Ukinuti ugovore o privremenim i povremenim poslovima

Ugovori o privremenim i povremenim poslovima su izuzetno štetni za radnike i radnice. Politička platforma Solidarnost se zalaže za ukidanje ovih ugovora, insistiraćemo na tome da svi imaju ugovore o radu umesto da budu angažovani van radnog odnosa.

Beogradski vodovod je samo jedno od komunalnih preduzeća koje veliki broj radnika godinama drži pod ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, dok podobni članovi vladajuće stranke i njenih satelita dobijaju ugovore o radu za izmišljene poslove u administraciji.

Beogradski vodovod snabdeva vodom dva miliona ljudi. Da bi usluge vodovoda, ali i drugih komunalnih preduzeća, bile kvalitetne potrebno je da radnici imaju sigurne i dobro plaćene poslove.

Nažalost, veliki broj direktnih izvršilaca ovog komunalnog preduzeća je u izuzetno nesigurnom položaju pod PP ugovorima. Ovakva situacija ne ugrožava samo radnike i radnice vodovoda, već i sve korisnike njihovih usluga. Radnici sa nesigurnim zaposlenjem i lošim platama su prinuđeni da rade dodatne poslove, oni su umorni, preopterećeni i zabrinuti za sebe i svoje porodice.

PP ugovori bi po zakonu trebalo da služe, kako im i ime kaže, za privremene poslove. Međutim, poslodavci, pa čak i gradske i državne firme, zloupotrebljavaju ovu formu i godinama drže radnike na PP ugovorima, iako Zakon nalaže da njihovo trajanje može biti svega 120 dana. Godinama radite a da niste zaposleni, godinama radite a nemate prava koje proizilaze iz radnog odnosa. Godinama radite a uslovljeni ste da ćutite i trpite, jer vam se daju lažna obećanja da će vas možda nekad i stvarno zaposliti, a vrlo lako vas mogu otpustiti.

Znamo da je Vodovod samo jedno od javnih preduzeća koje zloupotrebljava ovu vrstu ugovora tako što odbija da za stalno zaposli radnike.

PP ugovori su štetni za radnike, ali su ujedno i skuplji za sve nas koji preko poreza i plaćanja usluga komunalnih preduzeća finansiramo njihove delatnosti. PP ugovori su dobri samo za poslodavce koji ne poštuju radna prava. Stalno zaposlenje, ugovori o radu i plate za život su ono što je potrebno radnicima i radnicama za šta ćemo se mi iz Solidarnosti zalagati.

JKP Beogradski vodovod, pogon na Makišu (Izvor: Wiki)

You May Also Like

Solidarno do adekvatne pomoći i podrške za sve

Solidarno do adekvatne pomoći i podrške za sve

Održana skupština Solidarnosti – nastavak izgradnje levih i zelenih snaga u Srbiji

Deklaracija o solidarnoj budućnosti Srbije

Raspišite konkurs na vreme

Za dostojanstven rad u kulturi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.