Marš za ženska prava, solidarnost i mir: Solidarne i pobunjene!

Osmi mart je dan kada ustajemo zajedno i pridružujemo se naporima i pobedama hrabrih žena koje već 111 godina te borbe vode na ovim prostorima. Ipak, borba za ženska prava nije završena, i ove godine, solidarno ustajemo za žene koje žive u nepravdi, siromaštvu i nasilju. Zato pozivamo sve građanke i građane da nam se pridruže na protestnom maršu za ženska prava u utorak, 8. marta, u 16 časova, ispred Studentskog kulturnog centra u Beogradu.

IMAMO MNOGO POVODA DA GOVORIMO, MARŠIRAMO I DA SE BUNIMO

Skrećemo pažnju na radna prava žena, na činjenicu da kao žene radimo na niže plaćenim pozicijama i pod nepovoljnijim uslovima, i da često strahujemo od gubitka posla. Ovo je posebno uočljivo kada se radi o samohranim majkama, Romkinjama, ženama s invaliditetom, ženama iz ruralnih područja, lezbejkama, trans ženama i ostalim diskriminisanim grupama. Dok pojedine države Evropske unije smanjuju radno vreme na 6 sati, fabrike u Srbiji su produžile radni dan na 10 ili 12 sati.

Ugrožavanje životne sredine je eskaliralo u korist profita a pod plaštom napretka i otvaranja novih radnih mesta. Legalizuje se otimanje zemlje, vode i vazduha. Žene širom Srbije su preuzele ogromnu odgovornost u borbi za zdravu životnu sredinu kroz organizaciju skupova i protesta.

Danas se na našem kontinentu vodi još jedan rat, koji vodi u još jednu izbegličku krizu i razaranje. Građanke i građani ovog regiona znaju ko u ratu plaća najveću cenu. Zato izražavamo solidarnost sa ženama i muškarcima Ukrajine, ali i Avganistana, Jemena, Sirije… Apelujemo da se za sve ove krize nađe mirno i održivo rešenje.

Nasilje prema ženama, a posebno seksualno uznemiravanje i ucenjivanje na poslu se i dalje nedovoljno prijavljuje i procesuira. Nasilje nad ženama u javnom prostoru eskalira, a nasilje u porodici ne jenjava. Žene nemaju ekonomsku nezavisnost niti podršku društva i institucija da se sa njim izbore.

Pandemija je teže je pogodila žene nego muškarce. Obaveze oko dece, starih i bolesnih, ponovo su postale (samo) ženska briga. Teret kućnog rada dramatično se povećao, a žene i muškarci ga ne dele ravnopravno.

Zbog svih navedenih razloga, pozivamo na osmomartovski marš.

SOLIDARNE I POBUNJENE!
ZA RADNA PRAVA! ZA MIR! PROTIV NASILJA!

Potpisnice saopštenja:

1. Građanske inicijative
2. Alternativni centar za devojke
3. Ipak.Centar
4. Udruženje žena Peščanik
5. BeFem
6. NVO ASTRA
7. Centar za biopolitičku edukaciju
8. Organizacija za političku ekologiju Polekol
9. Inicijativa Pravo na vodu
10. Politička platforma Solidarnost
11. Fondacija za mlade Obrenovca
12. Talas TIRV
13. FemPlatz
14. Ženska platforma za razvoj Srbije
15. Centar za ženske studije
16. Akademija ženskog liderstva
17. Ženska platforma za razvoj Srbije
18. NVO Atina
19. Udruženje Fenomena
20. Romski centar za žene i decu Daje
21. Ženski centar Užice
22. Radio emisija Zvučna etnografija
23. Centar za podršku ženama
24. UG Impuls
25. Ženska solidarnost
26. Pobunjene čitateljke
27. Udruženje Krokodil
28. Udruženje Centar za posebno sposobne
29. Centar modernih veština
30. Sekcija žena SSSS za grad Zrenjanin
31. Sindikalna organizacija Zastava oružje
32. Vege zajednica
33. Rekonstrukcija Ženski fond
34. Beograd Prajd
35. Društveni centar Oktobar
36. AFŽ – Autonomni Festival Žena Novi Sad

… i još preko 50 nezavisnih aktivistkinja

You May Also Like

Ministarka Danica Grujičić je na televizijskom gostovanju ukorila nezaposlene lekare navodeći da neće da idu da rade u manja mesta, jer tamo nema „Mame i tate“ ali hoće u Kanadu. Ministarka zaboravlja da je za posledice stanja u zdravstvu i nedovoljan broj lekara nisu odgovorni nezaposleni lekari već Vlada i konkretno ona jer sedi na čelu resornog ministarstva, a ne lekari koji odbijaju da rade u potkapacitiranim bolnicama i domovima zdravlja u kojima nema osnovne opreme za rad, često nema pokrivenosti hitne pomoći, da rade za nedovoljne plate sa ugovorima na određeno koji im ne garantuju osnovna radna prava. Ministarka takođe zaboravlja da sve više lekara odlazi iz zemlje zbog elementarne egzistencije i da sve više klinika u Srbiji ostaje bez medicinskog kadra, dok se domovi zdravlja zatvaraju, što takođe predstavlja posledicu loših zdravstvenih politika političke garniture čiji je deo. Zdravstveni sistem mora biti organizovan tako da bez izuzetka obezbedi zadovoljavajući kvalitet zdravstvene zaštite koja je dostupna svima. To je moguće samo sa dovoljnim ulaganjima za održavanje i unapređenje javnog zdravstva, ali i obezbeđivanje što boljih radnih uslova za medicinske radnike i radnice.

Ministarko Grujičić, nisu lekari krivi za katastrofalnu situaciju u zdravstvu

Solidarnost!

Podrška Oliveri Marjanović u odbrani najosnovnijih zakonskih i civilizacijskih normi u našem društvu

Miloš Baković Jadžić-kandidat Solidarnosti na beogradskim predizborima

Ukoliko Ministarstvo odbrane nije sposobno da upravlja Zastavom, radnici jesu

Ukoliko Ministarstvo odbrane nije sposobno da upravlja Zastavom, radnici jesu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.