NE NALED

NALED predlaže da se smanje porezi a da se opštine finansiraju kroz “crowdfunding”?!

Novi predlog iz kuhinje NALED-a je da opštine koje imaju problema sa finansijama novac potraže kroz donacije građana i kompanija, odnosno, kroz takozvani “crowdfunding”.

Jedan od uslova je i smanjenje poreza i troškova firmama koje bi donirale novac ili robu, kažu iz NALED-a.

Ovo je još jedan od loših predloga koje NALED nudi. Umesto da razvijamo participativno upravljanje budžetom i transparentno trošenje sredstava, njihovi predlozi kažu da, pored toga što decu već lečimo SMS-ovima, sada treba da tako finansiramo i opštinsku infrastrukturu.

A gde ide naš novac koji izdvajamo plaćanjem poreza? I zašto je porez na dobit u Srbiji među najnižim u Evropi? Zašto subvencionišemo i oslobađamo od poreza privatne kompanije koje koriste našu jeftinu radnu snagu, a iz zemlje isisavaju ogromne profite, umesto da se novac uloži u održivi razvoj zemlje, infrastrukturu i kvalitetne poslove?

“Crowdfunding” kao model grupnog finansiranja može biti od koristi za zajednice i inovativne ideje. Međutim, lokalne samouprave treba da povećaju učešće građana, kroz transparentne i svima dostupne informacije, u odlučivanju kako se troše javne finansije.

“Crowdfunding” model nije rešenje jer neće sprečiti neometanu krađu novca građana od strane lokalnih SNS moćnika. NALED-u kao pogonu za proizvodnju ekspertskih kadrova SNS-a verovatno to i odgovara.

NALED predlaže da se smanje porezi a da se opštine finansiraju kroz crowdfunding

You May Also Like

Stop Privatizaciji!

Privatizacija Instituta Jaroslav Černi ugrožava javni interes. Suprotstavimo se tome!

Solidarno za slobodan pristup javnom saobraćaju u Beogradu!

Solidarno za slobodan pristup javnom saobraćaju u Beogradu!

Ekoloski ustanak Solidarnost

Miša Brkić vs Lorka

Održan protest „Hoćemo platu za život!“

Pismo Vladi Republike Srbije – „Hoćemo platu za život!“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *