Melanija Lojpur

Lojpur: Crne statistike pogibija radnika i radnica su posledica izgaranja na poslu

Politička platforma Solidarnost upozorava na alarmantno stanje radnih prava u Srbiji, kao i na opšte stanje radnika i radnica kod nas. Nažalost, iz medija saznajemo da je još jedna žena, radnica Leonija, preminula nakon što joj je na poslu pozlilo. Melanija Lojpur, portparolka Političke platforme Solidarnost i članica stranke Zajedno smatra da su takve pogibije posledica premora i preopterećenosti radnica i radnika u Srbiji.

„Sigurni smo da je ovaj slučaj za naše Ministarstvo rada, boračkih i socijalnih pitanja samo jedan izgubljen život koji se ne može povezati na bilo koji način sa povredom odnosno pogibijom na radu. Ipak, jasno nam je da je ovo još jedan slučaj koji je povezan sa opštim uslovima života i rada u Srbiji. Radnici u Srbiji rade najduže u Evropi, te sa preko 43 radna sata u nedelji, i to samo na glavnom poslu, zauzimamo neslavno prvo mesto u ovoj statistici“, rekla je Lojpur.

Ona podseća i da isti ti radnici u Srbiji moraju da prežive sa 65% plate koju dobijaju ukoliko su na bolovanju.

„Ukoliko to povežemo sa inflacijom koja neumitno smanjuje kvalitet potrošačke korpe, koja je ionako loša, radnike dovodi u situaciju da moraju da rade da bi preživeli čak i kada su lošeg zdravstvenog stanja. Etika izgaranja na poslu, koju nam politička elita nameće, svakako je daleko od onoga što oni žive. Socijalne razlike u Srbiji nikada nisu bile veće, a normalni ljudi da bi preživeli moraju da rade dodatne poslove. Srbija je jedna od retkih zemalja Evrope u kome ne može da se živi dostojanstveno od 8 časovnog rada. Srbija je zemlja u kojoj morate raditi neki dodatni posao da bi vaša porodica mogla da ima iole normalan život“, izjavila je Lojpur.

Portparolka Solidarnosti kaže da celu 2023. godinu obeležavaju crne statistike koje su posledica izgaranja na poslu, hroničnog umora, kao i naše naviknutosti da pored osnovnog posla imamo još neki od koga dopunjavamo kućni budžet.

„Naše radno vreme je najveće u Evropi jer neko uzima naš rad i na njemu stvara profit, a raspodela dobiti nije adekvatna i pravična. Nama je potrebna država koja će biti zaštitnica dostojanstva običnih ljudi, koja će učiniti da naše 8 časovno radno vreme omogući dostojanstven život, gde će posao biti siguran a standardi bezbednosti i zdravlja na radu strogo poštovani“, zaključuje Lojpur.

Melanija Lojpur

You May Also Like

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Nikolić: U jeku izborne kampanje vlast rasprodaje zdravlje stanovnika Srbije

Solidarnost izlazi na izbore 2. juna

Štrajk glađu je potez čoveka koji gubi svaku nadu u institucije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *