Miloš Baković Jadžić: Solidarnost se zalaže za pravednu ekološku i ekonomsku tranziciju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na klimatskom samitu Ujedinjenih nacija COP26, koji je u toku u Glazgovu održao govor koji je izazvao niz reakcija. Vučić je potvrdio posvećenost aktuelnih srpskih vlasti zauzdavanju klimatske krize i njenih uzroka. Ipak, on je međunarodnim partnerima i velikim silama postavio i nekoliko pitanja.

„Prvo pitanje je kako ćemo finansirati sve ove aktivnosti. Čuli smo priče o hiljadama milijardi dolara koji su nam na raspolaganju, moje pitanje je koja će biti kamatna stopa, kakvi će biti uslovi za uzimanje tog novca. Drugo, kako ćemo se odnositi prema nuklearnim elektranama, da li ćemo ih sve zatvoriti ili graditi veći broj njih. Kako ćemo graditi više izvora obnovljive energije ako su počeli da jačaju populistički pokreti protiv vetroparkova i hidrocentrala“, kako je prenela Slobodna Evropa.

Iz političke platforme Solidarnost smatraju da su postavljena pitanja delom legitimna iako je Vučićev pristup njima sporan. Kako izjavljuje portparol Solidarnosti, Miloš Baković Jadžić:

„Pitanja o finansiranju energetske tranzicije bi imala veću težinu kada bi Srbija, predvođena Vučićevim neodgovornim i bahatim režimom, već sada preduzimala korake u smeru zelene budućnosti i izgradnje solidarnog društva, makar onoliko koliko samostalno može – a može barem da ne radi suprotno deklarisanim ciljevima“.

Po rečima Bakovića Jadžića, umesto što svi poreski obveznici izdvajaju ogromna sredstva za privatno-javna partnerstva sa multinacionalnim kompanijama koja građanima donose prevaziđene ili neispitane tehnologije, bilo da pričamo o vinčanskoj deponiji ili rudniku litijuma:

„Mogli bismo već sada da radimo na saniranju gubitaka u postojećoj elektro mreži ili da ne subvencionišemo neefikasne i kriminalne MHE nego siromašna domaćinstva i malu privredu kojima treba pomoć pri zameni energetske izolacije na objektima“.

Baković Jadžić je istakao da se politička platforma Solidarnost zalaže za pravednu ekološku i ekonomsku tranziciju, koja može i mora da počne već sada. Ona bi podrazumevala plansku i dogovornu, a ne tržišnu i stihijsku transformaciju privrede:

„To znači da postojeća radna mesta u energetskom i pratećim sektorima treba očuvati do sticanja dostojanstvenih penzija, ali i sistematski i odlučno ih dopunjavati novim poslovima koji će biti u interesu zdravlja i blagostanja ljudi a ne dominantno privatnog profita“, zaključio je portparol Solidarnosti.

You May Also Like

STOP izmeštanju posmrtnih ostataka Josipa Broza Tita!

Solidarnost obeležila Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu

Solidarnost obeležila Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu

Simić: Zemunu je potreban pravi kulturni centar, ali ne samo na papiru

Baković Jadžić: Podizanje spomenika Dragoljubu Mihajloviću je vrhunac cinizma SPS-a

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *