Neophodno je promeniti shvatanje javnih dobara u našem društvu

Neophodno je promeniti shvatanje javnih dobara u našem društvu

Politička platforma Solidarnost i koalicija Moramo, održali su konferenciju za štampu povodom izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije u vezi sa privatizacijom vodoprivrednog instituta „Jaroslav Černi“.

Ispred Ministarstva privrede novinarima su se obratili Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd, Miloš Baković Jadžić, portparol Političke platforme Solidarnost i Đorđe Miketić iz pokreta Ekološki ustanak.

Kako je istakao Veselinović, Ne davimo Beograd je i ranije izražavao neslaganje sa privatizacijom „Jaroslava Černog“ i protivio joj se, sa stavom da ona ugrožava vitalne interese Srbije. On je podsetio na to da je vodoprivreda strateška delatnost.

„U situaciji kada treba da se izborimo sa klimatskim promenama i narastajućim društvenim nejednakostima naša država prodaje jedan tako važan institut. Ono što nas dodatno zabrinjava je to što je ovaj institut jednom nepoštenom i kriminalnom privatizacijom prodat tajkunskoj firmi ‘Milenijum tim’“, izjavio je Veselinović, dodavši da je u pitanju kompanija bliska Srpskoj naprednoj stranci.

„U našem društvu preko trideset godina dominira ideja da je privatni interes iznad svega, a da su planiranje i javni interes relikti prošlosti, ona je i dovela do toga da se jedan takav institut uopšte može staviti na prodaju“, konstatovao je Miloš Baković Jadžić, istakavši da je „neophodno promeniti shvatanje javnih dobara u našem društvu, tako da više nikada nikome ne padne na pamet nešto poput privatizacije instituta ‘Jaroslav Černi’“.

On je ocenio da je nedavno objavljivanje izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije ipak pozitivna vest. Podsetimo, u pomenutom izveštaju Savet Vladi Srbije predlaže da preispita odluku o prodaji vodoprivrednog instituta kao neosnovanu, neargumentovanu, protivzakonitu i suprotnu opštem interesu, a tužilaštvu za organizovani kriminal da ispita da li je u postupku prodaje došlo do koruptivnih radnji i zloupotreba službenog položaja, te da protiv odgovornih povede odgovarajuće sudske postupke.

„’Jaroslav Černi’ ne samo što je planirao, izvodio, a danas održava brojne vodosisteme, već je bitan za sva planiranja vodosnabdevačkih i vodoprivrednih sistema u Republici Srbiji. To znači da bi sutra za bilo koji rudnik – a planira se izgradnja preko četrdeset – ‘Černi’ bio taj koji bi mogao da se usprotivi“, konstatovao je Đorđe Miketić iz Ekološkog ustanka, ocenivši da je to možda i jedan od motiva za njegovu privatizaciju. Miketić je istakao da vodoprivredni institut mora da se vrati u okrilje institucija sistema da bi branio državni i javni interes.

Brojne organizacije civilnog društva su tokom prethodne godine upozoravale na to da je privatizacija ‘Jaroslava Černog’ nepoželjna i protestovali protiv drugih oblika kršenja javnog interesa, konstatovali su predstavnici pokreta Moramo.

„Možda je treći april pravi dan za to da se sve naše pojedinačne borbe ujedine u jednu borbu, da konačno više ne pišemo za svaki parkić, svaku instituciju, svako drvo koje žele da nam ukradu nego da zaokružimo broj sedam na gradskoj i broj devet na republičkoj listi i pokušamo da se zajednički izborimo za javni interes“, zaključio je Miketić.

Neophodno je promeniti shvatanje javnih dobara u našem društvu

You May Also Like

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Nikolić: U jeku izborne kampanje vlast rasprodaje zdravlje stanovnika Srbije

Solidarnost izlazi na izbore 2. juna

Štrajk glađu je potez čoveka koji gubi svaku nadu u institucije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *