Stop Privatizaciji

PPS i NDB se oštro protive privatizaciji instituta „Jaroslav Černi“

Politička platforma Solidarnost i pokret Ne davimo Beograd održali su konferenciju za štampu povodom privatizacije instituta „Jaroslav Černi“, koju smatraju još jednom u nizu problematičnih odluka vlasti kojima se ugrožava javni interes

Konferencija za štampu održana je u podne ispred sedišta Ministarstva privrede, u kom je bilo zakazano otvaranje ponuda za privatizaciju 92% vodoprivrednog instituta „Jaroslav Černi“.

Aleksandra Lakić, portparolka Solidarnosti, obratila se javnosti sa porukom da je za ovu političku platformu privatizacija strateških institucija poput vodoprivrednog instituta neprihvatljiva. Lakić je podsetila na ogromno znanje o upravljanju vodama koje je u institutu sakupljeno, a koje, kako je rekla, treba i mora da se koristi u javnom interesu. Ona je upozorila na to da usled privatizacije instituta može doći do problema sa snabdevanjem pijaćom vodom i njenom ekonomskom dostupnošću.

„Znamo da se ova vlast kiti projektima, odlukama i politikama u oblasti zaštitite životne sredine, ali ovo je još jedan dokaz da ona ipak ne vidi dalje od svog kratkoročnog interesa. Zbog toga sa osnovom sumnjamo da je ovaj projekat privatizacije jednostavno jedna vrsta dimne zavese da se pažnja javnosti skrene sa sličnih projekata koji su mutni u najmanju ruku – kao što je Rio Tinto, kao što je izgradnja mini-hidroelektrana i luksuznog naselja na Makišu“, izjavila je Lakić.

„Iskoristila bih opriliku da pozovem sve građane i građanke da nas podrže u borbi da smenimo ovu korumpiranu vlast i da joj svojom brojnošću i odlučnošću poručimo ko su zaista patriote u ovoj zemlji – da li oni koji rasprodaju njene resurse i koji ih koriste za lično bogaćenje, ili svi mi koji želimo da ova zemlja sa svim njenim bogatstvima pripada onima koji u njoj žive“, zaključila je Lakić.

Dobrica Veselinović iz pokreta Ne davimo Beograd je podsetio „da se ovde radi o prodaji bezbednosti i budućnosti zemlje u situaciji kada se suočavamo sa sve većim klimatskim promenama, sa sušama i poplavama“, i dodao da se slični potezi u budućnosti mogu sprečiti samo ukoliko opozicione snage pobede na izborima:

„Pokret Ne davimo Beograd, politička platforma Solidarnost, Zajedno za Srbiju, Otvorena građanska platforma Akcija, Izbor za našu opštinu i brojne druge organizacije i pokreti koje će izaći na sledeće izbore i ponuditi jednu drugačiju viziju Srbije u kojoj svoja prirodna i javna dobra čuvamo i u kojoj se bavimo budućnošću za sve naše ljude“.

Veselinović je podsetio na to da se koalicija udruženja okupljenih oko Ne davimo Beograd pridružuje zahtevima protiv prodaje instituta „Jaroslav Černi“ koje su vlastima uputile organizacije civilnog društva i podržava peticiju protiv privatizacije koju je potpisalo preko 22 hiljade građana.

„Posebno nas plaši vest da je u privatizaciju uključena velika kompanija Milenijum tim koja nas je, da podsetimo, tužila za po sto hiljada evra štete koje smo joj navodno naneli zbog ukazivanja na razne problematične projekte koje ova kompanija ima i tužila brojne medije koji su o tim projektima izveštavali“, rekao je Veselinović. Komentarišući dalje tu vest, on je izjavio da misli da je u pitanju jedna vrsta pritiska i nameštanja posla Milenijum timu da ova privatizacija prođe što lagodnije. Po Veselinovićevom mišljenju, samo otvaranje ponuda organizovano je radi stvaranja privida demokratskih procedura.

You May Also Like

Simović: Borba za bolju opštinu i bolji život ne može da se vodi u saradnji sa SNS om

Baković Jadžić: Svima je u Srbiji jasno da je SPS bio i ostao lažna levica

Direktor Zemunske gimnazije izabrao naslednicu u ime svih nas. STOP partijskom zapošljavanju!

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *