Melanija Lojpur (Photo Lara Končar)

Politička platforma Solidarnost – Svi zaposleni u tužilaštvu imaju moralnu obavezu da podnesu ostavke i odbiju da učestvuju u zataškavanju zločina

Sramna odluka Višeg javnog tužilaštva u Nišu da odbije prigovor advokata porodica poginulih rudara još jedna je u nizu potvrda da su institucije države Srbije duboko korumpirane i otete.

Nakon što je Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu za smrt osam rudara okrivilo višu silu, Više javno tužilaštvo u Nišu nastavilo je da odgovorne za ovaj tragični događaj drži nedodirljivima. Iako je sve ukazivalo da uslovi u rudniku nisu bezbedni, a nadležni inspektori pokrenuli prijavu za privredni prestup jer je rudnik radio bez odobrenja – nadležni državni organi nastavili su da pravdu čine nedostižnom, a svoje postojanje za građane Srbije besmislenim i nepotrebnim.

“U situaciji smo da se državni funkcioneri poput javnih tužilaca, koji su u postupku za pogibiju 8 i povredu 20 rudara u rudniku Soko, ismevaju pravo na pravdu i pravičnost običnih ljudi. Da li će nas ovakav tretman od strane vršioca vlasti dovesti u situaciju da kažemo dosta i stvari preuzmemo u svoje ruke? Da li će ismevanje bola porodica koje traže pravdu za svoje najmilije, koji su živote izgubili radeći pošteno i savesno, nastaviti da prolazi nekažnjeno i u nedogled? Ljudsko dostojanstvo se može gaziti do neke mere, ali teret nepravde koji sistem čini običnim ljudima postaje neizdrživ.“ izjavila je potparolka Solidarnosti, Melanija Lojpur.

Kao politička platforma Solidarnost uzdamo se u profesionalce kojih još uvek ima u institucijama sistema i nadamo se da će savesno i profesionalno obavljati svoj posao. Uzdamo se da će neko imati savesti i ovaj slučaj otvoriti ponovo, te jednom pokazati čemu služi država – poštovanju dostojanstva običnog čoveka.

Melanija Lojpur (Photo Lara Končar)

You May Also Like

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Nikolić: U jeku izborne kampanje vlast rasprodaje zdravlje stanovnika Srbije

Solidarnost izlazi na izbore 2. juna

Štrajk glađu je potez čoveka koji gubi svaku nadu u institucije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *