Simić: Neprihvatljiv je odnos lokalnih vlasti prema zemunskoj pijaci

Zemunska pijaca, koja je jedan od simbola grada i važno mesto okupljanja lokalnog stanovništva i turista, ali i privređivanja mnogih ljudi je ne neodređen period izmeštena radi navodnih radova na kanalizacionoj mreži. Članica Koordinacionog tela Političke platforme Solidarnost i članica stranke Zajedno, Ana Simić smatra da je neprihvatljivo ovakvo ophođenje lokalnih vlasti prema tom značajnom i živom mestu Zemuna.

„Iako je zakupcima tezgi još u januaru rečeno da privremeno premeštanje neće trajati duže od nekoliko meseci, povratak pijace na staru lokaciju još nije na vidiku. Naprotiv, na mestu na kome se pijaca nalazila, sada je proširen parking prostor, a nikakvi radovi na tom delu nisu primetni“, rekla je Simić.

Ona podseća da je predsednik opštine Zemun, Gavrilo Kovačević, tokom obilaska radova, još u februaru najavio da će radovi na kanalizacionoj mreži trajati tri meseca. Ni osam meseci posle toga, nema naznaka da će pijaca uskoro biti vraćena na svoje mesto.

„Zakupci tezgi, ali i ostali Zemunci i Zemunke se opravdano pitaju hoće li i kada dobiti svoju pijacu nazad. I što je još važnije, očekujemo od nadležnih da se prema prostorima koji su nam važni i dragi, koji su neodvojiv deo naše svakodnevice, ponašaju odgovorno i transparentno. Neprihvatljivo je što su nadležni za privremenu lokaciju pijace izabrali daleko manji prostor, koji je teško pristupačan kupcima koji se između tezgi kreću sa dečijim ili invalidskim kolicima“, rekla je Simić.

Ona dodaje i da su prodavci i prodavačice koji godinama zarađuju za život na ovim tezgama dovedeni u situaciju da, bez ikakvih konsultacija i koncesija, poput smanjenja zakupnine, rade u daleko lošijim uslovima. Kao i da se ovakvim izmeštanjem pijace narušava i Veliki trg i prostor oko fontane, mesta na kojima se i lokalno stanovništvo i turisti rado okupljaju i šetaju. Pometnja sa pijacom ugrožava i turističku ponudu Zemuna koja beleži značajan rast iz godine u godinu – problem imaju i turisti ali i vlasnici lokala, naročito oni koji su poslenjih godina dospeli na mapu traženih gastronomskih lokacija.

„Neprihvatljivo je i što deset meseci od početka radova nemamo odgovor na ključno pitanje – koliko još treba da se strpimo i da strepimo da će nam bahata i korumpirana vlast oduzeti još jedan dragocen zajednički prostor? Njihov jedini način rada je „ispod tezge“, ali sa zemunskom pijacom su se preračunali. Građani će im to pokazati već na decembarskim izborima kada ćemo jasno pokazati da želimo da sačuvamo Zemun od nasilja SNS vlasti“, zaključila je Simić.

Ana Simić

You May Also Like

Simović: Borba za bolju opštinu i bolji život ne može da se vodi u saradnji sa SNS om

Baković Jadžić: Svima je u Srbiji jasno da je SPS bio i ostao lažna levica

Direktor Zemunske gimnazije izabrao naslednicu u ime svih nas. STOP partijskom zapošljavanju!

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *