Zaustaviti izrabljivanje radnica i radnika u leskovačkom Aptivu!

Svi radnici treba da imaju platu za život, sigurno zaposlenje i dovoljno slobodnog vremena koje mogu posvetiti sebi, svojoj porodici i prijateljima. Primer zaposlenih u fabrici kompanije Aptiv u Leskovcu još jednom pokazuje da smo u Srbiji danas daleko od mogućnosti pristojnog života sa ljude koji pošteno rade.

Radnici i radnice ove fabrike se žale na promene rasporeda rada na gotovo dnevnom nivou. Tvrde da su promene rasporeda su nenajavljene i iznenadne, otkazuje se rad radnim danima i zakazuje rad vikendima. Podsećamo da je zakonska obaveza poslodavca da promene u rasporedu najavi najmanje pet dana unapred. Na sve to, menadžment je radnicima skratio i pauze u toku dana! To zaposlenima ne ostavlja mogućnost za normalan život, za planiranje privatnog života, provođenje vremena sa porodicom i prijateljima.

Ovakvi postupci poslodavca sasvim sigurno ostavljaju posledice i na fizičko i na psihičko zdravlje radnika. Podsećamo da je prošle godine sindikat zaposlenih u Aptivu izneo podatak da je radna nedelja u ovoj fabrici trajala i 72 sata, iako je zakonsko ograničenje, sa prekovremenim radom, 48 sati.

Pored toga u sindikatu ističu i nepravilnosti u obračunu zarada zbog čega su radici često zakinuti za adekvatan obračun prekovremenog rada i rada vikendom. I to nije sve, radnici Aptiva u Leskovcu za isti posao primaju manje zarade od radnika iste kompanije u Novom Sadu!

Politička platforma Solidarnost pruža punu podršku radnicima i radnicama kompanije Aptiv iz Leskovca i Samostalnom sindikatu u toj fabrici. Pozivamo nadležne institucije i Inspekciju rada da reaguje i kazni nesavesnog poslodavca u skladu sa zakonima.

Solidarnost stoji iza stava da svi radnici i radnice treba da imaju platu za život – dovoljnu za pristojan život prosečne porodice. Ovakvi primeri najbolje pokazuju neodrživost sadašnjeg iznurivanja radnica i radnica i zbog toga se zalažemo se za kraću radnu nedelju. Sigurno zaposlenje mora biti garantovano svim ljudima – samo tako možemo imati društvo zadovoljnih ljudi koji mogu normalno planirati svoju budućnost i doprinositi svojoj zajednici.


FOTO: sam Moqadam

You May Also Like

Simović: Borba za bolju opštinu i bolji život ne može da se vodi u saradnji sa SNS om

Baković Jadžić: Svima je u Srbiji jasno da je SPS bio i ostao lažna levica

Direktor Zemunske gimnazije izabrao naslednicu u ime svih nas. STOP partijskom zapošljavanju!

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *