Održan protest „Hoćemo platu za život!“

Održan protest „Hoćemo platu za život!“

Politička platforma Solidarnost održala je danas ispred zgrade Vlade protestnu akciju za povećanje minimalne zarade kojoj je prisustvovalo nekoliko desetina građana i građanki.
Protest je održan uoči sednice Socijalno-ekonomskog saveta na kom će biti donesena odluka o visini minimalne cene rada za 2022. godinu. Iz Vlade Srbije je prethodno izašao predlog da se minimalna zarada povećana sa 32.000 dinara na 35.012, dok sindikati zahtevaju da se ona podigne barem do visine minimalne potrošačke korpe, odnosno 39.000 dinara, i da se isplaniraju uvećanja za naredne godine.
Organizacije čiji su se predstavnici danas okupili podržavaju zahteve sindikata. U pismu koje su ovom prilikom uputili predsednici Vlade i ministrima naglašava se da je aktuelna minimalna zarada daleko ispod granice siromaštva za tročlanu porodicu, ta da je povećanje minimalne zarade koje bi radnicima omogućilo da žive od svog rada nužan preduslov ekonomskog razvoja i socijalne održivosti našeg društva.

Održan protest „Hoćemo platu za život!“

Okupljenima su se obratili portparoli Solidarnosti Miloš Baković Jadžić i Aleksandra Lakić, nakon čega su zajedno sa predstavnicima i predstavnicama drugih organizacija na portirnici Vlade ostavili zajedničko pismo i korpu sa namirnicima koje od minimalne zarade dnevno može kupiti tročlana porodica.
Lakić je izjavila da je aktuelna vlast još jednom jasno pokazala na čijoj je strani, iako pokušava da spere krivicu sa sebe. Povećanje koje Vlada predlaže predstavlja pukih 600 dinara na dnevnom nivou za troškove ishrane tročlane porodice. Ona se zapitala da li je to sve što Vlada kojoj su „puna usta brige o porodici“ može da ponudi radnicima.
„Odbijanje poslodavaca da se odreknu dela svog profita u korist radnika i radnica, i svođenje države na puki instrument za njegovo zgrtanje, je na žalost faktičko stanje stvari u društvu u kome je rad posato sinonim za izrabljivanje, nesigunost i neizvesnost, i u kome se ekonomski razvoj meri isključivo uspehom u privlačenju stranih investicija “, poručila je Lakić
Bakovič Jadžić je ponovio da plata treba da služi dostojanstvenom životu, a ne životarenju i preživljavanju i podsetio da istraživanja pokazuju da je plata za dostojanstven život čak tri puta veća od predložene vrednosti minimalca. On je poručio da politička platforma Solidarnost putem protesta daje podršku stotinama hiljada ljudi koji u Srbiji rade da bi na kraju meseca dobili milostinju, a ne platu.

Aleksandra Lakic i Milos Bakovic Jadzic

„Mi ne želimo da ćutimo jer znamo da je moguće drugačije organizovati privredni život, da je drugačija ekonomija moguća, da je razumno očekivati da od svog rada možeš živeti, a ne preživljavati. Znamo i da para ima dovoljno, čak i u ovakvoj Srbiji, samo su užasno nepravedno raspoređene“, izjavio je Baković Jadžić, podsećajući okupljene i vlasti na to da je Srbija zemlja najvećih nejednakosti u Evropi.
„Gde nema jednakosti, nema ni slobode, ni održivog društva ni perspektive života“, poručio je Baković Jadžić, dodavši da je vreme da aktuelne vlasti prestanu da se kriju iza grešaka prethodnih i, da ukoliko ne mogu da obezbede rapidno iseljavanje mladih i dostojanstven život građana, razmisle o tome da odstupe sa političkih pozicija.
Skup „Hoćemo platu za život!“ su podržali i predstavnici pokreta Ne davimo Beograd, Udruženja radnika na internetu, Internet radnika Srbije, organizacije okupljene oko „Ekološkog ustanka“, Otvorena građanska platforma AKCIJA, Čuvari/ke vatre i Akcija progresivne Vojvodine.

minimalna korpa

You May Also Like

Baković Jadžić: Svima je u Srbiji jasno da je SPS bio i ostao lažna levica

Direktor Zemunske gimnazije izabrao naslednicu u ime svih nas. STOP partijskom zapošljavanju!

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Nikolić: U jeku izborne kampanje vlast rasprodaje zdravlje stanovnika Srbije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *