Beogradska panorama 28 X 2021

Neslavni rekorderi

Danas smo opet neslavni rekorderi. Beograd je danas opet bio najzagadjeniji grad na svetu prema podacima sajta IQAir

Beogradske i republičke vlasti ignorišu ovaj problem implicitno svodeći priču o zagađenju na jednostavan izbor – ili ćemo udisati zagađen vazduh ili nećemo imati struju iz TENT-a. Ovo je samo deo narativa po kom su takozvane zelene tehnologije nerealna utopija ili deo nekakve globalne zavere. Govore nam i da moramo da se pomirimo sa lošim kvlitetom vazduha koji udišemo jer je to cena naše „energetske nezavisnosti“.

Košava povremeno dune i razveje otrovne čestice i gasove i mi svi zajedno odahnemo iako ne bi trebalo jer sve ovo razvejano će nam se vratiti nošeno klimatskim promenama kroz poplave, suše, klizišta, odrone I druge neminovne posredne posledice ovog u najmanju ruku bahatog odnosa prema životnoj sredini.

Činjenica da Beograd ima prosečno 2012 sati sunca godišnje, iako mi to sunce povremeno zbog zagađenja ne možemo baš jasno da vidimo i u njemu uživamo, to je sasvim dovoljna da svi naši krovovi budu vrlo rentabilne mini solarne elektrane. Takođe i taj vetar koji željno čekamo da nam zagađenje odnese u nekom drugom pravcu može u parkovima vetroelektrana da se upotrebi kao dopunski izvor energije često komplementaran sa energijom iz solarnih elektrana (vetar duva i noću, kao i zimi kad je sunčanih sati malo).

Sve ovo jednostavno znači da nije baš istina da ništa ne možemo da učinimo protiv zagađenja, ali isto tako sve ovo govori u prilog tome da je Beogradu i Srbiji neophodna vlast koja će u potpunosti promeniti svoju energetsku politiku i odnos prema životnoj sredini. Uvereni smo da će Beograđani kao i svi građani Srbije na sledećim izborima biti deo te ključne promene koja će nam omogućiti da udišemo čistiji vazduh i u skladu sa našim kapacitetima damo adekvatan solidaran doprinos u globalnoj borbi protiv klimatskih promena.

Svetomir Nikolić

Beogradska panorama 28 X 2021Beogradska panorama 28 X 2021 (foto Iskra Krstić)

You May Also Like

STOP izmeštanju posmrtnih ostataka Josipa Broza Tita!

Solidarnost obeležila Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu

Solidarnost obeležila Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu

Simić: Zemunu je potreban pravi kulturni centar, ali ne samo na papiru

Baković Jadžić: Podizanje spomenika Dragoljubu Mihajloviću je vrhunac cinizma SPS-a

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *