Zdravstveni radnici i radnice moraju dobiti status službenih lica

Zdravstveni radnici i radnice moraju dobiti status službenih lica

Hitna pomoć i ostali zdravstveni radnici i radnice moraju dobiti status službenih lica. Podrška za njihove zahteve!

U noći između utorka i srede napadnuta je ekipa hitne pomoći. Nakon što su upozorili pacijenta koji je kašljao da treba da stavi masku na lice medicinsko osoblje je napadnuto nožem.

Ovo nije prvi napad na zdravestvene radnike i radnice koji su svakodnevno na prvoj liniji fronta borbe protiv pandemije korona virusa.

Više puta smo naglašavali da je naš zdravstveni sistem u potpunom rasulu i da je to direktna krivica države koja je decenijama unazad aktivno radila na njegovom urušavanju. Urušavanje sistema javnog zrdravlja vodilo je sve većem ulasku privatnog kapitala u ovaj sektor, ali i značajnoj potkapacitiranosti javnih zdravstvenih ustanova. Sve to uzrokovalo je i ograničeni pristup lečenju siromašnijim slojevima društva.

Pritisak koji trpe zdravstvene radnice i radnici je enorman. Zato je nužno raditi na dodatnom zapošljavanju kadrova, značajnom podizanju zarada, ali davanje jasnog i eksplicitnog statusa službenih lica medicinskom osoblju u svim relevantnim zakonskim aktima koji važe u Republici Srbiji.

Solidarno uz zdravstvene radnike i radnice!

Vladimir Simović

Zdravstveni radnici i radnice moraju dobiti status službenih lica

You May Also Like

Ministarka Danica Grujičić je na televizijskom gostovanju ukorila nezaposlene lekare navodeći da neće da idu da rade u manja mesta, jer tamo nema „Mame i tate“ ali hoće u Kanadu. Ministarka zaboravlja da je za posledice stanja u zdravstvu i nedovoljan broj lekara nisu odgovorni nezaposleni lekari već Vlada i konkretno ona jer sedi na čelu resornog ministarstva, a ne lekari koji odbijaju da rade u potkapacitiranim bolnicama i domovima zdravlja u kojima nema osnovne opreme za rad, često nema pokrivenosti hitne pomoći, da rade za nedovoljne plate sa ugovorima na određeno koji im ne garantuju osnovna radna prava. Ministarka takođe zaboravlja da sve više lekara odlazi iz zemlje zbog elementarne egzistencije i da sve više klinika u Srbiji ostaje bez medicinskog kadra, dok se domovi zdravlja zatvaraju, što takođe predstavlja posledicu loših zdravstvenih politika političke garniture čiji je deo. Zdravstveni sistem mora biti organizovan tako da bez izuzetka obezbedi zadovoljavajući kvalitet zdravstvene zaštite koja je dostupna svima. To je moguće samo sa dovoljnim ulaganjima za održavanje i unapređenje javnog zdravstva, ali i obezbeđivanje što boljih radnih uslova za medicinske radnike i radnice.

Ministarko Grujičić, nisu lekari krivi za katastrofalnu situaciju u zdravstvu

Solidarnost!

Podrška Oliveri Marjanović u odbrani najosnovnijih zakonskih i civilizacijskih normi u našem društvu

Miloš Baković Jadžić-kandidat Solidarnosti na beogradskim predizborima

Ukoliko Ministarstvo odbrane nije sposobno da upravlja Zastavom, radnici jesu

Ukoliko Ministarstvo odbrane nije sposobno da upravlja Zastavom, radnici jesu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.