Plata za život

Plata za život, kraće radno vreme i sigurno zaposlenje – Program koalicije Moramo

Koalicija MORAMO predstavila program za radna i socijalna prava na kom je radila Politička platforma Solidarnost. Program pročitajte klikom OVDE >>>

Program za radna i socijalna prava predstavljen je u ponedeljak, sedmog marta, u Medija centru u Beogradu. Na konferenciji za štampu su govorili Biljana Đorđević iz Ne davimo Beograd, Miloš Baković Jadžić iz Političke platforme Solidarnost i Rade Panić, predstavnik Skupštine slobodne Srbije.

Kako je naveo moderator razgovora, predstavnik Političke platforme Solidarnost Marko Miletić, u pitanju su rešenja koja su moguća nužna za poboljšanje života građana Srbije.

On je dodao i da predložena rešenja zahtevaju izmene pojedinih zakona, ali su istovremeno utemeljena u našem pravnom sistemu i usklađena sa brojnim direktivama EU i konvencijama Međunarodne organizacije rada koja je naša zemlja ratifikovala, ali ih ne poštuje.

U program za radna i socijalna prava su utkana znanja i iskustva članova i članica Solidarnosti formirana tokom petnaestogodišnjeg rada i učešća u radničkim i sindikalnim borbama, ukazao je Miletić.

Miloš Baković Jadžić, portparol Politička platforma – Solidarnost, je naveo da koalicija Moramo predlaže niz mera za poboljšanje radnih i socijalnih prava u cilju ostvarivanja ideala dobrog društva u čijem fokusu se nalaze radni ljudi. Okosnice programa predstavljaju ostvarivanje sigurnosti zaposlenja, skraćivanja radnog vremena i plate za život.

Po njegovim rečima, koalicija Moramo se, između ostalog, zalaže za to da svi radnici i radnice angažovani na teritoriji Republike Srbije imaju isti tretman i ostvaruju prava koja proističu iz Zakona o radu, bez obzira na osnov angažovanja i svoje poreklo; za ukidanje PP ugovora kao nepotrebnih, neustavnih i nepovoljnih po radnike; za radikalno transformisanje Inspektorata rada, u kom treba zaposliti više ljudi, sa većim platama i ovlašćenjima prema poslodavcima, te boljom tehničkom opremljenošću; za unapređenje zdravstvenih i standarda bezbednosti na radu; unapređenje besplatnih službi pravne pomoći radnicama i radnicima; vraćanje odredbe o iznuđenom otkazu u Zakon o radu i uvođenje radnih sudova.

„Moramo doneti novi Zakon o radu koji bi bio suštinski drugačiji od onoga na snazi“, poentirao je Baković Jadžić.

Predstavnici pokreta Moramo se zalažu za to da se Srbija pridruži međunarodnom trendu skraćivanja radnog vremena, te da se radna sedmica skrati na 35 časova. Za to, kako kažu, ima i argumenata i uslova.

„Umesto subvencija stranim kompanijama, država treba da ponudi pomoć preduzećima u transformaciji ka kraćem radnom vremenu“, ocenio je Baković Jadžić.

Koalicija Moramo namerava i da u statističke pokazatelje uvede takozvanu platu za život, odnosno zaradu koja pokriva sledeće potrebe tročlane porodice: hranu adekvatne kalorijske i nutritivne vrednosti, troškove za odeću, stanovanje, komunalije, telekomunikacije, adekvatnu zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, slobodno vreme i kulturu, troškove za higijenu i odmor, te diskrecioni dohodak od 10% ukupnog dohotka namenjen za nepredviđene troškove domaćinstva.

Kako je naglasio Baković Jadžić, plata za život pokriva minimum socijalnih i egzistencijalnih potreba radnika i radnica i predstavlja univerzalno ljudsko pravo definisano dokumentima Ujedinjenih nacija. U Programu za radna i socijalna prava koalicije Moramo našlo se i podizanje minimalne cene rada na 300 dinara po radnom satu, smanjenje oporezivanja minimalne zarade i uvođenje progresivnog oporezivanja zarada.

Biljana Đorđević iz Ne davimo Beograd je ukazala na to da osnovne izazove borbe za dostojanstven rad i život predstavljaju usklađivanje života i rada i pitanja populacione politike.

„Umesto nekakvih mera kojima se nama kao roditeljima daje novac da rađamo zato što nam država to plaća, mi smatramo da je najbolja populaciona politika borba za dostojanstven rad“, izjavila je Đorđević, elaborirajući deo programa koji se tiče usklađivanja poslovnog i privatnog života, sa naglaskom na usklađivanju rada i roditeljstva, te pitanje društvene brige o deci.

Konkretnije, koalicija Moramo će se zalagati za zakonske reforme u cilju obezbeđivanja veće finansijske sigurnosti za radno angažovane, kao i neaktivne trudnice i porodilje; odsustvo sa rada za očeve, podršku fleksibilnom i kliznom radnom vremenu za roditelje i druge mere, uključujući strategiju razvoja državnih vrtića. Ove mere, kako je pojasnila, treba da doprinesu uspostavljanju rodne ravnopravnosti, poboljšanju položaja žena na tržištu rada i poboljšanju kvaliteta života građanki i građana.

Rade Panić, predstavnik Skupštine Slobodne Srbije, se osvrnuo na kršenje radnih prava u zdravstvu za vreme pandemije, ocenivši da je u pitanju odraz funkcionisanja celokupnog društva. Po Panićevim rečima, preduslov za primenu postojećih dobrih normi su slobodno tužilaštvo i sudstvo, a da bi bila moguća implementacija mera o kojima su govorili Baković Jadžić i Đorđević neophodno je izvršiti temeljne promene. Većina građana se predala i misli da ništa nije moguće promeniti, ocenio je Panić, ali je uloga koalicije Moramo da građanima vrati tu nadu.

„Jedino ova koalicija vam garantuje da će Srbija ostati zelena i zdrava, da se neće desiti ni Rio Tinto, ni kopanje zlata uz upotrebu cijanida, niti drugi štetni projekti i zdrava – a zdravlje je najveća vrednost koja Srbija može da ima. Osnovna ideja vodilja ekonomskog razvoja mora biti zadovoljan i zdrav radnik, jer samo zadovoljan radnik može da pruži pun doprinos radu, razmišljati o ostanku u Srbiji i ostvarivanju porodice“, zaključio je Panić.

You May Also Like

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Nikolić: U jeku izborne kampanje vlast rasprodaje zdravlje stanovnika Srbije

Solidarnost izlazi na izbore 2. juna

Štrajk glađu je potez čoveka koji gubi svaku nadu u institucije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *