Beogradska panorama 28 X 2021

Neslavni rekorderi

Danas smo opet neslavni rekorderi. Beograd je danas opet bio najzagadjeniji grad na svetu prema podacima sajta IQAir

Beogradske i republičke vlasti ignorišu ovaj problem implicitno svodeći priču o zagađenju na jednostavan izbor – ili ćemo udisati zagađen vazduh ili nećemo imati struju iz TENT-a. Ovo je samo deo narativa po kom su takozvane zelene tehnologije nerealna utopija ili deo nekakve globalne zavere. Govore nam i da moramo da se pomirimo sa lošim kvlitetom vazduha koji udišemo jer je to cena naše „energetske nezavisnosti“.

Košava povremeno dune i razveje otrovne čestice i gasove i mi svi zajedno odahnemo iako ne bi trebalo jer sve ovo razvejano će nam se vratiti nošeno klimatskim promenama kroz poplave, suše, klizišta, odrone I druge neminovne posredne posledice ovog u najmanju ruku bahatog odnosa prema životnoj sredini.

Činjenica da Beograd ima prosečno 2012 sati sunca godišnje, iako mi to sunce povremeno zbog zagađenja ne možemo baš jasno da vidimo i u njemu uživamo, to je sasvim dovoljna da svi naši krovovi budu vrlo rentabilne mini solarne elektrane. Takođe i taj vetar koji željno čekamo da nam zagađenje odnese u nekom drugom pravcu može u parkovima vetroelektrana da se upotrebi kao dopunski izvor energije često komplementaran sa energijom iz solarnih elektrana (vetar duva i noću, kao i zimi kad je sunčanih sati malo).

Sve ovo jednostavno znači da nije baš istina da ništa ne možemo da učinimo protiv zagađenja, ali isto tako sve ovo govori u prilog tome da je Beogradu i Srbiji neophodna vlast koja će u potpunosti promeniti svoju energetsku politiku i odnos prema životnoj sredini. Uvereni smo da će Beograđani kao i svi građani Srbije na sledećim izborima biti deo te ključne promene koja će nam omogućiti da udišemo čistiji vazduh i u skladu sa našim kapacitetima damo adekvatan solidaran doprinos u globalnoj borbi protiv klimatskih promena.

Svetomir Nikolić

Beogradska panorama 28 X 2021Beogradska panorama 28 X 2021 (foto Iskra Krstić)

You May Also Like

RASPRODAJA PRED FAJRONT

Lojpur: SNS pokreće totalnu pljačku!

Plata za život

Selakoviću je bolje da ćuti, nećemo minimalac nego platu za život

Još uvek nema odgovora od ministra Selakovića

Još uvek nema odgovora od ministra Selakovića

Zahtevamo dekriminalizaciju kanabisa!

Zahtevamo dekriminalizaciju kanabisa!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *