Solidarno uz prosvetne radnice i radnike!

Solidarnost podržava protest Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja i stoji uz prosvetne radnike i radnice.

Naša država je opet na delu pokazala koliko malo ceni prosvetne radnike i radnice i njihov doprinos društvu.

Ne samo da su prosvetni radnici i radnice ostali praktično jedini segment našeg društva koji nije dobio nikakvu novčanu pomoć tokom trajanja pandemije, nego se njihov položaj dodatno marginalizuje takozvanim povećanjem zarada koje ne može da pokrije ni inflaciju, odnosno, konstantno obezvređivanje tih istih zarada.

Zarade zaposlenih u prosveti se realno smanjuju i u odnosu na troškove života koji rastu i u odnosu na zarade ostalih zaposlenih u javnom sektoru čije zarade su sve veće naspram onih u prosveti.

Uvođenje platnih razreda koje kasni već nekoliko godina je odloženo za još nekoliko godina jer se položaj prosvetnih radnika i radnica, kao i prosveta uopšte, nalazi na poslednjem mestu na listi prioriteta ove vlasti, ako se na toj listi ova stavka uopšte i nalazi.

Politička platforma Solidarnost smatra da prosvetarske zarade moraju u najmanju ruku da prate realni rast troškova života i oko toga ne sme biti kompromisa. Ljudima kojima svakodnevno poveravamo brigu o našoj deci mora biti obezbeđena plata za život.

Takođe je neophodno bez ikakvog odlaganja pristupiti izradi i primeni platnih razreda za zaposlene u javnom sektoru i time ispraviti višedecenijsku nepravdu potcenjenosti rada prosvetnih radnika i radnica čime je narušeno njihovo dostojanstvo, a njihovim porodicama ugrožena egzistencija.


FOTO: Alam Kusuma

You May Also Like

Ministarka Danica Grujičić je na televizijskom gostovanju ukorila nezaposlene lekare navodeći da neće da idu da rade u manja mesta, jer tamo nema „Mame i tate“ ali hoće u Kanadu. Ministarka zaboravlja da je za posledice stanja u zdravstvu i nedovoljan broj lekara nisu odgovorni nezaposleni lekari već Vlada i konkretno ona jer sedi na čelu resornog ministarstva, a ne lekari koji odbijaju da rade u potkapacitiranim bolnicama i domovima zdravlja u kojima nema osnovne opreme za rad, često nema pokrivenosti hitne pomoći, da rade za nedovoljne plate sa ugovorima na određeno koji im ne garantuju osnovna radna prava. Ministarka takođe zaboravlja da sve više lekara odlazi iz zemlje zbog elementarne egzistencije i da sve više klinika u Srbiji ostaje bez medicinskog kadra, dok se domovi zdravlja zatvaraju, što takođe predstavlja posledicu loših zdravstvenih politika političke garniture čiji je deo. Zdravstveni sistem mora biti organizovan tako da bez izuzetka obezbedi zadovoljavajući kvalitet zdravstvene zaštite koja je dostupna svima. To je moguće samo sa dovoljnim ulaganjima za održavanje i unapređenje javnog zdravstva, ali i obezbeđivanje što boljih radnih uslova za medicinske radnike i radnice.

Ministarko Grujičić, nisu lekari krivi za katastrofalnu situaciju u zdravstvu

Solidarnost!

Podrška Oliveri Marjanović u odbrani najosnovnijih zakonskih i civilizacijskih normi u našem društvu

Miloš Baković Jadžić-kandidat Solidarnosti na beogradskim predizborima

Ukoliko Ministarstvo odbrane nije sposobno da upravlja Zastavom, radnici jesu

Ukoliko Ministarstvo odbrane nije sposobno da upravlja Zastavom, radnici jesu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.