Solidarnost protiv izvršitelja u niškom pozorištu!

Solidarnost protiv izvršitelja u niškom pozorištu!

Politička platforma Solidarnost zahteva od nadležnih organa Grada Niša i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije sprovođenje istrage u niškom Narodnom pozorištu povodom slučaja u kojem su izvršitelji 30. maja 2022, u dogovoru skrivenom od javnosti i pod sumnjivim okolnostima, zakupili pozorišnu salu za premijeru predstave u slavu izvršitelja koja je bila zatvorena za javnost i čiji je autor lokalni izvršitelj.

U vreme kada ti isti izvršitelji postaju najbogatiji ljudi u državi dok im se posao sastoji od toga da nevine i nedužne ljude brutalno izbacuju na ulice, otimaju im jedini krov nad glavom, pljačkaju ih, uvećavajući svoju imovinu preko noći i na račun bespomoćnih i nezaštićenih, ne smemo da dopustimo da javne institucije kulture, koje finansiraju isti ti obespravljeni, učestvuju u njihovoj promociji i doprinose njihovom pozitivnom imidžu u javnosti.

Predstava „Izvršitelji (ni)su ljudi“ čiji je autor izvršitelj Žarko Dimitrijević nikada više ne sme da bude odigrana u niškom niti jednom drugom javnom pozorištu u Srbiji, direktor Narodnog pozorišta u Nišu, Spasoje Ž. Milovanović, kao i članovi Upravnog odbora koji su to dozvolili, moraju da podnesu ostavku. Tražimo da se istraži kako je moguće da zaposlenici drugog gradskog pozorišta, onog u Leskovcu, Nataši Nikolić Marjanović, bude dozvoljeno da preko svoje privatne firme („Nanikmart“) posluje u ovakvim okolnostima i da, kao javna službenica, radi za interese privatnih izvršitelja umesto za interese građana koji joj daju zaposlenje.

 

Solidarnost protiv izvršitelja u niškom pozorištu!

Protiv privatizacije i uzurpacije javnih ustanova kulture!

Politička platforma Solidarnost se bori za očuvanje i razvijanje otvorenih, svima dostupnih i na stručnosti uspostavljenih institucija kulture i umetnosti koje će podržavati najpre domaće umetnike i stručnjake, zastupati interese obespravljenih, štititi radna i socijalna prava zaposlenih i saradnika i biti prostori u kojima se stvaraju emancipatorske umetničke i obrazovne ideje neophodne za razvoj društva solidarnosti.

You May Also Like

Pravda za tetkice!

Pravda za tetkice!

Zaustaviti osnivanje novih JKP za delatnosti za koje Beograd već ima postojeća JKP!

Umesto kulturne politike grad napravio koruptivnu šemu raspodele budžeta za kulturu

Šapić tajno osnovao telo u kojem će SNS kadrovi primati ministarske plate

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.