SAFS Solidarnost Ekoloski ustanak 20-10-2021

Solidarnost obeležila Dan oslobođenja Beograda

Delegacija Političke platforme Solidarnost je danas, zajedno sa predstavnicima Saveza antifašista Srbije i organizacija okupljenih oko Ekološkog ustanka, obeležila Dan oslobođenja Beograda postavljanjem cveća na Groblju oslobodilaca.

„Ovde smo da odamo počast onima koji su oslobodili Beograd. Borili su se tada, rame uz rame, ne samo srpski i ruski vojnici i partizanke, nego i jermenski i jevrejski i ukrajinski i hrvatski i svi oni koji su gradili SFRJ i SSSR“, rekao je Miloš Baković Jadžić portparol Solidarnosti.

Marijana Cvetković, članica Solidarnosti je podsetila na dva značajna razloga zbog kojih se moramo sećati 20. oktobra i bitke za oslobođenje Beograda.

SAFS Solidarnost Ekoloski ustanak 20-10-2021

„Prvi razlog je što su se tada partizani, crvenoarmejci, ali i građani Beograda usprotivili strahu koji su osećali i odlučili da se bore za dostojanstven život koji svaki čovek zaslužuje. Direktan rezultat njihove borbe je bilo društvo koje izgrađeno na ovim prostorima i glavni grad kakav je bio Beograd“, rekla je Cvetković.

Ona je dodala da je drugi razlog za sećanje to što je grad koji je nastao iz te borbe bio grad za sve. Grad koji su podigli svi Jugosloveni koji su došli da žive u Beogradu. „Taj grad smo mi nasledili, ali danas, na žalost, njega čerupaju, rasprodaju i koriste za svoje interese grupice bogatih koji ga prave po meri svojih bahatih i površnih potreba. Upravo zbog toga mi danas moramo da vratimo naš grad“.

Solidarnost 20-10-2021

Miloš Baković Jadžić je podsetio da se oslobodioci nisu borili „samo za oslobođenje naše zemlje od okupatora i domaćih pomagača, nego i za veliku socijalnu promenu, za društvo novih sloboda, za državu jednakosti i solidarnosti“.

„Na ruševinama socijalističke Jugoslavije nastale su državice u kojima sada životarimo i koje su nas vratile 100 godina unazad, u period bede i siromaštva. Sećajući se svake godine ovde heroja i heroina koje su pale za slobodu našeg grada, sećamo se i ideja koje su vodile te hrabre ljude. Te ideje, prilagođene 21. veku, mogu nam i moraju biti vodilje u borbi za drugačiji Beograd i drugačiju Srbiju“, zaključio je Baković Jadžić.

SAFS Solidarnost Ekoloski ustanak 20-10-2021

You May Also Like

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Nikolić: U jeku izborne kampanje vlast rasprodaje zdravlje stanovnika Srbije

Solidarnost izlazi na izbore 2. juna

Štrajk glađu je potez čoveka koji gubi svaku nadu u institucije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *