Melanija Lojpur

Lojpur: Privatizacija preduzeća Jugoinspekt je odustajanje od suvereniteta – ko će kontrolisati kvalitet proizvoda na tržištu?

Na doboš je stavljeno preduzeće Jugoinspekt koje se 125 godina bavi kontrolom hrane, ruda, energenata, tekstila, kože ali i drugih proizvoda. Ovo preduzeće je u statusu akcionarskog društva a većinski vlasnik je država Srbija koje sada želi ovaj resurs da prepusti privatnicima. Melanija Lojpur, portarolka Političke platforme Solidarnost i članica stranke Zajedno smatra da je ovo odsutajanje od suvereniteta i jedan od dokaza šta će se desiti sa drugim javnim preduzećima koje prevedemo u AD i DOO status.

„Kao što smo i ranije upozoravali javnost preduzeća sa AD ili DOO statusom lako mogu biti privatizovana. To je bio razlog zašto smo se borili protiv Zakona o upravljanjem privrednim društvima. Komantari Vlade, premijerke i drugih ešalona koji su oportuno zauzeli državu i njene institucije, a koji pokušavaju da nam kažu da ovaj zakon nije opasan po građane – upravo su demantovani“, rekla je Lojpur.

Ona naglašava da bi novac bilo kog kriminalca, tajkuna mogao da uđe u preduzeća od vitalnog značaja za sve građane.

„Odričemo se državne kontrole nad najvažnijim proizvodima, a svakako od državnog monopola, kao što kažu stručnjaci iz Jugoinspekta, gori je privatni. Prodaja ovog preduzeća znači da bi u buduće privatna lica mogla da kontrolišu kvalitet proizvoda koje drugi privatnici stavljaju na tržište – jasno je da je mogućnost kupovine pogodnih analiza mnogo veća u slučaju kada je taj proces pod kontrolom privatnika. Kako će biti sprečeno da upravo neko čije proizvode treba kontrolisati postane slavnik preduzeća zaduženog za kontrolu kvaliteta?“, pita se Lojpur.

Ona objašnjava da ostati bez organa kontrole znači stvarati stanje u kome važi pravilo jačeg.

„Novac, a ne znanje i struka odlučiće šta će moći da se nađe na našem tržištu, na našoj trpezi, odnosno šta na kraju ima da odlučuje o našem zdravlju. Država, a time zapravo građani gube svaku suverenost, sigurnost i autonomiju. Zaista je alarmantno u kakvo stanje nas ova vlast vodi“, zaključuje Lojpur.

 

Melanija Lojpur

You May Also Like

Baković Jadžić: Svima je u Srbiji jasno da je SPS bio i ostao lažna levica

Direktor Zemunske gimnazije izabrao naslednicu u ime svih nas. STOP partijskom zapošljavanju!

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Nikolić: U jeku izborne kampanje vlast rasprodaje zdravlje stanovnika Srbije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *