Melanija Lojpur (Photo Lara Končar)

Melanija Lojpur: nećemo dozvoliti da Srbija postane d.o.o

Premijerka Srbije Ana Brnabić je danas izjavila da se Zakon o donosi po preporuci MMF-a. Melanija Lojpur, portparolka Političke platforme Solidarnost kaže da građani neće dozvoliti da Srbija postane d.o.o.

„Šta nas briga da li Ana Brnabić radi za MMF, Naled ili tajkune? Za čiji god račun to da radi nećemo dozvoliti da Srbija postane d.o.o“, rekla je Lojpur.

Portparolka Solidarnosti podseća da ovaj opasni zakon predviđa promenu pravne forme javnih preduzeća u ad ili doo.

„Jezikom kojim svi mogu razumeti to znači da naša javna preduzeća postaju lak pleni za dokapitalizaciju, a to znači promenu vlasničke strukture. Javna preduzeća, koja su osnovana zbog javnog interesa, odnosno zbog građana, usvajanjem ovog zakona mogla bi lako postati nečije vlasništvo. I baš nas briga da li to traže MMF, EU ili Ana Brnabić!“, rekla je Lojpur.

Ona smatra da je nama potrebno da se javnim preduzećima konačno upravlja domaćinski i odgovorno za šta nije potrebna promena vlasničke strukture.

„Korpucija i zloupotrebe u javnim preduzećima su ogromne i to smo najbolje videli na primeru EPS-a. Nestručna višegodišnja rukovođenja dovela su nas do toga da je EPS već promenio svoju pravnu formu, a kako vidimo ponuda mađarske elektropivrede MVM o formiranju zajedničkog preduzeća dospela je do javnosti – to nam samo pokazuje koje su namere trenutne garniture SNS-a koja je orobila državu. Sada hoće da stvore uslove za rasprodaju naših preduzeća i naših resursa – danas stranim preduzećima (ponuda MVM za EPS), sutra domaćim i stranim tajkunima i kriminalcima“, izjavila je Lojpur.

Ona se osvrnula i na stanje u koje su naša preduzeća dovedena nestručnim upravljanjem te šta bi novi zakon mogao da donese.

„To je veoma opasno posebno u kombinaciji sa zakonskim okvirom koje ovaj zakon nudi – preduzeća koja budu uzimala zajmove, ukoliko iste ne vrate mogu lako biti dokapitalizovana – odnosno mogu postati vlasništvo onih koji novac budu pozajmljivali. Bilo da su to strane vlade, strana preduzeća, strani ili domaći kriminalci i tajkuni Srbija postaje mesto kojim neće upravljati njeni građani, već drugi. Srbija postaje doo – raj za kriminalce i tajkune, koji ovde lako mogu „oprati“ svoj novac, ili mesto gde će strane vlade legalno upravljati NAŠIM resursima i dobrima“, zaključuje Lojpur.

Melanija Lojpur (Photo Lara Končar)

You May Also Like

Podrška Ansamblu Beogradske filharmonije

Stojanović: Niški radnici nisu ni roba ni sredstvo za ostvarivanje profita, već su nosioci radnih prava

Srbija – radni logor

Gde je kulturni centar u Zemunu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *