Solidarno uz prosvetne radnice i radnike!

Solidarnost podržava protest Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja i stoji uz prosvetne radnike i radnice.

Naša država je opet na delu pokazala koliko malo ceni prosvetne radnike i radnice i njihov doprinos društvu.

Ne samo da su prosvetni radnici i radnice ostali praktično jedini segment našeg društva koji nije dobio nikakvu novčanu pomoć tokom trajanja pandemije, nego se njihov položaj dodatno marginalizuje takozvanim povećanjem zarada koje ne može da pokrije ni inflaciju, odnosno, konstantno obezvređivanje tih istih zarada.

Zarade zaposlenih u prosveti se realno smanjuju i u odnosu na troškove života koji rastu i u odnosu na zarade ostalih zaposlenih u javnom sektoru čije zarade su sve veće naspram onih u prosveti.

Uvođenje platnih razreda koje kasni već nekoliko godina je odloženo za još nekoliko godina jer se položaj prosvetnih radnika i radnica, kao i prosveta uopšte, nalazi na poslednjem mestu na listi prioriteta ove vlasti, ako se na toj listi ova stavka uopšte i nalazi.

Politička platforma Solidarnost smatra da prosvetarske zarade moraju u najmanju ruku da prate realni rast troškova života i oko toga ne sme biti kompromisa. Ljudima kojima svakodnevno poveravamo brigu o našoj deci mora biti obezbeđena plata za život.

Takođe je neophodno bez ikakvog odlaganja pristupiti izradi i primeni platnih razreda za zaposlene u javnom sektoru i time ispraviti višedecenijsku nepravdu potcenjenosti rada prosvetnih radnika i radnica čime je narušeno njihovo dostojanstvo, a njihovim porodicama ugrožena egzistencija.


FOTO: Alam Kusuma

You May Also Like

Melanija Lojpur (Photo Lara Končar)

Lojpur: „Bolja cena“ ne može sakriti katastrofalnu socijalnu situaciju u Srbiji

Solidarnost: Gde je ministar rada?

Baković Jadžić: Mafija se ne moze uništiti za nedelju dana

Baković Jadžić: NALED se nalazi u sivoj zoni

Baković Jadžić: Vučić zna da će prava opozicija u Beogradu pobediti, zato se i plaši da raspiše izbore

Melanija Lojpur (Photo Lara Končar)

Lojpur: Radnici u Srbiji su glineni golubovi tajkunsog kapitala SNS klijentele

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *