Lojpur: Cela Srbija postaje stratište za nezaštićene radnike i njihove porodice

Politička platforma Solidarnost je danas ispred Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja
organizovalo akciju „Ministarstvo je toksično“ sa željom da skrene pažnju na sistemsku nebrigu za radnike i radnice u Srbiji koje država ne štiti i skreće pogled sa svih nedaća kojima su izloženi.

Konkretan povod za akciju je pogibija mladog radnika u Trajalu u Kruševcu i masovno trovanje
radnika u fabrici Magna u Aleksincu.

„Položaj radnika u Srbiji je zastrašujući. Nema druge reči kojima se situacija od početka ove
godine može nazvati. U Aleksincu je preko 150 radnika kompanije Magne otrovano na radnom
mestu. Ali to nije bio incident koji se desio nenadano u jednom danu. To je incident koji se desio u dva navrata, gde je prvo otrovano preko 100, a potom i preko 50 radnika. To je incident koji se
dešavao dva dana, incident koji pokazuje zastrašujuću neodgovornost i bahatost kako poslodavca tako i države, odnosno njen ih nadležnih institucija“, rekla je Melanija Lojpur, portparolka Solidarnosti.

„Kako je inspekcija mogla dozvoliti da se rad u fabrici nakon prvog incidenta nastavi?“, upitala je Lojpur.

Ona je podsetila da posle svih incidenata koji su se desili za vreme ministra Selakovića, nemamo
njegovo obraćanje građanima. Ministar ne oseća moralnu obavezu da podnese ostavku ili ne bude smenjen iako je u Srbiji u proseku jednom nedeljno ostanemo bez života radnika.

„Podsećamo da se pre incidenta u Aleksincu desio smrtni slučaj gde je mladi radnik u fabrici Trajal u Kruševcu izgubio život. Podsećamo da ministar Selaković nije našao za shodno da se obrati građanima ili poseti fabrike gde naši radnici gube živote, niti je pokrenuo pravne mehanizme kako bi se ispitala poslovanja i rad bahatih poslodavaca i vlasnika kompanija? U Srbiji je sve moguće, pa i da imate nepostojećeg ministra na čelu tako važnog ministarstva kao što je ministarstvo za rad“, rekla je Lojpur.

Ona je podsetila da je Aleksinac mesto koje postaje radničko stratište.

„Cela Srbija postaje stratište za nezaštićene radnike i njihove porodice. Kojim platama je moguće pravdati ovakav tretman radnika u Srbiji? Minimalcem od nešto preko 40 hiljada dinara? Položaj radnika urušen je u svim segmentima nemamo nikakvu zaštitu na radnim mestima, inspekcije su potkapacitirane, sudovi i tužilaštva u zaštiti radnika i radničkih prava uopšte ne učestvuju niti kažnjavaju odgovorne“, pojašnjava Lojpur.

„Ako tražimo odgovor zašto je celokupna situacija u Srbiji, kada je reč o radničkim pravima, ovakva kakva jeste pronaćićemo ga u profitu. Ali ne profitu koji pripada bilo kome drugom do
stranim investitorima, bahatim poslodavcima i vladajućoj eliti, koji na ogromnom broju
eksploatisanih radnika stvaraju svoje bogatstvo“, zaključila je portparolka Solidarnosti.

Politička platforma Solidarnost će nastaviti da se zalaže za prava radnika i radnica u Srbiji i da se bori za odgovornost bahatih poslodavaca i predstavnika vlasti koji ignorišu potrebe radnih ljudi u Srbiji na čijim plećima zasnivaju svoje privilegije.

You May Also Like

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Nikolić: U jeku izborne kampanje vlast rasprodaje zdravlje stanovnika Srbije

Solidarnost izlazi na izbore 2. juna

Štrajk glađu je potez čoveka koji gubi svaku nadu u institucije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *