Solidarno za veće plate vozača GSP-a

Solidarno za veće plate vozača GSP-a

Politička platforma Solidarnost upućuje podršku vozačima Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) u borbi za veće zarade i bolje radne uslove.

Solidarnost podržava protest vozača GSP-a koji će u sredu 1. decembra ispred direkcije preduzeća organizovati sindikat „Evro vozač“ GSP i Sindikat vozača GSP-a. Smatramo da su zahtevi za povećanjem plata, koje su ispod 40.000 dinara, kao i skraćivanje radnog vremena, odnosno smanjivanje broja radnih dana na pet sasvim opravdani, i da je rešavanje ovih problema nužno kako bi radnici imali iole pristojan život, a svi građani Beograda siguran prevoz.

Solidarnost podržava i napore sindikata da postignu bolji kolektivni ugovor, a od uprave GSP-a zahtevamo da prestane sa pritiscima na radnike koji su podneli tužbe protiv poslodavca zbog nezakonitog smanjenja naknade za topli obrok i zbog uvođenja šestog radnog dana.

„Kako bismo imali bolji javni prevoz moramo imati vozače koji mogu pristojno da žive od svog rada, a kako bismo imali bezbedan javni prevoz moramo imati odmorne vozače. Menadžment GSP-a ovakvim potezima ugrožava i bezbednost vozača i svih drugih učesnika u saobraćaju. Broj zaposlenih u GSP-u, koji plaćaju svi građani, se stalno povećava ali se broj vozača koji su ključni radnici tog preduzeća stalno smanjuje. Nije ni čudo da sa tako niskim platama za toliko radno vreme vozači napuštaju GSP i odlaze u inostranstvo. Ko će prevoziti ljude u Beogradu?“, izjavio je Marko Miletić, koordinator grupe za radna i socijalna prava Solidarnosti.

Solidarnost smatra da je nužno da gradska vlast promeni odnos prema javnim preduzećima a pre svega prema zaposlenima. Svi izvršitelji osnovnih poslova, kao što su vozači u slučaju GSP-a, moraju imati ugovore o radu, plate dovoljne za dostojanstven život i adekvatno radno vreme. Javna preduzeća moraju biti podržana umesto da se novac iz gradskog budžeta sliva na račune privatnih kompanija koje višestruko više naplaćuju usluge koje javna preduzeća mogu da obavljaju bolje i jeftinije.

Solidarno za veće plate vozača GSP-a

You May Also Like

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Nikolić: U jeku izborne kampanje vlast rasprodaje zdravlje stanovnika Srbije

Solidarnost izlazi na izbore 2. juna

Štrajk glađu je potez čoveka koji gubi svaku nadu u institucije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *