Vratimo otete institucije i pravo na kulturno-obrazovne i umetničke aktivnosti

Politička platforma Solidarnost ponovo ukazuje na potrebu da se pod hitno redefinišu prioriteti nacionalne i lokalnih kulturnih politika kako bi se sprečila zloupotreba ionako malog javnog budžeta za kulturu, a postojeći resursi namenjeni kulturi lokalnih zajednica vratili toj nameni.

Poslednji slučaj zloupotrebe lokalnog Centra za kulturu u Kučevu, čiji je budžet, protivno zakonu, trošen na podmirivanje interesa kadrova vladajuće stranke, samo je još jedan poražavajući primer kako se u ovoj zemlji nipodaštava značaj kulture u svakodnevnom životu lokalnih zajednica.

Decenijama svedočimo uništavanju velike i bogate mreže domova kulture i centara za kulturu širom zemlje tako što se, nebrigom lokalnih vlasti, njihovi prostori pretvaraju u male biznise i zapošljavaju nestručni, ali vlastima verni kadrovi koji brišu sve tragove kulturno-obrazovnih aktivnosti za koje su ti prostori i bili podignuti. Rezultati su pogubni: opao je nivo pismenosti i obrazovanosti lokalnog stanovništva, mladi u nedostatku adekvatnih kulturnih aktivnosti odlaze u velike gradove, a lokalni kulturni radnici i radnice ostaju bez posla, bez smislenih radnih zadataka i motiva da se dalje bore i profesionalno usavršavaju u svojoj sredini.

Solidarnost apeluje na lokalne zajednice, na kulturne radnike i radnice, mlade, na sve građane da dignu glas protiv sistematskog uništavanja našeg zajedničkog dobra oličenog u centrima za kulturu i protiv koruptivne politike svake lokalne vlasti koja svoj materijalni interes stavlja ispred našeg prava na kulturu i obrazovanje.


FOTO: Centar za kulturu Dragan Kecman Kučevo (izvor: Facebook)

You May Also Like

Melanija Lojpur (Photo Lara Končar)

Lojpur: „Bolja cena“ ne može sakriti katastrofalnu socijalnu situaciju u Srbiji

Solidarnost: Gde je ministar rada?

Baković Jadžić: Mafija se ne moze uništiti za nedelju dana

Baković Jadžić: NALED se nalazi u sivoj zoni

Baković Jadžić: Vučić zna da će prava opozicija u Beogradu pobediti, zato se i plaši da raspiše izbore

Melanija Lojpur (Photo Lara Končar)

Lojpur: Radnici u Srbiji su glineni golubovi tajkunsog kapitala SNS klijentele

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *