Protest poljoprivrednika

Podrška protestima i zahtevima poljoprivrednika

Posle protestne vožnje traktorima 24. februara u više gradova u Srbiji, predstavnici poljoprivrednika su bili na razgovorima u Vladi Republike Srbije. Poslovična uzaludnost svakog razgovora sa sadašnjom Vladom na temu bilo kakve realne pomoći bilo kom segmentu društva koji je ugrožen je u slučaju ove delegacije poljoprivrednika još jednom potvrđena.

Ponudom poljoprivrednicima od novih 4000 dinara po hektaru, za koje niko ne može da garantuje kada će biti isplaćene, Vlada je rekla da nema nikakvu predstavu o njihovim problemima. Kvalitet ove ponude neupućenima postaje jasan kada shvate da ni 4000 dinara subvencija, koje predstavljaju više simboličnu nego adekvatnu pomoć i koje je već trebalo da budu isplaćene, nisu još uvek isplaćene. Naš državni vrh izgleda nema dovoljan kapacitet da shvati koliko katastrofalne posledice može imati na poljoprivrednu proizvodnju u našoj zemlji povećanje cene dizela i veštačkih đubriva. Vazno je naglasiti, opet zbog neupućenih, da je cena veštačkih đubriva, zbog specifičnog proizvodnog procesa, usko vezana za cenu gasa čije kretanje u bliskoj budućnosti više niko ne može da predvidi.

Na kraju će ova ignorantska politika naših vlasti dovesti do drastično manje zasejanih oranica, sa manje bačenog đubriva nego što je neophodno za dobar prinos. To znači drastično manji rod po značajno višoj ceni, a to opet dalje znači i značajno veće cene hrane i na kraju uvoz iz država u kojima poljoprivrednici dobijaju mnogo veće subvencije i mogu da naprave viškove za izvoz. One koji prate učinak odluka Vlade Republike Srbije u kontinuitetu ne iznenađuje mnogo to što bi ovakav razvoj događaja bio odlična vest za uvoznički lobi u okviru naše tajkunsko mafijaške vlasničke klase jer će njihovi profiti u tom slučaju značajno rasti.

Sa druge strane, ovo bi bile vrlo loše vesti ne samo za poljoprivrednike već i za sve stanovnike ove zemlje koji žive od svog rada. Zbog toga svi zajedno moramo uputiti snažnu podršku poljoprivrednicima i njihovim zahtevima, kao i njihovim protestnim akcijama ukoliko ih bude još u budućnosti, jer oni brane interese svih stanovnika ove zemlje, a naročito onih najsiromašnijih koji će biti najpogođeniji skokom cena prehrambenih proizvoda. Jednostavno rečeno ukoliko poljoprivrednici ne dobiju adekvatnu pomoć kako bi prevazišli ovu, za njih tešku, situaciju uskoro će za mnoge stanovnike Srbije narodne kuhinje postati jedino rešenje.

Protest poljoprivrednika
Foto Youtube screen shot

You May Also Like

Baković Jadžić: Svima je u Srbiji jasno da je SPS bio i ostao lažna levica

Direktor Zemunske gimnazije izabrao naslednicu u ime svih nas. STOP partijskom zapošljavanju!

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Nikolić: U jeku izborne kampanje vlast rasprodaje zdravlje stanovnika Srbije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *