Politička platforma Solidarnost postala je deo levo-zelene stranke Zajedno

Politička platforma Solidarnost i stranka Zajedno potpisale su sporazum o saradnji čime je Solidarnost postala jedna od autonomnih organizacija koja deluje u okviru ove stranke.

Sporazum predstavlja nastavak zajedničkog rada koji je započet 2022. godine u okviru zeleno-leve koalicije Moramo, i u narednom periodu će podrazumevati izgradnju političke opcije koja će Srbiji ponuditi nove politike zasnovane na principima društvene jednakosti, široke političke participacije, ekološke održivosti i međunarodne solidarnosti.

Prilikom predstavljanja sporazuma, portparol Solidarnosti i odbornik u Skupštini grada Beograda, Miloš Baković Jadžić, rekao je da će jedna od osnova budućeg zajedničkog rada biti „Deklaraciji o solidarnoj budućnosti Srbije“ koja je objavljena krajem prošle godine.

„U njoj smo pošli od činjenice da živimo u društvu ogromnih nejednakosti, mada one nisu jedina nepravda koja tišti Srbiju“, kazao je on i dodao da se vizija solidarne budućnosti zasniva na uverenju da se zajedno možemo izboriti između ostalog i za javno finasirani sistem zdravstvene zaštite kojim bi bili obuhvaćeni svi građani Srbije, sistem progresivnog oporezivanja kojim bi se redistribuiralo bogatstvo ka siromašnima, javno finansirani sistem socijalnog stanovanja i da zajedno možemo odbraniti radnička prava.

„Uvereni smo da se vredi boriti za stvaranje takve solidarne Srbije i da ta borba neće biti ni kratka ni laka. U tu borbu moramo uključiti najšire slojeve stanovništva“, rekao je Baković Jadžić.

Portparolka političke platforme Solidarnost Melanija Lojpur kazala je da ovo udruživanje nije kratkoročno, već da je ideja da je kroz zajedničko delovanje moguće promeniti postojeći sistem vrednosti u Srbiji.

„Predizborni program „Za dostojanstveni rad“, iza kojeg je stala koalicija Moramo, predstavio je Solidarnost na političkoj sceni 2022. godine, u periodu izbora, kao novu levu snagu“, istakla je Lojpur.

Ona je navela da Solidarnost u prvi plan ističe potpuno drugačiji pojam „političkog“ od onog koji u našem društvu dominira već više od tri decenije. „Stavljamo fokus na istinsku društvenu jednakost, široku društvenu participaciju, brigu za socijalna i radna prava, ali i rodnu ravnopravnost“ naglašava Lojpur i dodaje da su sigurno zaposlenje, kraće radno vreme i plata za život politički credo Solidarnosti. Za to je potrebno drugačiji ekonomski model. „Do sada smo imali ekonomski model subvencionisanja direktnih stranih investicija, ali oni odlaze čim pronađu bolje uslove. Privreda može i mora drugačije da se razvija“, rekla je Lojpur.

„Mi znamo da samo jačanjem solidarnih mreža imamo šansu da zalečimo duboke rane u našem društvu i ovu zemlju učinimo pravednijom za sve koji u njoj žive“, zaključuje Melanija Lojpur, portparolka Solidarnosti.

Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno, istakla je da je udruživanje političkih aktera jedna od najvažnijih tema u ovom trenutku. „Iscepkani ne možemo da se suprotstavimo kruptivnom, korporativnom režimu koji ne misli o svojim građanima već isključivo o profitu“, naglasila je Stojković. „Ključno pitanje koje moramo postaviti je kako ko živi i šta mu je potrebno da bi udobno živeo u ovoj državi. Ovo zajedništvo koje pravimo je zajedništvo oko pitanja života svakog pojedinca i života nas kao kolektiva u kome treba da vladaju i etičke norme i razumevanje i tolerancija“, istakla je Stojković.

Kopredsednik stranke Zajedno i narodni poslanik, Aleksandar Jovanović Ćuta, rekao je da su članovi političke platforme Solidarnost „aktivisti koji su postali političari“. „Skupština je dobila čist aktivizam i ovo je potvrda da ćemo i dalje da nastavimo da budemo zajedno i da radimo ono što smo radili u prethodnih pet godina, kako god to neko zove, politika ili aktivizam“, kazao je on. „Ako stvarno želimo nešto da menjamo, ne postoji drugi izbor i drugi način osim da budemo zajedno. Ovo je ujedno i poziv ostatku opozicije da sednemo za isti sto i da se dogovorimo da srušimo vlast u Beogradu, pa onda i u celoj zemlji i da smenimo ovaj zločinački režim“, naveo je Jovanović.

Program za radna i socijalna prava “Za dostojanstven rad” i “Deklaracija o solidarnoj budućnosti Srbije” su temelj na kome ćemo graditi dalju saradnju Solidarnosti i ostalih članica i partnera stranke Zajedno. Zajedno ćemo nastaviti da se borimo za izgradnju sistema dosledne i sveobuhvatne zaštite radnih, socijalnih, rodnih, manjiskih i svih drugih prava koja su sada u našoj zemlji ugrožena ili obesmišljena. Kao i do sada, stajaćemo rame uz rame na frontu odbrane svih prirodnih i javnih dobara bilo da su ona napadnuta od strane domaćih tajkunskomafijaških oligarhija ili bezskrupuloznih multinacionalnih kompanija, potpomognutih sistemskom korupcijom grotesknih razmera, kojoj svi zajedno svedočimo. Naš zajednički cilj nije puka promena vlasti ili učešće u vlasti na ovom ili onom nivou, već temeljna promena sistema i našeg društva u celini.

You May Also Like

Baković Jadžić: Svima je u Srbiji jasno da je SPS bio i ostao lažna levica

Direktor Zemunske gimnazije izabrao naslednicu u ime svih nas. STOP partijskom zapošljavanju!

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Nikolić: U jeku izborne kampanje vlast rasprodaje zdravlje stanovnika Srbije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *