Stop Privatizaciji

PPS i NDB se oštro protive privatizaciji instituta „Jaroslav Černi“

Politička platforma Solidarnost i pokret Ne davimo Beograd održali su konferenciju za štampu povodom privatizacije instituta „Jaroslav Černi“, koju smatraju još jednom u nizu problematičnih odluka vlasti kojima se ugrožava javni interes

Konferencija za štampu održana je u podne ispred sedišta Ministarstva privrede, u kom je bilo zakazano otvaranje ponuda za privatizaciju 92% vodoprivrednog instituta „Jaroslav Černi“.

Aleksandra Lakić, portparolka Solidarnosti, obratila se javnosti sa porukom da je za ovu političku platformu privatizacija strateških institucija poput vodoprivrednog instituta neprihvatljiva. Lakić je podsetila na ogromno znanje o upravljanju vodama koje je u institutu sakupljeno, a koje, kako je rekla, treba i mora da se koristi u javnom interesu. Ona je upozorila na to da usled privatizacije instituta može doći do problema sa snabdevanjem pijaćom vodom i njenom ekonomskom dostupnošću.

„Znamo da se ova vlast kiti projektima, odlukama i politikama u oblasti zaštitite životne sredine, ali ovo je još jedan dokaz da ona ipak ne vidi dalje od svog kratkoročnog interesa. Zbog toga sa osnovom sumnjamo da je ovaj projekat privatizacije jednostavno jedna vrsta dimne zavese da se pažnja javnosti skrene sa sličnih projekata koji su mutni u najmanju ruku – kao što je Rio Tinto, kao što je izgradnja mini-hidroelektrana i luksuznog naselja na Makišu“, izjavila je Lakić.

„Iskoristila bih opriliku da pozovem sve građane i građanke da nas podrže u borbi da smenimo ovu korumpiranu vlast i da joj svojom brojnošću i odlučnošću poručimo ko su zaista patriote u ovoj zemlji – da li oni koji rasprodaju njene resurse i koji ih koriste za lično bogaćenje, ili svi mi koji želimo da ova zemlja sa svim njenim bogatstvima pripada onima koji u njoj žive“, zaključila je Lakić.

Dobrica Veselinović iz pokreta Ne davimo Beograd je podsetio „da se ovde radi o prodaji bezbednosti i budućnosti zemlje u situaciji kada se suočavamo sa sve većim klimatskim promenama, sa sušama i poplavama“, i dodao da se slični potezi u budućnosti mogu sprečiti samo ukoliko opozicione snage pobede na izborima:

„Pokret Ne davimo Beograd, politička platforma Solidarnost, Zajedno za Srbiju, Otvorena građanska platforma Akcija, Izbor za našu opštinu i brojne druge organizacije i pokreti koje će izaći na sledeće izbore i ponuditi jednu drugačiju viziju Srbije u kojoj svoja prirodna i javna dobra čuvamo i u kojoj se bavimo budućnošću za sve naše ljude“.

Veselinović je podsetio na to da se koalicija udruženja okupljenih oko Ne davimo Beograd pridružuje zahtevima protiv prodaje instituta „Jaroslav Černi“ koje su vlastima uputile organizacije civilnog društva i podržava peticiju protiv privatizacije koju je potpisalo preko 22 hiljade građana.

„Posebno nas plaši vest da je u privatizaciju uključena velika kompanija Milenijum tim koja nas je, da podsetimo, tužila za po sto hiljada evra štete koje smo joj navodno naneli zbog ukazivanja na razne problematične projekte koje ova kompanija ima i tužila brojne medije koji su o tim projektima izveštavali“, rekao je Veselinović. Komentarišući dalje tu vest, on je izjavio da misli da je u pitanju jedna vrsta pritiska i nameštanja posla Milenijum timu da ova privatizacija prođe što lagodnije. Po Veselinovićevom mišljenju, samo otvaranje ponuda organizovano je radi stvaranja privida demokratskih procedura.

You May Also Like

Ministarka Danica Grujičić je na televizijskom gostovanju ukorila nezaposlene lekare navodeći da neće da idu da rade u manja mesta, jer tamo nema „Mame i tate“ ali hoće u Kanadu. Ministarka zaboravlja da je za posledice stanja u zdravstvu i nedovoljan broj lekara nisu odgovorni nezaposleni lekari već Vlada i konkretno ona jer sedi na čelu resornog ministarstva, a ne lekari koji odbijaju da rade u potkapacitiranim bolnicama i domovima zdravlja u kojima nema osnovne opreme za rad, često nema pokrivenosti hitne pomoći, da rade za nedovoljne plate sa ugovorima na određeno koji im ne garantuju osnovna radna prava. Ministarka takođe zaboravlja da sve više lekara odlazi iz zemlje zbog elementarne egzistencije i da sve više klinika u Srbiji ostaje bez medicinskog kadra, dok se domovi zdravlja zatvaraju, što takođe predstavlja posledicu loših zdravstvenih politika političke garniture čiji je deo. Zdravstveni sistem mora biti organizovan tako da bez izuzetka obezbedi zadovoljavajući kvalitet zdravstvene zaštite koja je dostupna svima. To je moguće samo sa dovoljnim ulaganjima za održavanje i unapređenje javnog zdravstva, ali i obezbeđivanje što boljih radnih uslova za medicinske radnike i radnice.

Ministarko Grujičić, nisu lekari krivi za katastrofalnu situaciju u zdravstvu

Solidarnost!

Podrška Oliveri Marjanović u odbrani najosnovnijih zakonskih i civilizacijskih normi u našem društvu

Miloš Baković Jadžić-kandidat Solidarnosti na beogradskim predizborima

Ukoliko Ministarstvo odbrane nije sposobno da upravlja Zastavom, radnici jesu

Ukoliko Ministarstvo odbrane nije sposobno da upravlja Zastavom, radnici jesu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.