Mame su zakon i za Solidarnost

Mame su zakon i za Solidarnost

Politička platforma Solidarnost podržava apel Mame su zakon na liste koje su uspešno stekle pravo pred Republičkom izbornom komisijom da se kandiduju za ulazak u republički parlament da podrže buduće izmene i dopune zakona, kao i pisanje novih zakona kako bi se izjednačio položaj trudnica i porodilja koje samostalno obavljaju delatnost sa onima koje su zaposlene kod poslodavca.

Kao deo kolacije Moramo, Solidarnost podseća na već ponuđena programska rešenja „Za dostojanstven rad“ koja podrazumevaju čitav set mera za poboljšanje položaja žena na tržištu rada i prava žena na trudničko i porodiljsko bolovanje.

Pored zalaganja za potpunu promenu diskriminatornog Zakona o finansijskog pomoći porodicama sa decom, izmene Zakona o radu u cilju što veće zaštite radnica i radnika kako bi se zaustavio trend fleksbilizacije rada i atomizacija radnog zakonodavstva, Solidarnost se zalaže za to da:

– naknada tokom sprečenosti za rad zbog održavanja trudnoće mora biti isplaćivana u visini 100% zarade za zaposlene i u visini minimalne zarade za nezaposlene trudnice. Porodiljska naknada mora biti u visini celokupnog iznosa zarade za zaposlene i minimalne zarade za nezaposlene trudnice.

– radnice moraju uživati posebnu zaštitu od otkazivanja Ugovora o radu nakon završenog porodiljskog odsustva. Samohrane majke moraju imati potpunu sistemsku pomoć, regulisana prava na skraćeno i klizno radno vreme i posebne mere zaštite od gubitka posla.

Više o rešenjima u programu za dostojanstven rad koalicije Moramo

Mame su zakon i za Solidarnost
Foto YouTube PrintScreen

You May Also Like

Simović: Borba za bolju opštinu i bolji život ne može da se vodi u saradnji sa SNS om

Baković Jadžić: Svima je u Srbiji jasno da je SPS bio i ostao lažna levica

Direktor Zemunske gimnazije izabrao naslednicu u ime svih nas. STOP partijskom zapošljavanju!

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *