RADNICE UMIRU A INSTITUCIJE ĆUTE

Radnice umiru a institucije ćute

Politička platforma Solidarnost izražava duboku zabrinutost za stanje ženskih radnih prava i apeluje na nadležne institucije da odlučno i pravovremeno reaguju na gubitak još jedne radnice.

Dan nakon 8. marta u crnoj hronici naše stvarnosti osvanuli su inicijali A.I, početna slova imena i prezimena radnice turske fabrike Aster tekstil iz Niša. Ova mlada žena (39) izgubila je život dan nakon što se svojim nadređenim požalila da se oseća loše, nakon čega je vraćena na radno mesto bez mogućnosti da isto napusti.

U danima pred 8.mart u hali kraljevačkog Leonija ime Danke Ranković sigurno je podsećalo sve radnike i radnice koliko je ljudski život jeftina roba, a da je ljudsko dostojanstvo ugaženo stalnom borbom za egzistenciju.

Politička platforma Solidarnost podseća državu i nadležne institucije da su žene stubovi ovog društva, da na njima počiva celokupni sistem koji se naziva Republika Srbija. Vladajuća politička struktura ne sme zaboraviti da žene nisu samo materice i inkubatori, domaćice, negovateljice, spremačice i glasačko telo, već ljudska bića koja imaju svoje dostojanstvo i Ustavom i zakonima zagarantovana prava. Ona im se ne smeju uzimati, posebno kada se zna koliki teret nose i koliki je opseg rada koji umesto države obavljaju.

Talas femicida samo u ovoj godini, nadovezuje se na talas smrtnih slučajeva radnica: Apelujemo na inhibirane i potkapacitirane institucije da promptno i adekvatno reaguju, kako bi se ženama osigurala njihova zakonom zagarantovana prava.

Izražavamo duboko saučešće porodici, prijateljima i kolegama preminule A.I.

RADNICE UMIRU A INSTITUCIJE ĆUTE

You May Also Like

Simović: Borba za bolju opštinu i bolji život ne može da se vodi u saradnji sa SNS om

Baković Jadžić: Svima je u Srbiji jasno da je SPS bio i ostao lažna levica

Direktor Zemunske gimnazije izabrao naslednicu u ime svih nas. STOP partijskom zapošljavanju!

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *