Solidarnost zahteva od Šapića da podnese ostavku na jednu od dve javne funkcije koje obavlja

Solidarnost zahteva od Šapića da podnese ostavku na jednu od dve javne funkcije koje obavlja

Aleksandar Šapić trenutno obavlja dve javne funkcije. Doktor Šapić je istovremeno i predsednik opštine Novi Beograd i odbornik u Skupštini grada Beograda. Problem u vezi sa ovim je pravne i političke prirode. Zato pozivamo Aleksandra Šapića da se odluči – da li je odbornik gradske Skupštine ili predsednik gradske opštine – i podnese ostavku na jednu od ove dve javne funkcije.

Odbornik Skupštine grada Beograda ispred Političke platforme Solidarnost, Miloš Baković Jadžić, na konstitutivnoj sednici gradske Skupšine, održanoj u subotu 11. juna, tražio je da se Skupština izjasni povodom povrede poslovnika, član 11, jer Šapiću nije dodeljen mandat u skladu sa zakonom, i član 90, jer je time povređeno dostojanstvo Skupštine.

Zakon o sprečavanju korupcije u članu 56 kaže da javni funkcioner može da vrši samo jednu javnu funkciju. Javni funkcioner može da vrši i više javnih funkcija ukoliko je izabran neposredno od građana. Šapić na mesto odbornika jeste izabran direktno od strane građana i građanki Beograda. Sa druge strane, na mesto funkcije predsednika opštine Novi Beograd birali su ga opštinski odbornici.

Zašto su još ove dve funkcije u koliziji? Pre svega zato što su u pitanju dve nespojive funkcije – jedna zakonodavna, a druga izvršna. Zatim, član 88 Statuta grada Beograda kaže da organi grada vrše nadzor nad radom i aktima organa gradske opštine. U ovom slučaju Aleksandar Šapić sam sebe nadzire. Dalje, član 31 kaže da Skupština grada utvrđuje kriterijume i merila za obim budžeta gradskih opština. Član 100 nalaže da se gradska opština može zaduživati i zaključivati ugovore o kreditu po prethodno pribavljenoj saglasnosti Skupštine grada, a član 94 da odluku o raspuštanju skupštine gradske opštine donosi Skupština grada.

Reklo bi se da doktor Šapić nalazi u sukobu interesa, odnosno, da krši član 6 Ustava Republike Srbije koji kaže da „niko ne može vršiti državnu ili javnu funkciju koja je u sukobu sa njegovim drugim funkcijama, poslovima ili privatnim interesima“. On to ne čini od pre neki dan, kada mu je verifikovan mandat gradskog odbornika. Šapić je u i prethodnom sazivu gradske Skupštine bio odbornik i time je kršio i zakone i Ustav naše zemlje.

U međuvremenu, javnost nije obaveštena ni da li je, dok je protivno zakonu obavljao dve javne funkcije, doktor Šapić ostvario i materijalnu korist time što je prihodovao naknade za vršenje dužnosti gradskog odbornika, pored svoje plate predsednika opštine. Bilo bi značajno da se on i po ovom pitanju izjasni.

Podsećamo da je Agencija za borbu protiv korupcije 2020. godine iznela mišljenje povodom pitanja da li su spojive javne funkcije odbornika Skupštine grada Niša i člana Veća gradske opštine u kojem je napomenuto da je funkcioner dužan da stvara i održava poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije, da izbegava stvaranje odnosa zavisnosti prema licu koje bi moglo da utiče na njegovu nepristrasnost u vršenju javne funkcije, te da mora učiniti sve što je potrebno kako bi zaštitio javni interes. I istom mišljenju, uzimajući u obzir nadzorna ovlašćenja grada Niša nad organima gradske opštine, Agencija je navela da istovremeno vršenje javnih funkcija odbornika Skupštine grada i člana Veća u jednoj od gradskih opština dovodi u sumnju nepristrasno vršenje javne funkcije odbornika Skupštine grada jer bi na taj način funkcioner mogao doći u situaciju da učestvuje u nadzoru nad radom organa gradske opštine u kojoj vrši javnu funkciju. Istovremeno vršenje javnih funkcija odbornika Skupštine grada i člana Veća u jednoj od gradskih opština je nespojivo, zaključuje Agencija. Nije li prekršaj koji danas čini doktor Šapić isti, ako ne i ozbiljniji? Postavlja se pitanje – zašto Agencija za sprečavanje korupcije četiri godine ćuti o ovom problemu kojim se nanosi šteta javnom interesu.

Agencija se nedavno oglasila i u slučaju Nikole Kovačevića, funkcionera SNS, ali očigledno manje važnog. Naime, Agencija za sprečavanje korupcije je maja ove godine utvrdila da je Kovačević povredio zakon jer je istovremeno obavljao dve javne funkcije – gradskog sekretara i odbornika u Skupštini opštine Rakovica. Za doktora Šapića izgleda ipak važe neki drugi aršini.

Postavlja se pitanje dokle će stara politička kasta uzurpirati sve javne položaje i institucije rabeći ih isključivo za sopstveni, privatni interes. Da li će doktor Šapić uskoro obavljati i funkciju gradonačelnika Beograda? Da li će i tada podneti ostavku na mesto predsednika opštine? Imajući u vidu stanje u kakvo su prethodnih decenija dovedene javne institucije s pravom izražavamo bojazan da je danas, u Srbiji koju vode SNS i SPS, sve moguće osim da se poštuje interes naroda.

Politička platforma Solidarnosti će u sklopu odbornička grupa Moramo Za dobar grad nastaviti da se bori za javni interes, za interes stanovništva Beograda. Već smo pokazali da gradska Skupština izgleda posve drugačije od kada su u nju ušle nove političke snage leve i zelene orijentacije. Borbu za bolje društvo smo tek počeli.

Solidarnost zahteva od Šapića da podnese ostavku na jednu od dve javne funkcije koje obavlja

You May Also Like

Baković Jadžić: Svima je u Srbiji jasno da je SPS bio i ostao lažna levica

Direktor Zemunske gimnazije izabrao naslednicu u ime svih nas. STOP partijskom zapošljavanju!

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Nikolić: U jeku izborne kampanje vlast rasprodaje zdravlje stanovnika Srbije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *