Slobodno tržiste u Srbiji ipak veća utopija od komunizma.

Slobodno tržiste – veća utopija od komunizma

Dnevni list Danas preneo je vest da su domaće kompanije koje se bave prodajom tehničke robe u prethodne četiri godine nameštale cene i da su zbog toga kažnjene od strane Komisije za zaštitu konkurencije.

Ni više od tri decenije tranzicije u kapitalizam nisu nas dovele do stalno obećavanog slobodnog tržišta koje bi, uveravaju nas, trebalo da omogući prosperitet ovom društvu.

Primer kako stvari funkcionišu danas jeste, između ostalog, tržište elektronskih uređaja – skupa tehnika sa praktično istim cenama u svakoj prodavnici. Sada je i Komisija za zaštitu konkurencije ovo potvrdila kroz istragu i kazne koje je naložila da plate maloprodajni lanci od kojih neki imaju iste vlasnike, pa je teško govoriti o „lancima“ u množini.

Međutim, simbolične kazne koje su izrečene u ovom „vidite da ipak kao nešto radimo“ primeru nikako ne mogu sakriti činjenicu da su stanovnici Srbije osuđeni da, uprkos malim prihodima, plaćaju robe i usluge po cenama koje su među najvišima u Evropi.

Tih 400.000 evra kazni predstavljaju bukvalno mrvicu u odnosu na milione evra zarade od ogromnih marži i prethodnih „ugrađivanja“ u lancu ishrane naše tajkunsko-mafijaške vlasničke klase organizove u kartele i trustove. Tržišna utakmica kojom upravljaju ove neformalne strukture moći podseća na loše izrežiranu prestavu, sa unapred poznatim deprimirajućim tokom radnje, u kojoj velikoj većini stanovnika Srbije na kraju ostaju robe i usluge lošeg kvaiteta, prazni džepovi i krediti sa velikim kamatama za otplatu.

Izgleda da je slobodno tržiste ipak veća utopija od komunizma.

Slobodno tržiste u Srbiji ipak veća utopija od komunizma.

You May Also Like

RASPRODAJA PRED FAJRONT

Lojpur: SNS pokreće totalnu pljačku!

Plata za život

Selakoviću je bolje da ćuti, nećemo minimalac nego platu za život

Još uvek nema odgovora od ministra Selakovića

Još uvek nema odgovora od ministra Selakovića

Zahtevamo dekriminalizaciju kanabisa!

Zahtevamo dekriminalizaciju kanabisa!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *