji je bio poslednji trag nekadašnje Jermenske crkve i groblja, koji je zbog izgradnje izmešten. Galens je kupio staro brodgradilište, na kojem se planira izgradnja Novog Sada na vodi, i 207 parcela na Fruškoj Gori, na vidikovcu Kesten. Betonski put je, na zahtev manastira Rakovac, izgrađen je kroz šumu i vodi do imanja Nebojše Petrića

Ne iznenađuje što su na Galensovima gradilištima stajali zvučnici za vreme bakljada po krovovima za vreme lock-downa u pandemiji.

Od šest članova Komisije za planove, samo Jasmina Lazić ima licencu urbaniste. Nekoliko njih se povezuje sa firmom Galens ili firmama sa kojima oni sarađuju. Troje članova do sad su zatražili razrešenje iz ličnih razloga.

Solidarnost u potpunost podržava nastojanja samoorganizovanih hrabrih građana Novog Sada da zaustave talas bahatog investitorskog urbanizma koji preti da u potpunost devastira kako krhku ekološku ravnotežu dunavskog priobalja tako i još vrednije socijalno i kulturno tkanje koje Novi Sad čini posebnim i koje je kao i ekološku ravnotežu teško ponovo uspostaviti kada se jednom naruši.

Bojan Terzić

Šodroš
Šodroš – Novi Sad

You May Also Like

STOP izmeštanju posmrtnih ostataka Josipa Broza Tita!

Solidarnost obeležila Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu

Solidarnost obeležila Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu

Simić: Zemunu je potreban pravi kulturni centar, ali ne samo na papiru

Baković Jadžić: Podizanje spomenika Dragoljubu Mihajloviću je vrhunac cinizma SPS-a

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *