Zaustaviti osnivanje novih JKP za delatnosti za koje Beograd već ima postojeća JKP!

U susret predstojećoj sednici Skupštine grada Beograda, Politička platforma Solidarnost zahteva da se tačke dnevnog reda koje se tiču komunalnih delatnosti skinu sa dnevnog reda imajući u vidu da je za diskusiju po ovim pitanjima potrebna mnogo šira rasprava koja neće uključivati samo gradske odbornike i odbornice, već i sindikate koji organizuju radnike i radnice komunalnih preduzeća, kao i same građane i građanke koji koriste usluge javnih komunalnih preduzeća.

Aktuelna gradska uprava predlaže osnivanje “javnog komunalnog preduzeća za upravljanje parkovima i obezbeđivanje uslova za njihovo uređenje, upotrebu, unapređenje i zaštitu”. Postavlja se logično pitanje – zašto se pored JKP Zelenilo, koje kao komunalno preduzeće vrši delatnosti “uređenja i održavanja javnih zelenih površina, prateće proizvodnje i popravke parkovskih, sportskih i drugih rekvizita, proizvodnje cveća, ukrasnog bilja i popune sadnica u park-šumama” osniva novo preduzeće sa praktično istom namenom.

Takođe, na dnevnom redu je i Odluka o osnivanju javnog komunalnog preduzeća za naplatu, logistiku i rukovođenje javnim prevozom putnika u Beogradu. Umesto da naplatu karata vrati pod okrilje postojećeg JKP Gradsko saobraćajno preduzeće, gradonačelnik je došao na ideju da osniva novo preduzeće koje će se baviti isključivo naplatom javnog prevoza.

Ove odluke pokazuju jasnu tendenciju da se administracija uvećava, praktično duplira, bez ikakvog osnova jer već postoje preduzeća koja decenijama unazad obavljaju određene delatnosti. JKP Zelenilo može da upravlja sasvim adekvatno gradskim parkovima, a JKP GSP treba da preuzme na sebe naplatu karata za usluge javnog prevoza koje obavlja. Ima li šta logičnije od ovoga?

Ipak, gradonačelnik dr Šapić ima svoju logiku. To je logika bahatosti, samovolje i rasipništva. To je logika koja služi isisavanju javnog novca za interese partijskih kadrova Srpske napredne stranke.

Odbornik Političke platforme Solidarnost i koalicije Moramo, Miloš Baković Jadžić, zahtevaće povlačenje spornih tačaka sa dnevnog reda. Pozivamo odbornike i odbornice Skupštine grada Beograda da podrže naš zahtev kako bismo zaštitili javni interes. Pozivamo sindikate koji organizuju radnike i radnice komunalnih preduzeća da pomognu u zaštiti javnog interesa time što će izvršiti pritisak na gradsku upravu.

You May Also Like

Podrška Ansamblu Beogradske filharmonije

Stojanović: Niški radnici nisu ni roba ni sredstvo za ostvarivanje profita, već su nosioci radnih prava

Srbija – radni logor

Gde je kulturni centar u Zemunu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *