Solidarnost protiv izvršitelja u niškom pozorištu!

Solidarnost protiv izvršitelja u niškom pozorištu!

Politička platforma Solidarnost zahteva od nadležnih organa Grada Niša i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije sprovođenje istrage u niškom Narodnom pozorištu povodom slučaja u kojem su izvršitelji 30. maja 2022, u dogovoru skrivenom od javnosti i pod sumnjivim okolnostima, zakupili pozorišnu salu za premijeru predstave u slavu izvršitelja koja je bila zatvorena za javnost i čiji je autor lokalni izvršitelj.

U vreme kada ti isti izvršitelji postaju najbogatiji ljudi u državi dok im se posao sastoji od toga da nevine i nedužne ljude brutalno izbacuju na ulice, otimaju im jedini krov nad glavom, pljačkaju ih, uvećavajući svoju imovinu preko noći i na račun bespomoćnih i nezaštićenih, ne smemo da dopustimo da javne institucije kulture, koje finansiraju isti ti obespravljeni, učestvuju u njihovoj promociji i doprinose njihovom pozitivnom imidžu u javnosti.

Predstava „Izvršitelji (ni)su ljudi“ čiji je autor izvršitelj Žarko Dimitrijević nikada više ne sme da bude odigrana u niškom niti jednom drugom javnom pozorištu u Srbiji, direktor Narodnog pozorišta u Nišu, Spasoje Ž. Milovanović, kao i članovi Upravnog odbora koji su to dozvolili, moraju da podnesu ostavku. Tražimo da se istraži kako je moguće da zaposlenici drugog gradskog pozorišta, onog u Leskovcu, Nataši Nikolić Marjanović, bude dozvoljeno da preko svoje privatne firme („Nanikmart“) posluje u ovakvim okolnostima i da, kao javna službenica, radi za interese privatnih izvršitelja umesto za interese građana koji joj daju zaposlenje.

 

Solidarnost protiv izvršitelja u niškom pozorištu!

Protiv privatizacije i uzurpacije javnih ustanova kulture!

Politička platforma Solidarnost se bori za očuvanje i razvijanje otvorenih, svima dostupnih i na stručnosti uspostavljenih institucija kulture i umetnosti koje će podržavati najpre domaće umetnike i stručnjake, zastupati interese obespravljenih, štititi radna i socijalna prava zaposlenih i saradnika i biti prostori u kojima se stvaraju emancipatorske umetničke i obrazovne ideje neophodne za razvoj društva solidarnosti.

You May Also Like

Da li je Šapić kupio jedanaest televizora za svoj kabinet novcem građana Beograda?

Samo ludaci i kriminalci mogu da prodaju Genex

Ministarka Danica Grujičić je na televizijskom gostovanju ukorila nezaposlene lekare navodeći da neće da idu da rade u manja mesta, jer tamo nema „Mame i tate“ ali hoće u Kanadu. Ministarka zaboravlja da je za posledice stanja u zdravstvu i nedovoljan broj lekara nisu odgovorni nezaposleni lekari već Vlada i konkretno ona jer sedi na čelu resornog ministarstva, a ne lekari koji odbijaju da rade u potkapacitiranim bolnicama i domovima zdravlja u kojima nema osnovne opreme za rad, često nema pokrivenosti hitne pomoći, da rade za nedovoljne plate sa ugovorima na određeno koji im ne garantuju osnovna radna prava. Ministarka takođe zaboravlja da sve više lekara odlazi iz zemlje zbog elementarne egzistencije i da sve više klinika u Srbiji ostaje bez medicinskog kadra, dok se domovi zdravlja zatvaraju, što takođe predstavlja posledicu loših zdravstvenih politika političke garniture čiji je deo. Zdravstveni sistem mora biti organizovan tako da bez izuzetka obezbedi zadovoljavajući kvalitet zdravstvene zaštite koja je dostupna svima. To je moguće samo sa dovoljnim ulaganjima za održavanje i unapređenje javnog zdravstva, ali i obezbeđivanje što boljih radnih uslova za medicinske radnike i radnice.

Ministarko Grujičić, nisu lekari krivi za katastrofalnu situaciju u zdravstvu

Solidarnost!

Podrška Oliveri Marjanović u odbrani najosnovnijih zakonskih i civilizacijskih normi u našem društvu

Miloš Baković Jadžić-kandidat Solidarnosti na beogradskim predizborima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.