Vratimo otete institucije i pravo na kulturno-obrazovne i umetničke aktivnosti

Politička platforma Solidarnost ponovo ukazuje na potrebu da se pod hitno redefinišu prioriteti nacionalne i lokalnih kulturnih politika kako bi se sprečila zloupotreba ionako malog javnog budžeta za kulturu, a postojeći resursi namenjeni kulturi lokalnih zajednica vratili toj nameni.

Poslednji slučaj zloupotrebe lokalnog Centra za kulturu u Kučevu, čiji je budžet, protivno zakonu, trošen na podmirivanje interesa kadrova vladajuće stranke, samo je još jedan poražavajući primer kako se u ovoj zemlji nipodaštava značaj kulture u svakodnevnom životu lokalnih zajednica.

Decenijama svedočimo uništavanju velike i bogate mreže domova kulture i centara za kulturu širom zemlje tako što se, nebrigom lokalnih vlasti, njihovi prostori pretvaraju u male biznise i zapošljavaju nestručni, ali vlastima verni kadrovi koji brišu sve tragove kulturno-obrazovnih aktivnosti za koje su ti prostori i bili podignuti. Rezultati su pogubni: opao je nivo pismenosti i obrazovanosti lokalnog stanovništva, mladi u nedostatku adekvatnih kulturnih aktivnosti odlaze u velike gradove, a lokalni kulturni radnici i radnice ostaju bez posla, bez smislenih radnih zadataka i motiva da se dalje bore i profesionalno usavršavaju u svojoj sredini.

Solidarnost apeluje na lokalne zajednice, na kulturne radnike i radnice, mlade, na sve građane da dignu glas protiv sistematskog uništavanja našeg zajedničkog dobra oličenog u centrima za kulturu i protiv koruptivne politike svake lokalne vlasti koja svoj materijalni interes stavlja ispred našeg prava na kulturu i obrazovanje.


FOTO: Centar za kulturu Dragan Kecman Kučevo (izvor: Facebook)

You May Also Like

Simović: Borba za bolju opštinu i bolji život ne može da se vodi u saradnji sa SNS om

Baković Jadžić: Svima je u Srbiji jasno da je SPS bio i ostao lažna levica

Direktor Zemunske gimnazije izabrao naslednicu u ime svih nas. STOP partijskom zapošljavanju!

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *