Protiv privatizacije Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ – deca i mladi su ga izgradili i on pripada njima!

Protiv privatizacije Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ – deca i mladi su ga izgradili i on pripada njima!

Politička platforma Solidarnost podržava apel Društva konzervatora Srbije nadležnim institucijama da se hitno spreči prodaja Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ koji pamti i podseća sve nas na značaj antifašističke borbe koju ova vlast svojim konstantnim revizionističkim politikama pokušava da relativizuje.

Ovom memorijalnom kompleksu na Jabuci kod Prijepolja, posvećenom sećanju na stradanja mladih boraca u Drugom svetskom ratu, a koji je decenijama služio kao centar za obrazovanje i rekreaciju dece i omladine, ponovo preti opasnost od privatizacije. U memorijalni kompleks se poslednjih decenija nije ulagalo čime su postepeno ugašene i njegove kulturno-obazovne aktivnosti. Nakon namernog sabotiranja njegovog rada, ovaj značajni muzeološki kompleks sadašnja vlast nudi se na prodaju.

Solidarnost se zalaže za kulturnu politiku kojom će ovaj jedinstveni memorijalni kompleks biti ponovo vraćen lokalnoj zajednici i našoj deci – za igru, učenje, druženje, rekreaciju, za nesmetano razvijanje njihovih kreativnih i intelektualnih potencijala.

Javnim investiranjem u njegovo obnavljanje, oživljavanje i vraćanje u prvobitnu namenu višestruko doprinosimo kvalitetnijem detinjstvu naše dece, koji su jedna od najzanemarenijih društvenih grupa. Umesto u megalomanske tržne centre, država mora da ulaže u izgradnju novih škola, zdravstvenih ustanova, kulturnih centara – koji su ključna mesta socijalizacije dece i mladih, kao i u obnavljanje već postojeće infrastrukture – poput Doma kulture, Doma pionira i omladine Jugoslavije i Spomen doma „Boško Buha“, koji čine deo ovog znamenitog kompleksa na Jabuci kod Prijepolja.

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ ne sme biti otuđen od nas i naše dece jer su ga sama deca i podigla! Naši roditelji, tadašnja deca i omladina Jugoslavije doslovno su slala novčane priloge, takozvani „pionirski dinar“ od kojih je ovaj jedinstveni kulturno-obrazovno-rekreativni centar izgrađen. On pripada svima nama!

Solidarnost posebno naglašava važnost oživljavanja kulturno-prosvetnih institucija van Beograda koje su devastarine centralizacijom, i njihovo prilagođavanje potrebama lokalnih zajednica.

Protiv privatizacije Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ – deca i mladi su ga izgradili i on pripada njima!

You May Also Like

Da li je Šapić kupio jedanaest televizora za svoj kabinet novcem građana Beograda?

Samo ludaci i kriminalci mogu da prodaju Genex

Ministarka Danica Grujičić je na televizijskom gostovanju ukorila nezaposlene lekare navodeći da neće da idu da rade u manja mesta, jer tamo nema „Mame i tate“ ali hoće u Kanadu. Ministarka zaboravlja da je za posledice stanja u zdravstvu i nedovoljan broj lekara nisu odgovorni nezaposleni lekari već Vlada i konkretno ona jer sedi na čelu resornog ministarstva, a ne lekari koji odbijaju da rade u potkapacitiranim bolnicama i domovima zdravlja u kojima nema osnovne opreme za rad, često nema pokrivenosti hitne pomoći, da rade za nedovoljne plate sa ugovorima na određeno koji im ne garantuju osnovna radna prava. Ministarka takođe zaboravlja da sve više lekara odlazi iz zemlje zbog elementarne egzistencije i da sve više klinika u Srbiji ostaje bez medicinskog kadra, dok se domovi zdravlja zatvaraju, što takođe predstavlja posledicu loših zdravstvenih politika političke garniture čiji je deo. Zdravstveni sistem mora biti organizovan tako da bez izuzetka obezbedi zadovoljavajući kvalitet zdravstvene zaštite koja je dostupna svima. To je moguće samo sa dovoljnim ulaganjima za održavanje i unapređenje javnog zdravstva, ali i obezbeđivanje što boljih radnih uslova za medicinske radnike i radnice.

Ministarko Grujičić, nisu lekari krivi za katastrofalnu situaciju u zdravstvu

Solidarnost!

Podrška Oliveri Marjanović u odbrani najosnovnijih zakonskih i civilizacijskih normi u našem društvu

Miloš Baković Jadžić-kandidat Solidarnosti na beogradskim predizborima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.