Zaustaviti izrabljivanje radnica i radnika u leskovačkom Aptivu!

Svi radnici treba da imaju platu za život, sigurno zaposlenje i dovoljno slobodnog vremena koje mogu posvetiti sebi, svojoj porodici i prijateljima. Primer zaposlenih u fabrici kompanije Aptiv u Leskovcu još jednom pokazuje da smo u Srbiji danas daleko od mogućnosti pristojnog života sa ljude koji pošteno rade.

Radnici i radnice ove fabrike se žale na promene rasporeda rada na gotovo dnevnom nivou. Tvrde da su promene rasporeda su nenajavljene i iznenadne, otkazuje se rad radnim danima i zakazuje rad vikendima. Podsećamo da je zakonska obaveza poslodavca da promene u rasporedu najavi najmanje pet dana unapred. Na sve to, menadžment je radnicima skratio i pauze u toku dana! To zaposlenima ne ostavlja mogućnost za normalan život, za planiranje privatnog života, provođenje vremena sa porodicom i prijateljima.

Ovakvi postupci poslodavca sasvim sigurno ostavljaju posledice i na fizičko i na psihičko zdravlje radnika. Podsećamo da je prošle godine sindikat zaposlenih u Aptivu izneo podatak da je radna nedelja u ovoj fabrici trajala i 72 sata, iako je zakonsko ograničenje, sa prekovremenim radom, 48 sati.

Pored toga u sindikatu ističu i nepravilnosti u obračunu zarada zbog čega su radici često zakinuti za adekvatan obračun prekovremenog rada i rada vikendom. I to nije sve, radnici Aptiva u Leskovcu za isti posao primaju manje zarade od radnika iste kompanije u Novom Sadu!

Politička platforma Solidarnost pruža punu podršku radnicima i radnicama kompanije Aptiv iz Leskovca i Samostalnom sindikatu u toj fabrici. Pozivamo nadležne institucije i Inspekciju rada da reaguje i kazni nesavesnog poslodavca u skladu sa zakonima.

Solidarnost stoji iza stava da svi radnici i radnice treba da imaju platu za život – dovoljnu za pristojan život prosečne porodice. Ovakvi primeri najbolje pokazuju neodrživost sadašnjeg iznurivanja radnica i radnica i zbog toga se zalažemo se za kraću radnu nedelju. Sigurno zaposlenje mora biti garantovano svim ljudima – samo tako možemo imati društvo zadovoljnih ljudi koji mogu normalno planirati svoju budućnost i doprinositi svojoj zajednici.


FOTO: sam Moqadam

You May Also Like

RASPRODAJA PRED FAJRONT

Lojpur: SNS pokreće totalnu pljačku!

Plata za život

Selakoviću je bolje da ćuti, nećemo minimalac nego platu za život

Još uvek nema odgovora od ministra Selakovića

Još uvek nema odgovora od ministra Selakovića

Zahtevamo dekriminalizaciju kanabisa!

Zahtevamo dekriminalizaciju kanabisa!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *