Zahtevamo dekriminalizaciju kanabisa!

Zahtevamo dekriminalizaciju kanabisa!

Naša država mora da prestane da vodi lažni i besmisleni rat protiv marihuane.

Lažni, odnosno, selektivni rat, kao što smo svedočili u slučaju Jovanjice, ne donosi nam ništa dobro. Potupuno je besmislen jer marihuana objektivno nije opasnija od alkohola i duvana, a ako je ilegalna povećava kriminalne aktivnosti i ugrožava budućnost mladih.

Apsurdno je kažnjavati ljude za posedovanje marihuane kada istraživanja na svetskom nivou ukazuju da je neophodna promena zakonske regulative i statusa kanabisa.
Uzmimo primere zemalja koje su legalizovale, ili barem, dekriminalizovale, marihuanu za rekreativnu upotrebu, od Malte i Holandije do Kanade i pogledajmo njihove rezultate. Uglavnom su pozitivni: razvoj industrije, povećanje poreskih prihoda, smanjenje stope kriminala, i poboljšanje javnog zdravlja.

Korišćenje kanabisa u medicinske svrhe rasprostranjeno je u još većem broju zemalja: Australija, Brazil, Danska, Finska, Nemačka, Grčka, Irska, Italija, Luksemburg, i mnoge druge dozvoljavaju medicinsku upotrebu kanabisa. Širom sveta se ova biljka koristi kao pomoć onkološkim pacijentima i osobama koje žive sa HIV-om kako bi im se otklonila mučnina i povratio apetit. Kanabis pomaže i kod smanjenja anksioznosti i ublažavanja bolova, TCH ako se unosi u manjim dozama, a CBD, koji je trenutno legalan u Srbiji, u većim dozama.

Znamo da marihuana nije opasna droga koji pretvara decu u narkomane, ali ne tvrdimo ni da je potpuno bezopasna biljka. Tražimo otklanjanje svih zabluda i pravilnu edukaciju potkovanu naučnim istraživanjima, kako u medijima, tako i u školama, da bismo otvoreno pristupili javnoj raspravi o legalizaciji.

Zahtevamo dekriminalizaciju kanabisa!

You May Also Like

Plata za život

Selakoviću je bolje da ćuti, nećemo minimalac nego platu za život

Još uvek nema odgovora od ministra Selakovića

Još uvek nema odgovora od ministra Selakovića

STOP privatizaciji EPS-a

„EPS je naš!“ – Peticija protiv privatizacije EPS-a

Pismo zahvalnosti zaposlenma Kardiohirurgije UKC Niš

Pismo zahvalnosti zaposlenima Kardiohirurgije UKC Niš

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *