Politička platforma „Solidarnost“ izlazi na izbore u Beogradu

Politička platforma „Solidarnost“ izlazi na izbore u Beogradu

Politička platforma „Solidarnost“ najavila je danas izlazak na gradske izbore u koaliciji sa „Ne davimo Beograd“
Danas je u prostorijama Medija centra u Beogradu održana konferencija za štampu na kojoj su učestvovali predstavnici političke platforme Solidarnost, pokreta Ne davimo Beograd (NDB) i slovenačke stranke Levica.
Marko Miletić iz „Solidarnost“ je kao moderator podsetio na to da je Solidarnost pre dva meseca sa Ne davimo Beograd potpisala sporazum o zajedničkom promovisanju platforme Za dobar grad, sa namerom da ponudi političku opciju drugačiju od svih postojećih aktera, dok je na republičkom nivou „Solidarnost“ je u pregovorima sa progresivnim političkim akterima u cilju formiranja zeleno-leve liste.

Politička platforma „Solidarnost“ izlazi na izbore u Beogradu

Portparol „Solidarnosti“, Miloš Baković Jadžić je naglasio da građani Srbije decenijama preživljavaju raspadanje društva i rastakanje države. U tom periodu su sve garniture na vlasti uvećavale socijalne nepravde i nejednakosti i vodile politike koje su bile centrističke i desničarske, dok članovi „Solidarnosti“ žele da ponude politike zasnovane na principima istinske društvene jednakosti, široke političke participacije, ekološke održivosti, rodne ravnopravnosti i međunarodne solidarnosti.
„Sada se okupljamo da bismo najzad ponudili te politike i pravu društvenu alternativu koja u prvi plan može da stavi interese najširih slojeva društva, ljudi koji žive od svog rada. Mi se borimo za dostojanstvene zarade, za bolje uslove rada, za sigurne i smislene poslove. Borimo se za kvalitetno, svima dostupno i javno finansirano zdravstvo“, izjavio je Baković-Jadžić.

Politička platforma „Solidarnost“ izlazi na izbore u Beogradu

Po njegovim rečima, „Solidarnost“ je posvećena idealima socijalne pravde, slobode i jednakosti jer bez njih nema zdravog društva, a izborni proces vide kao borbu za povratak institucija u ruke građana i građanki, kojima one stvarno pripadaju.
Baković Jadžić je najavio da će se „Solidarnost“ u praksi zalagati za alternativno radno zakonodavstvo, više smislenih i održivih poslova za sve, za radne sudove, platu za život i za alternativne forme vlasništva u privredi, odnosno jačanje savremenog zadrugarstva i radničkog akcionarstva, pojasnivši i kako članovi platforme planiraju da nabrojane temeljne vrednosti prevedu u politike upravljanja gradom.
Baković Jadžić je objasnio da Solidarnost vidi partnera u pokretu Ne davimo Beograd zbog poverenja stečenog u dosadašnjoj saradnji članova na raznim nivoima, i zajedničkog uverenja da su ekonomska i ekološka transformacija neodvojive. Portparol „Solidarnosti“ istakao je značaj podrške slovenačke Levice „Solidarnosti“ i pokretu Ne davimo Beograd.

Politička platforma „Solidarnost“ izlazi na izbore u Beogradu

Luka Mesec, jedan od koordinatora slovenačke Levice, skicirao je propast levice i uspon desnice koji je karakterisao kraj dvedesetog i početak dvadesetprvog veka, i pokušaj povratka levice na političku scenu u proteklih desetak godina. Mesec je uporedio autoritarnu vladavinu Janeza Janše sa modelom vlasti koji su uspostavili Vučić i Orban, objašnjavajući poteškoće koje takve političke struje predstavljaju za levicu.
Mesec je skrenuo pažnju na to da je Levica danas treća najpopularnija stranka u Sloveniji i stranka koja će u koaliciji sa drugim akterima najverovatnije oboriti sa vlasti Janeza Janšu u aprilu. Koordinator Levice je govorio i o konkretnim uspesima ove partije Sloveniji, uključujući rast plata i penzija, zabranu rada nedeljom i uspešnu odbranu voda.
„Verujem da sa triangulacijom naših politika uspostaviti novu snagu i nov politički model koji neće uništavati čoveka i životnu sredinu. Mi smo demokrati, ekolozi i socijalisti“, izjavio je Mesec.

Politička platforma „Solidarnost“ izlazi na izbore u Beogradu

Biljana Đorđević iz Ne davimo se fokusirala na povelju Za dobar grad, na čijoj promociji Solidarnost sarađuje sa NDB-om. Po njenim rečima, cilj ove povelje je da ponudi rešenja za postojeće probleme koja bi omogućila „da Beograd bude ponovo naš, slobodan, ali pre svega dobar grad“. U okviru te borbe, Solidarnost se fokusira na poboljšanje socioekonomskih uslova života i socioekonomskih prava, u okviru kojih je borba za radna prava najistaknutija, rekla je Đorđević.
Ona je podsetila na to da je Beograd grad u kom su socijalne razlike vidljive na svakom koraku i u svim oblastima života i istakla da grad ne može biti pravedan ako nije demokratski, ni zelen ako nije pravedan, i da se osnovni principi i ideali, koje Ne davimo Beograd deli sa „Solidarnošću“, neodvojivi. Jedino politika u interesu svih može doneti željene ciljeve.
„Pravedan i solidaran grad je grad u kome glavnu reč vode građani koji u njemu žive, a ne korumpirana i kriminalna politička elita i sumnjivi investitori“, poentirala je Đorđević.

Politička platforma „Solidarnost“ izlazi na izbore u Beogradu

You May Also Like

Plata za život

Selakoviću je bolje da ćuti, nećemo minimalac nego platu za život

Još uvek nema odgovora od ministra Selakovića

Još uvek nema odgovora od ministra Selakovića

Zahtevamo dekriminalizaciju kanabisa!

Zahtevamo dekriminalizaciju kanabisa!

STOP privatizaciji EPS-a

„EPS je naš!“ – Peticija protiv privatizacije EPS-a

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *