Miloš Baković Jadžić baner

Baković Jadžić: „Vučić je zaista okupirao državu – To nije fraza.“

Pre dva dana tokom blokade autoputa u Beogradu radnici Fijata iz Kragujevca su dobili pisana uveravanja da će ih primiti i sa njima razgovarati predsednik Aleksandar Vučić, portparol Političke platforme Solidarnost smatra da to pokazuje da je blokada institucija mnogo veći problem od blokade puteva za šta su optuženi radnici.

„U zemlji u kojoj rezultate izbora ne možemo saznati nakon više od dva meseca, u kojoj se Predsednik meša i u rad mesnih zajednica, u kojoj različite Vlade godinama ne obelodanjuju tajne ugovore sa globalnim kompanijama, ali zato istrajavaju u tome da ih našim novcem subvencionišu, u takvoj zemlji je očigledno da blokada autoputa dobija snagu institucije“, prokomentarisao je Miloš Baković Jadžić, odbornik u gradskoj skupštini koalicije Moramo i portparol političke platforme Solidarnost.

Baković Jadžić konstatuje da je to postalo očigledno protekle zime, kada se, barem nakratko, pod pritiskom građana koji su blokirali saobraćajnice povukao Rio Tinto. Po njegovoj oceni, radnici Fijata su postupili ispravno, a uz to i iskoristili jedinu opciju koju im vlast još ostavlja.

„Pričaju i da se stvari rešavaju za pregovaračkim stolom ali i nagoveštavaju da država nije u mogućnosti da dostojanstveno zbrine ljude koji će ostati bez posla. Ali zato je u mogućnosti da finansijski pomaže FCA/Stellantis i da ih godinama oslobađa plaćanja poreza?“, pita se portparol Solidarnosti, čiji predstavnici su pružili podršku radnicima u blokadi.

„To smo radili i na druge načine i pre pet godina jer mi i dolazimo iz radničkog i sindikalnog pokreta, ali i civilnog društva koje je oduvek ukazivalo na to da bez radnih i socijalnih prava ne vredi previše pričati ni o kakvim ljudskim pravima“, dodao je Baković Jadžić.

Po njegovim rečima, danas se opet suočavamo sa činjenicom da interes krupnog kapitala i globalnog tržišta gazi sve pred sobom, a da mu je posebno mu je komotno u nekoj zemlji ukoliko lokalni režim ne ulaže nikakav napor da zaštiti ljude kojima država pripada.

Na drugačije ekonomske politike sačekaćemo do odlaska SNS sa vlasti, smatra Baković Jadžić:

„Vučić je zaista okupirao državu. To nije fraza, on kontinuirano obesmišljava institucije. Više liči na kolonijalnog upravnika nego na predsednika republike.“
Po rečima portparola Solidarnosti, dodatno zabrinjava što građani prihvataju tu igru, pa tako radnici beogradskog GSP ne protestuju ispred gradskog Sekretarijata za saobraćaj niti radnici kragujevačke auto industrije ispred Ministarstva privrede ili finansija, kao što ni ekološki protesti nisu organizovani ispred Ministarstva zdravlja ili zaštite životne sredine.

„Ili se ide ispred Predsedništva ili na blokadu saobraćajnica kako bi reagovao opet predsednik. Čak se ni ispred zgrade Vlade više ne protestuje, sve je ređe i premijerka adresa kojoj se ljudi obraćaju. To je opasna situacija, biće potrebno dosta vremena i energije da se povrate institucije ili makar poverenje u njih“, zaključio je Baković Jadžić.

Miloš Baković Jadžić

 

You May Also Like

Baković Jadžić: Svima je u Srbiji jasno da je SPS bio i ostao lažna levica

Direktor Zemunske gimnazije izabrao naslednicu u ime svih nas. STOP partijskom zapošljavanju!

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Nikolić: U jeku izborne kampanje vlast rasprodaje zdravlje stanovnika Srbije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *