Radnicima Maksija treba povećati plate i skratiti radno vreme

Odluka kompanije Delez da od početka ove godine kasirkama izmene ugovore o radu i obračunavaju različite zarade tako što su pored dosadašnje srednje stručne spreme uveli i najniži stepen obrazovanja, je sramotna i pokazuje koliko ova kompanija misli samo na profit a nikako i na dobrobit svojih radnika. Zato su i zahtevi sindikata za bojkotom Maxi, Tempo i Shop & Go prodavnica, dok kompanija ne promeni odluku, potpuno opravdani.

Ovih dana, tokom praznika, prodavnice ove kompanije su pune kupaca, prodaja i profiti nisu opadali ni tokom dve godine pandemije. Svo to vreme sa nogu padaju premorene radnice koje rade za male pare, često prekovremeno i bez slobodnih vikenda. Umesto da ih nagradi Delez pravi novu sistematizaciju koja vodi ka snižavanju cene rada kasirki.

Kasirke u Maksiju ne treba da dobiju manje plate već za postojeće plate treba da rade kraće. Ukoliko kompanija želi da postigne još veći promet neka zaposli dodatne radnice tako što će ih privući većim platama i sigurnijim zaposlenjem, a ne tako što će spuštati kriterijume potrebne za rad na tim pozicijama. Trgovački radnici su preopterećeni, većina ih je jako malo plaćena, a rade gotovo sedam dana nedeljno. Upravo su oni tokom prethodne godine predvodili kampanje za ukidanje rada nedeljom u trgovinama.

Politička platforma Solidarnost se zalaže za skraćivanje radnog vremena u svim oblastima, a ukidanja rada nedeljom u trgovinama bi mogao biti prvi korak na tom putu. Vlast se svakodnevno hvali velikim privrednim razvojem i velikim rastom BDP-a, ako je zaista tako onda je vreme da i radnici osete deo tog napretka – radno vreme je potrebno skratiti na četiri dana nedeljno uz zadržavanje iste produktivnosti i nivoa plata. Tako bi se stvorila mogućnost za zapošljavanje većeg broja ljudi što bi značajno doprinelo i državnom budžetu. Primeri u svetu pokazuju da je to moguće.

Kraće radno vreme je moguće i u Srbiji. Kako bismo to ostvarili potrebne su nam drugačije politike – one koje stavljaju ljude i njihovu dobrobit na prvo mesto.

Maxi supermarket
Maxi supermarket (izvor Wikimedia)

You May Also Like

Podrška Ansamblu Beogradske filharmonije

Stojanović: Niški radnici nisu ni roba ni sredstvo za ostvarivanje profita, već su nosioci radnih prava

Srbija – radni logor

Gde je kulturni centar u Zemunu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *