Vratimo otete institucije i pravo na kulturno-obrazovne i umetničke aktivnosti

Politička platforma Solidarnost ponovo ukazuje na potrebu da se pod hitno redefinišu prioriteti nacionalne i lokalnih kulturnih politika kako bi se sprečila zloupotreba ionako malog javnog budžeta za kulturu, a postojeći resursi namenjeni kulturi lokalnih zajednica vratili toj nameni.

Poslednji slučaj zloupotrebe lokalnog Centra za kulturu u Kučevu, čiji je budžet, protivno zakonu, trošen na podmirivanje interesa kadrova vladajuće stranke, samo je još jedan poražavajući primer kako se u ovoj zemlji nipodaštava značaj kulture u svakodnevnom životu lokalnih zajednica.

Decenijama svedočimo uništavanju velike i bogate mreže domova kulture i centara za kulturu širom zemlje tako što se, nebrigom lokalnih vlasti, njihovi prostori pretvaraju u male biznise i zapošljavaju nestručni, ali vlastima verni kadrovi koji brišu sve tragove kulturno-obrazovnih aktivnosti za koje su ti prostori i bili podignuti. Rezultati su pogubni: opao je nivo pismenosti i obrazovanosti lokalnog stanovništva, mladi u nedostatku adekvatnih kulturnih aktivnosti odlaze u velike gradove, a lokalni kulturni radnici i radnice ostaju bez posla, bez smislenih radnih zadataka i motiva da se dalje bore i profesionalno usavršavaju u svojoj sredini.

Solidarnost apeluje na lokalne zajednice, na kulturne radnike i radnice, mlade, na sve građane da dignu glas protiv sistematskog uništavanja našeg zajedničkog dobra oličenog u centrima za kulturu i protiv koruptivne politike svake lokalne vlasti koja svoj materijalni interes stavlja ispred našeg prava na kulturu i obrazovanje.


FOTO: Centar za kulturu Dragan Kecman Kučevo (izvor: Facebook)

You May Also Like

Ministarka Danica Grujičić je na televizijskom gostovanju ukorila nezaposlene lekare navodeći da neće da idu da rade u manja mesta, jer tamo nema „Mame i tate“ ali hoće u Kanadu. Ministarka zaboravlja da je za posledice stanja u zdravstvu i nedovoljan broj lekara nisu odgovorni nezaposleni lekari već Vlada i konkretno ona jer sedi na čelu resornog ministarstva, a ne lekari koji odbijaju da rade u potkapacitiranim bolnicama i domovima zdravlja u kojima nema osnovne opreme za rad, često nema pokrivenosti hitne pomoći, da rade za nedovoljne plate sa ugovorima na određeno koji im ne garantuju osnovna radna prava. Ministarka takođe zaboravlja da sve više lekara odlazi iz zemlje zbog elementarne egzistencije i da sve više klinika u Srbiji ostaje bez medicinskog kadra, dok se domovi zdravlja zatvaraju, što takođe predstavlja posledicu loših zdravstvenih politika političke garniture čiji je deo. Zdravstveni sistem mora biti organizovan tako da bez izuzetka obezbedi zadovoljavajući kvalitet zdravstvene zaštite koja je dostupna svima. To je moguće samo sa dovoljnim ulaganjima za održavanje i unapređenje javnog zdravstva, ali i obezbeđivanje što boljih radnih uslova za medicinske radnike i radnice.

Ministarko Grujičić, nisu lekari krivi za katastrofalnu situaciju u zdravstvu

Solidarnost!

Podrška Oliveri Marjanović u odbrani najosnovnijih zakonskih i civilizacijskih normi u našem društvu

Miloš Baković Jadžić-kandidat Solidarnosti na beogradskim predizborima

Ukoliko Ministarstvo odbrane nije sposobno da upravlja Zastavom, radnici jesu

Ukoliko Ministarstvo odbrane nije sposobno da upravlja Zastavom, radnici jesu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.