Vratimo otete institucije i pravo na kulturno-obrazovne i umetničke aktivnosti

Politička platforma Solidarnost ponovo ukazuje na potrebu da se pod hitno redefinišu prioriteti nacionalne i lokalnih kulturnih politika kako bi se sprečila zloupotreba ionako malog javnog budžeta za kulturu, a postojeći resursi namenjeni kulturi lokalnih zajednica vratili toj nameni.

Poslednji slučaj zloupotrebe lokalnog Centra za kulturu u Kučevu, čiji je budžet, protivno zakonu, trošen na podmirivanje interesa kadrova vladajuće stranke, samo je još jedan poražavajući primer kako se u ovoj zemlji nipodaštava značaj kulture u svakodnevnom životu lokalnih zajednica.

Decenijama svedočimo uništavanju velike i bogate mreže domova kulture i centara za kulturu širom zemlje tako što se, nebrigom lokalnih vlasti, njihovi prostori pretvaraju u male biznise i zapošljavaju nestručni, ali vlastima verni kadrovi koji brišu sve tragove kulturno-obrazovnih aktivnosti za koje su ti prostori i bili podignuti. Rezultati su pogubni: opao je nivo pismenosti i obrazovanosti lokalnog stanovništva, mladi u nedostatku adekvatnih kulturnih aktivnosti odlaze u velike gradove, a lokalni kulturni radnici i radnice ostaju bez posla, bez smislenih radnih zadataka i motiva da se dalje bore i profesionalno usavršavaju u svojoj sredini.

Solidarnost apeluje na lokalne zajednice, na kulturne radnike i radnice, mlade, na sve građane da dignu glas protiv sistematskog uništavanja našeg zajedničkog dobra oličenog u centrima za kulturu i protiv koruptivne politike svake lokalne vlasti koja svoj materijalni interes stavlja ispred našeg prava na kulturu i obrazovanje.


FOTO: Centar za kulturu Dragan Kecman Kučevo (izvor: Facebook)

You May Also Like

Pravda za tetkice!

Pravda za tetkice!

Zaustaviti osnivanje novih JKP za delatnosti za koje Beograd već ima postojeća JKP!

Umesto kulturne politike grad napravio koruptivnu šemu raspodele budžeta za kulturu

Šapić tajno osnovao telo u kojem će SNS kadrovi primati ministarske plate

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.