Slobodno tržiste u Srbiji ipak veća utopija od komunizma.

Slobodno tržiste – veća utopija od komunizma

Dnevni list Danas preneo je vest da su domaće kompanije koje se bave prodajom tehničke robe u prethodne četiri godine nameštale cene i da su zbog toga kažnjene od strane Komisije za zaštitu konkurencije.

Ni više od tri decenije tranzicije u kapitalizam nisu nas dovele do stalno obećavanog slobodnog tržišta koje bi, uveravaju nas, trebalo da omogući prosperitet ovom društvu.

Primer kako stvari funkcionišu danas jeste, između ostalog, tržište elektronskih uređaja – skupa tehnika sa praktično istim cenama u svakoj prodavnici. Sada je i Komisija za zaštitu konkurencije ovo potvrdila kroz istragu i kazne koje je naložila da plate maloprodajni lanci od kojih neki imaju iste vlasnike, pa je teško govoriti o „lancima“ u množini.

Međutim, simbolične kazne koje su izrečene u ovom „vidite da ipak kao nešto radimo“ primeru nikako ne mogu sakriti činjenicu da su stanovnici Srbije osuđeni da, uprkos malim prihodima, plaćaju robe i usluge po cenama koje su među najvišima u Evropi.

Tih 400.000 evra kazni predstavljaju bukvalno mrvicu u odnosu na milione evra zarade od ogromnih marži i prethodnih „ugrađivanja“ u lancu ishrane naše tajkunsko-mafijaške vlasničke klase organizove u kartele i trustove. Tržišna utakmica kojom upravljaju ove neformalne strukture moći podseća na loše izrežiranu prestavu, sa unapred poznatim deprimirajućim tokom radnje, u kojoj velikoj većini stanovnika Srbije na kraju ostaju robe i usluge lošeg kvaiteta, prazni džepovi i krediti sa velikim kamatama za otplatu.

Izgleda da je slobodno tržiste ipak veća utopija od komunizma.

Slobodno tržiste u Srbiji ipak veća utopija od komunizma.

You May Also Like

Miletić: Radnici u Srbiji već osećaju posledice rata u Ukrajini

Ljudi u Srbiji toliko malo zarađuju da se štednja struje podrazumeva

Fiat

Podrška radnicama i radnicima kompanije Fiat iz Kragujevca

Prvomajski proglas koalicije Moramo

Prvomajski protest!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.