Protest poljoprivrednika

Podrška protestima i zahtevima poljoprivrednika

Posle protestne vožnje traktorima 24. februara u više gradova u Srbiji, predstavnici poljoprivrednika su bili na razgovorima u Vladi Republike Srbije. Poslovična uzaludnost svakog razgovora sa sadašnjom Vladom na temu bilo kakve realne pomoći bilo kom segmentu društva koji je ugrožen je u slučaju ove delegacije poljoprivrednika još jednom potvrđena.

Ponudom poljoprivrednicima od novih 4000 dinara po hektaru, za koje niko ne može da garantuje kada će biti isplaćene, Vlada je rekla da nema nikakvu predstavu o njihovim problemima. Kvalitet ove ponude neupućenima postaje jasan kada shvate da ni 4000 dinara subvencija, koje predstavljaju više simboličnu nego adekvatnu pomoć i koje je već trebalo da budu isplaćene, nisu još uvek isplaćene. Naš državni vrh izgleda nema dovoljan kapacitet da shvati koliko katastrofalne posledice može imati na poljoprivrednu proizvodnju u našoj zemlji povećanje cene dizela i veštačkih đubriva. Vazno je naglasiti, opet zbog neupućenih, da je cena veštačkih đubriva, zbog specifičnog proizvodnog procesa, usko vezana za cenu gasa čije kretanje u bliskoj budućnosti više niko ne može da predvidi.

Na kraju će ova ignorantska politika naših vlasti dovesti do drastično manje zasejanih oranica, sa manje bačenog đubriva nego što je neophodno za dobar prinos. To znači drastično manji rod po značajno višoj ceni, a to opet dalje znači i značajno veće cene hrane i na kraju uvoz iz država u kojima poljoprivrednici dobijaju mnogo veće subvencije i mogu da naprave viškove za izvoz. One koji prate učinak odluka Vlade Republike Srbije u kontinuitetu ne iznenađuje mnogo to što bi ovakav razvoj događaja bio odlična vest za uvoznički lobi u okviru naše tajkunsko mafijaške vlasničke klase jer će njihovi profiti u tom slučaju značajno rasti.

Sa druge strane, ovo bi bile vrlo loše vesti ne samo za poljoprivrednike već i za sve stanovnike ove zemlje koji žive od svog rada. Zbog toga svi zajedno moramo uputiti snažnu podršku poljoprivrednicima i njihovim zahtevima, kao i njihovim protestnim akcijama ukoliko ih bude još u budućnosti, jer oni brane interese svih stanovnika ove zemlje, a naročito onih najsiromašnijih koji će biti najpogođeniji skokom cena prehrambenih proizvoda. Jednostavno rečeno ukoliko poljoprivrednici ne dobiju adekvatnu pomoć kako bi prevazišli ovu, za njih tešku, situaciju uskoro će za mnoge stanovnike Srbije narodne kuhinje postati jedino rešenje.

Protest poljoprivrednika
Foto Youtube screen shot

You May Also Like

Da li je Šapić kupio jedanaest televizora za svoj kabinet novcem građana Beograda?

Samo ludaci i kriminalci mogu da prodaju Genex

Ministarka Danica Grujičić je na televizijskom gostovanju ukorila nezaposlene lekare navodeći da neće da idu da rade u manja mesta, jer tamo nema „Mame i tate“ ali hoće u Kanadu. Ministarka zaboravlja da je za posledice stanja u zdravstvu i nedovoljan broj lekara nisu odgovorni nezaposleni lekari već Vlada i konkretno ona jer sedi na čelu resornog ministarstva, a ne lekari koji odbijaju da rade u potkapacitiranim bolnicama i domovima zdravlja u kojima nema osnovne opreme za rad, često nema pokrivenosti hitne pomoći, da rade za nedovoljne plate sa ugovorima na određeno koji im ne garantuju osnovna radna prava. Ministarka takođe zaboravlja da sve više lekara odlazi iz zemlje zbog elementarne egzistencije i da sve više klinika u Srbiji ostaje bez medicinskog kadra, dok se domovi zdravlja zatvaraju, što takođe predstavlja posledicu loših zdravstvenih politika političke garniture čiji je deo. Zdravstveni sistem mora biti organizovan tako da bez izuzetka obezbedi zadovoljavajući kvalitet zdravstvene zaštite koja je dostupna svima. To je moguće samo sa dovoljnim ulaganjima za održavanje i unapređenje javnog zdravstva, ali i obezbeđivanje što boljih radnih uslova za medicinske radnike i radnice.

Ministarko Grujičić, nisu lekari krivi za katastrofalnu situaciju u zdravstvu

Solidarnost!

Podrška Oliveri Marjanović u odbrani najosnovnijih zakonskih i civilizacijskih normi u našem društvu

Miloš Baković Jadžić-kandidat Solidarnosti na beogradskim predizborima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.