Zahtevamo dekriminalizaciju kanabisa!

Zahtevamo dekriminalizaciju kanabisa!

Naša država mora da prestane da vodi lažni i besmisleni rat protiv marihuane.

Lažni, odnosno, selektivni rat, kao što smo svedočili u slučaju Jovanjice, ne donosi nam ništa dobro. Potupuno je besmislen jer marihuana objektivno nije opasnija od alkohola i duvana, a ako je ilegalna povećava kriminalne aktivnosti i ugrožava budućnost mladih.

Apsurdno je kažnjavati ljude za posedovanje marihuane kada istraživanja na svetskom nivou ukazuju da je neophodna promena zakonske regulative i statusa kanabisa.
Uzmimo primere zemalja koje su legalizovale, ili barem, dekriminalizovale, marihuanu za rekreativnu upotrebu, od Malte i Holandije do Kanade i pogledajmo njihove rezultate. Uglavnom su pozitivni: razvoj industrije, povećanje poreskih prihoda, smanjenje stope kriminala, i poboljšanje javnog zdravlja.

Korišćenje kanabisa u medicinske svrhe rasprostranjeno je u još većem broju zemalja: Australija, Brazil, Danska, Finska, Nemačka, Grčka, Irska, Italija, Luksemburg, i mnoge druge dozvoljavaju medicinsku upotrebu kanabisa. Širom sveta se ova biljka koristi kao pomoć onkološkim pacijentima i osobama koje žive sa HIV-om kako bi im se otklonila mučnina i povratio apetit. Kanabis pomaže i kod smanjenja anksioznosti i ublažavanja bolova, TCH ako se unosi u manjim dozama, a CBD, koji je trenutno legalan u Srbiji, u većim dozama.

Znamo da marihuana nije opasna droga koji pretvara decu u narkomane, ali ne tvrdimo ni da je potpuno bezopasna biljka. Tražimo otklanjanje svih zabluda i pravilnu edukaciju potkovanu naučnim istraživanjima, kako u medijima, tako i u školama, da bismo otvoreno pristupili javnoj raspravi o legalizaciji.

Zahtevamo dekriminalizaciju kanabisa!

You May Also Like

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Nikolić: U jeku izborne kampanje vlast rasprodaje zdravlje stanovnika Srbije

Solidarnost izlazi na izbore 2. juna

Štrajk glađu je potez čoveka koji gubi svaku nadu u institucije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *